Közélet

Ismét ételt osztogat az állam

Pozsony | Az állam összesen 103 ezer élelmiszercsomagot oszt szét augusztus végéig azoknak, akik anyagi szükséghelyzetben levők szociális segélyére jogosultak. Azt, hogy mennyi csomagot kapnak, a gyermekek száma is befolyásolja.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2016. július 22. 14:05

A lisztet, pástétomot, tésztát, olajat és egyéb élelmiszereket tartalmazó csomagokat tegnap kezdték osztogatni a rászorulóknak. Egy csomag 13,5 kilós, a munka-, szociális és családügyi hivatal összesen 49 349 rászorulónak akarja eljuttatni. „Azok közül válogatunk, akiknek jár az anyagi szükséghelyzetben levők szociális segélye. Ez az alapfeltétel” – mondta Jana Lukáčová, a hivatal munkatársa.

Azt, hogy mennyi csomagot kap egy háztartás, a nem önellátó gyermekek számától függ. Ha öt vagy ettől több gyermek él egy háztartásban, azok négy csomagot kapnak, két csomagra számíthatnak az egy- vagy kétgyermekes családok, a háromgyermekesek pedig háromra. Mindegyik csomag értéke több mint 33 euró. Lukáčová szerint a hivatal fogja tájékoztatni a rászorulókat arról, hogy élelmiszersegélyt kapnak; az információ szerinte mindenkihez eljut. A csomagokat önkéntesek, karitatív szervezetek osztják.

Patrícia Margita Perátová, a Szent Erzsébet karitatív szervezet nővére a Zólyomi és a Korponai járásban osztja a csomagot a rászorulóknak. Azt állítja, a kézbesítés módja változó. Valahol először levélben tájékoztatják a kiválasztott családokat, s csak ezután kézbesítik a csomagot, máshol a községházánál várják őket. A legtöbb csomagot a Rimaszombati, Rozsnyói, Lőcsei, Iglói, Zólyomi és Korponai járásban osztják szét a cigányoknak. Az élelmiszercsomag osztásának ez az első hulláma, őszre tervezik a másodikat. Ekkor viszont már nemcsak élelmiszert, hanem higiéniai eszközöket, sampont, fogpasztát és fogkefét is raknak a csomagokba. Drogériát évente egyszer, élelmiszert pedig, mivel azt uniós alapokból fedezik, nem kizárt, évente négyszer is osztanak majd.

Egyébként nem ez az első eset, hogy Szlovákia bekapcsolódott az élelmiszersegély programjába, ám az első, 2012-ben tett próbálkozás Iveta Radičová kormánya alatt botrányba fulladt. A mintegy 88 ezer ember hiába várta a megígért támogatást, több ezer tonna liszt tűnt el, a felelősöket azóta sem találják. Brüsszel ezt követően törölte Szlovákiát a programból. Lukáčová szerint a korábbi hibák elkerülése érdekében tartottak olyan sokáig az előkészületek, ezért kezdik osztogatni a segélycsomagot csak idén nyáron. A négy évre szóló program 65 millió euróba kerül, ebből 55 milliót az unió fizet. (dem, SITA)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

koronavírus

Koronavírus – Nyolcszáz felett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, ketten elhunytak

Érsekújvár

Montessori óvoda nyílna az egykori pártközpontban

Roman Mikulec

Vélhetően ma szavaznak Mikulec leváltásáról

szőlő

Jó évjárat lesz az idei

Ronald Koeman

La Liga – Koeman nem kritizálta a csapatát, a sérültjeit hiányolta

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.