Közélet

Integráció nem, folklór igen

Pozsony | Új szabályok alapján bírálná el Ľubica Laššáková kulturális miniszter a tárcához beérkező támogatási kérvényeket, tovább mélyítve ezzel a közte és az LGBTI-közösség közti konfliktust. Eközben a népművészetre szánt támogatások összegét a tárcavezető megduplázta.
Szalay Hajnalka

2019. május 25. 19:30

Ľubica Laššáková - TASR-felvétel

Miután Ľubica Laššáková a szakmai bizottság döntését figyelmen kívül hagyva az LGBTI-közösség egyetlen projektjére sem ítélt meg támogatást, módosította a hátrányosan megkülönböztetett csoportok számára meghirdetett kiírást, amivel teljesen ellehetetlenítette a közösség támogatási lehetőségeit. Hiába kérték, hogy vonja vissza az új kiírást, értékelje át az előzőre beérkezett kérvényeket és tárgyaljon az érintett szervezetekkel, ez a mai napig nem történt meg. Sőt, az Iniciatíva Inakosť igazgatója, Martin Macko által lapunknak is eljuttatott nyilatkozatából kiderül, hogy Laššáková a támogatások elosztásáról szóló törvényt is módosítani akarja. Javaslatát tegnap tárcaközi egyeztetésre is bocsátotta, anélkül, hogy konzultált volna az érintett közösségekkel.

Az LGBTI-közösség azt kifogásolja, hogy az új törvény a megváltoztatott feltételekkel együtt lényegesen eltér a jelenleg hatályostól, amely különös figyelmet fordít az egyenlő lehetőségek biztosítására, a társadalomba való integrációra, az erőszak, a diszkrimináció, a rasszizmus, a xenofóbia és az extrémizmus minden formájának megszüntetésére és megelőzésére. Szerintük az új törvény kulturális gettókat alakít majd ki, ahelyett, hogy a hátrányosan megkülönböztetett csoportoknak a többségi társadalomba való integrációját támogatná.

A múlt heti, Laššáková ellen szervezett tüntetés szervezői nem érték el céljukat, a miniszter a tárca élén marad, ráadásul újabb megkérdőjelezhető döntéseket hozott. Míg a kiemelt projektek költségvetéséből visszavett, az eddigi másfél millió helyett hárommillió euróval támogatja a hagyományos kultúrával kapcsolatos projekteket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emelkedik a szegénységi küszöb

Elfogadta a parlament a Lex Harabint

Iskolaügyi témák terítéken Gútán

Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki előválasztást

Buffon visszatérhet a Juventusba

Miért viszket a fejbőr?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?