Ilyen változásokat hoz mától a Covid-automata

koronavírus
Pozsony |

Az egészségügyi minisztérium szakértői minden héten átértékelik az aktuális járványhelyzetet, és ennek megfelelően határozzák meg az egyes járások besorolását a Covid-automatában. Ettől a besorolástól függ, milyen járványügyi óvintézkedések lépnek érvénybe a következő héttől.

Szlovákiában a regionális járványtérképen jelenleg három különböző színű járással találkozhatunk. A fekete járások számítanak a legsújtottabb régióknak, ezekben a legszigorúbb higiéniai előírások vannak érvényben: az iskolanyitás nem engedélyezett, munkába járni csakis egy hét napnál nem régebbi negatív teszteredménnyel lehet, a természetbe pedig csakis a járáson belül mehetnek az ott lakók (ehhez nem kell teszt).

Hétfőtől 20 járás tartozik a fekete zónába, ezek a következők: Báni, Gyetvai, Dunaszerdahelyi, Galántai, Galgóci, Illavai, Turócszentmártoni, Vágújhelyi, Simonyi, Pöstyéni, Vágbesztercei, Nagyrőcei, Rozsnyói, Vágsellyei, Trencséni, Nagyszombati, Stubnyafürdői, Zsarnócai, Garamszentkereszti, Zólyomi.

A második besorolás, amivel találkozhatunk, a piros színű, ide sorolhatók azok a járások, ahol jelenleg a legkedvezőbb a járványhelyzet. Sajnos az előző héthez képest most kevesebb ilyen régió van a térképen, a számuk 10-ről 6-ra csökkent. Ide tartozik a Késmárki, a Námesztói, az Ólublói, a Sztropkói, a Felsővízközi és a Turdossini járás. Ezekben a munkalátogatáshoz elegendő egy 14 napnál nem régebbi negatív tanúsítvány, és az iskolák újranyitását is engedélyezik (természetesen csak az alsó tagozatosok és a középiskolák végzősei számára). A természetlátogatás a piros járásban élő lakóknak is engedélyezett, de ők ellátogathatnak más, pirossal vagy bordóval jelölt járásokba is (a feketékbe viszont nem).

koronavírus

A regionális járványtérképen a leggyakoribb jelölés a bordó, jelenleg 53 ilyen járást tart számon az egészségügyi minisztérium. A bordó besorolás azt jelenti, hogy a járványhelyzet egy kicsit kedvezőbb, mint a fekete járásokban, de nem annyira jó, mint a piros területeken. Ehhez igazították az óvintézkedéseket is: a munkába járásra ugyanaz vonatkozik, mint a fekete járások esetében, vagyis egy hét napnál nem régebbi koronavírustesztre van szükség. A természetlátogatás viszont ugyanúgy működik, mint a piros járásokban. Az iskolanyitással kapcsolatban kompromisszumos megoldás született, vagyis kinyithatnak bizonyos osztályok, de csak a regionális közegészségügyi hivatalok és a polgármesterek engedélyével. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?