Közélet
- Somogyi Tibor felvétele

Így látják ismert szlovákiai magyarok a Fidesz-sikert

Ibos Emese

2018. április 11. 12:20

Pozsony | Ismert szlovákiai magyar értelmiségieket kérdeztünk arról, hogy mit szólnak a magyarországi parlamenti választások eredményéhez.

Mészáros András

egyetemi oktató:

A Fidesz győzelme várható volt, de a mértéke meglepett. Ha ez a párt a hatalmon azt fogja folytatni, amit elkezdett, és már 8 éve megvalósít a médiák, a tudomány, az oktatás és a kultúra területén, akkor attól tartok, hogy Magyarország kikerül Európának abból a részéből, amelyikbe én személyesen tartozni szeretnék. Az az ijesztő és gyomorforgató politikai giccs, ami vasárnap késő este megjelent a képernyőkön a Bálna előtt, nem az én világom. De lehet, hogy valakik ebben érzik jól magukat.
Lelkük rajta.
 

Mészáros András
- Facebook-fotó

Petőcz Kálmán

politológus:

Egy vidéki magyar város utcáján több tucat járókelőt megkérdeznek, mit szól ahhoz, hogy a jövő évtől Brüsszel nyomására bevezetnék Magyarországon az arab számok használatát. (Ezek ugye, Európában már a középkor végén elterjedtek.) A járókelők nagy része ezen felháborodik vagy értetlenkedik. Nos, ha ezt a mentális állapotot megfejeljük egy végletekig túlpörgettet, hazug vagy elferdített állításokra épített állami propagandával, egy tisztességtelenül részrehajló választási szabályrendszerrel és egy tehetetlen ellenzékkel, akkor a végeredmény nem is annyira meglepő.
 

Petőcz Kálmán
Petőcz Kálmán

Tokár Géza

a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szóvivője:

Nekem úgy tűnik, hogy gyakorlatilag mindenkit meglepett – saját magam is beleértve –, milyen simán győzött a Fidesz és milyen csúnyán bukott meg az egyébként is szétesőfélben levő ellenzék. Az eredményektől függetlenül a magyar társadalom belső megosztottsága tovább nő majd, értelmes párbeszédre kevés az esély a két oldal között. Viszont kialakult a szlovákiai állapotok ellentettje. Az erős kormány azt képes átültetni a gyakorlatba, amit csak akar, bizonyítottan sok választó áll mögötte és különösebben a népszerűségét sem kell egy darabig féltenie, nem a magyarázkodás és a kompromisszumok időszaka következik.

Tokár Géza
- Facebook-fotó

Bauer Ildikó

a Dunamente TDM ügyvezető igazgatója:

Bevallom, bíztam a jelenlegi kormánypárt sikerében. A választások első részvételi eredményei alapján úgy gondoltam, hogy ez vagy nagyon kedvező lesz a Fidesz–KDNP számára, vagy az ellenzéki pártok fognak jobban mosolyogni. A megérzésem azt súgta, hogy az előző fog bekövetkezni, és így is lett. Ha felsorakoztatjuk a kormány által elért eredményeket, akkor nem lehet csodálkozni.
Emellett pedig az ellenzék nem kínált alternatívát. Orbán Viktorék számára talán az egyik legmunkaigényesebb időszak jöhet, hiszen 3 kormányzási ciklus után nem mondhatja el senki, hogy nem volt lehetősége maradandót alkotni.
 

Bauer Ildikó
- Képarchívum

Bara Zoltán

közgazdász:

A magas részvételi arány zene volt füleimnek. A Fidesz bármilyen választási rendszerben nyert volna. A többségi választási rendszer egyik alapvetése, hogy kétpárt-rendszer kialakulásához vezet. Amerikai, angliai példákból kell tanulnia az ellenzéknek, ha labdába szeretne rúgni a következő választáson. A kétharmados többséggel a Fidesz az elmúlt nyolc év társadalom- és gazdaságpolitikáját folytathatja. Az elkövetkező négy év nagy kérdése, hogy az ellenzék milyen pólus mentén fog összeállni.

Bara Zoltán
- Facebook-fotó
Önnek ajánljuk

2018. szeptember 13. 11:50

Kiskában bíznak a legtöbben

2018. szeptember 13. 06:58

Csáky és Nagy nemet nyomott

2018. szeptember 19. 19:48

A pénzügyőr megfutamodása

2018. szeptember 19. 17:21

Pénztudatos egyetemisták