Közélet

Idén utoljára ülésezik a parlament

Pozsony | Kedden elkezdődött a parlament idei utolsó ülése. A képviselőket olyan témák várják, mint az állami költségvetés, a nyugdíjkorhatár-plafon, a nem orvosi egészségügyi dolgozók fizetése, változások a rendőrfőkapitány-választásban és a közhivatalt ellátók vagyonbevallásában, az antiszemitizmus kérdése, valamint a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodás, amely miatt Miroslav Lajčák külügyminiszter lemondhat.
author
TASR

2018. november 27. 15:10

parlament
TASR-felvétel

Az ülés ismét rendkívüli üzemmódban fog zajlani. Az eredeti szabályzat szerint keddtől péntekig, általában reggel kilenctől este hétig, pénteken délután kettőig tartanak az ülések. A grémium azonban megegyezett, hogy este nyolcig fognak ülésezni, a hétfőt is beleértve, az ebédszünet pedig két óra helyett egy óra hosszú lesz. Hétfőn és pénteken emellett nem lehet majd szavazni.

A képviselőknek több, Andrej Kiska államfő által megvétózott törvényről is tárgyalniuk kellene. Ismét el kell fogadniuk a politikai pártokról szóló törvényt, amely rendezi a pártok működését és a párttagok lehetséges számát. Emellett visszakerült a parlamentbe a nonprofit szervezetekről, a közbeszerzésről és az idegenforgalomról szóló törvény is, csakúgy, mint a Polgári Törvénykönyv.

A képviselők visszatérhetnek az antiszemitizmus és a migrációs paktum kérdéséhez is. Az antiszemitizmus definícióját Andrej Danko házelnök (SNS) ötlete alapján fogják megtárgyalni. Az SNS emellett egy olyan határozatot szeretne elfogadtatni, amely lehetővé tenné a parlament számára, hogy felszólítsa a kormányt a migrációs paktum elutasítására. Amennyiben elfogadják a határozatot, Miroslav Lajčák külügyminiszter lemondana. Az SNS ragaszkodik a határozathoz, sőt, azt szeretné, ha Szlovákia nem venne részt a marrákesi konferencián. Lajčák is megtervezett egy határozatot, amely az SNS határozatának egy alternatívája lenne. A külügyminiszter szerint az országnak képviseltetnie kellene magát Marrákesben.

 

Fico-Lajčák

2018. november 27. 14:27

Fico: Fontosnak tartom, hogy Lajčák külügyminiszter maradjon

A képviselőkre az állami költségvetés kérdése is vár. A terv szerint Szlovákia már jövőre kiegyensúlyozott költségvetésből gazdálkodhat, ami az eredeti elképzeléshez képest egy évvel hamarabb következik be. Nyitott még a nyugdíjkorhatár-plafon kérdése is, amelyet a Smer-SD 64 évben szeretne meghatározni, és most az ellenzék szavazatára is szükség lesz. A parlamentnek a nagycsoportos óvodások és az alapiskolás gyerekek ingyenes ebédéről is döntést kellene hoznia.

Az ülésen az egészségügyi biztosítókról és a nem orvosi egészségügyi dolgozók fizetéséről is szó lesz, amely jövőre tíz százalékkal emelkedhet.

A parlamentnek döntést kellene hoznia a rendőrfőkapitány-választás megváltozott feltételeiről is. Denisa Saková (Smer-SD) államellenes tevékenységet bejelentőkről szóló törvényjavaslata létrehozna egy új hivatalt, amely megerősítené az ilyen bejelentést tevők védelmét.

A program része két törvény is, amelyek a közhivatalt ellátók munkájának és a közérdeknek a kérdését tárgyalják (az érdekütközésről szóló alkotmánytörvény). A jogi normák rendezik a közhivatalt ellátók vagyonának, ajándékainak és más jellegű vagyongyarapodásuknak a nyilvánosságra hozását, valamint a közhivatalt ellátó személyek körét, akikre a törvény vonatkozni fog. A törvények emellett kimondják, hogy az, aki többször megsérti a törvényt, elveszítheti a mandátumát is. A vagyonbevallás a törvény elfogadása után elektronikus formában is beadható lesz.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sulik

Sulík megbuktatná a kormányt

ds

Ezeknek a polgároknak az év végéig új személyi igazolványt kell kérvényezniük!

f

„Mindenért Amerika tehet” – a Politico utánanézett, miért terjedt el Európában ez a mondás!

Zoch utcai gázolás

Kis híján tragédiával végződött a volánnál szundikáló sofőr ámokfutása Pozsonyban

dd

Véres történetek a szlovákiai alvilágból...

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.