Közélet

Idén száz éves a Comenius Egyetem

Pozsony | Szlovákia legnagyobb és legrégibb egyeteme, a Pozsonyi Comenius Egyetem idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, amelynek alkalmából március 26. és 28. között '100 rokov s Amosom' (100 év Amosszal) néven rendezvénysorozatot indít, amelyen kiállítások, előadások és beszélgetések várják a diákokat. Minderről Lenka Miller, az egyetem szóvivője tájékoztatott.
TASR

2019. március 26. 08:00

Az ünnepséget az egyetem érdekességeiről és történetéről szóló kiállítás nyitja meg. Szerdán egy másik, 'Insígnie Univerzity Komenského' (A Comenius Egyetem jelvényei) nevű kiállítás nyílik. „A különleges kiállítás az egyetem fennállásának első ilyen jellegű tárlata" – mondta Miller.

Az ünnepségek legfontosabb napja szerda lesz. „Sajfa és Adela az alma materük helyszínén találkoznak, ahol leforgatják a Level Lama nevű youtube-sorozat egyik részét. A diákokra ezenkívül motivációs előadások várnak Veronika Velez-Zuzulovával, Daniel Hevierrel, Marek Šándorral és Michal 'Ego' Strakával, valamint a Forbes száz évéről és arról, hogyan tanuljunk nyelveket" – ismertette a programot a szóvivő.

Előadást tartanak a hokiról, az ökológiáról, a GMO-ról, de olyan szokatlan témákról is, mint a szétválasztó diétának és a jing energiának az előadások minőségére gyakorolt hatása, az elektromos árammal való játék vagy a hűtlenség okai. Ezenkívül az egyes karok külön is készültek programmal.

A Jogi Kar tárgyalótermében egy bírósági pert fognak eljátszani, valamint az Európai Unióról lesz lehetőség beszélgetni. A Bölcsészettudományi Kar régészeti leleteket, a Természettudományi Kar pedig 2500 ásványból, meteoritból, tektitből és kristályból álló gyűjteményt fog kiállítani.

A Matematika, Fizika és Informatika Kar bemutatja a laboratóriumait. „Amennyiben az idő kedvező lesz, az érdeklődők délután négy órától megtekinthetik a Napot, este hét órától pedig egy speciális filteres távcső segítségével az éjszakai égboltot" – tette hozzá Miller.

A Cirill és Metód Római Katolikus Teológiai Kar megnyitja a nagy aulát és a kis aulát, ahol 1919-ben az első rektor beiktatási beszéde is elhangzott. A program részeként sportnap is lesz, amely két helyszínen, a Malomvölgyben és a Testnevelési Karon kap helyet.

A Comenius Egyetem az iskola fennállásának 100. évfordulója alkalmából J. A. Comenius képmásával ellátott emlékérmet ad ki. A Szlovák Nemzeti Bank júniusban tíz euró értékű ezüst gyűjtői érmét bocsát forgalomba, a Szlovák Posta pedig 200 000, egyenként 1,90 euró értékű postai bélyeget ad ki ugyanebből az alkalomból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?