Közélet

Idén az ellenzéki összeborulás a módi

Pozsony | A legutóbbi, államfői és európai parlamenti választás új dinamizmust hozott a hazai politika színpadára, s ennek tulajdonítható, hogy mindenki az összefogást fontolgatja – véli Grigorij Mesežnikov politikai elemző, aki szerint a közelgő parlamenti választás még számos meglepetést tartogat.
Ibos Emese

2019. május 29. 13:30

Idén az ellenzéki összeborulás a módi
- TASR-felvétel

A szombati európai parlamenti választás nemcsak az EP-képviselők névsorát alakította át, hanem gyakorlatilag teljesen új helyzetet teremtett a hazai politikai palettán is. Az MKP és a Híd távozó európai parlamenti képviselői nyíltan a két párt együttműködéséről beszélnek. Hasonlóan látják a helyzetet a szlovák ellenzéki pártok is. 

Összeborulás a láthatáron

Elsőként a Spolu elnöke, Miroslav Beblavý és a Progresszív Szlovákia (PS) vezetője, Michal Truban jelentette be, hogy a két párt a jövőre esedékes parlamenti választáson is közösen indul. „A továbbiakban is szeretnénk együttműködni, örülnénk, ha a többi párt is megértené, hogy az emberek ezt várják tőlünk” – mondta Michal Truban, a PS elnöke. „Felszólítjuk Andrej Kiskát, csatlakozzon hozzánk” – közölte Miroslav Beblavý azzal, hogy ha túl sok párt indul egyedül a választáson, az nem járul hozzá ahhoz, hogy Szlovákia előrelépjen. Arról, hogy milyen együttműködésre gondol a két pártelnök, egyelőre semmi konkrétumot nem lehet tudni. A PS és a Spolu csak a közelmúltban, az európai parlamenti választás előtt döntött az együttműködés mellett. Sőt, lapértesülések szerint épp Kiskának köszönhető, hogy a két párt viszonylag gyorsan megállapodott a mindkettőjük számára elfogadható együttműködés feltételeiben. 

Kiska nyitott 

Andrej Kiska a tavaly márciusi eseményeket követően döntött úgy, hogy marad a politikai pályán. Ő eddig saját párt alapításában gondolkodott. Kérdés, hogy a PS és a Spolu legutóbbi sikere nem írja-e át a terveit. A kettős szombati győzelmét pozitívan fogadta. „Meglepetés. De az új arcok sikere a régi matuzsálemek fölött nemcsak inspiráló, hanem nagyon örvendetes is” – reagált az államfő a PS/Spolu 20 százalékos győzelmére. Később, az együttműködésre vonatkozó felszólításra így reagált: „minden olyan pártnak, mely változást akar ebben az országban, össze kell fognia és együtt kell működnie. Nem csak a Spolunak, a Progresszív Szlovákiának és Kiskának, hanem az OĽaNO-nak, az SaS-nek és a KDH-nak is”. Szerinte az egymást követő négy választás során a szavazók arra mutattak rá, hogy 12 év után le kell cserélni a Smert. 

Az SaS ódzkodik

A legerősebb parlamenti ellenzéki párt, az SaS viszont úgy véli, hogy a nyomás hatására kikényszerített összefogás kontraproduktív lehet, s ellenségeskedést szül a pártok képviselői között, így nem lesz pozitív hatása a választópolgárokra sem. Korábban azonban Richard Sulík pártelnök is felajánlotta az együttműködést Kiskának. Most már óvatosabban fogalmaznak az „összeborulás” kapcsán. „Ha az ellenzéki pártok engednek a sajtó nyomásának, és értékrendjükre valamint programjukra való tekintet nélkül fognak össze, elfojtják a pártok közti versengést” – áll az SaS hivatalos állásfoglalásában. Az SaS minden olyan párttal kész együttműködni, mellyel hasonló vagy azonos az értékrendje, illetve a programja. 
Az OĽaNO viszont minden nemű összefogást hasznosnak tart, ezért felkínálja az együttműködést minden olyan pártnak és csoportosulásnak, melynél fennáll a veszélye annak, hogy a szavazatai elvesznének. Emlékeztetnek, hogy a legutóbbi parlamenti választás előtt a Nova és a Ján Budaj nevéhez fűződő Zmena zdola mozgalmaknak nyújtottak segítő kezet. 
Grigorij Mesežnikov elemző szerint a PS és a Spolu gyakorlatilag tesztelte az együttműködést az EP-választáson, melynek eredménye azt mutatja, hogy nagyon hatékony volt a közös fellépés. Ez annak is köszönhető, hogy a választási listán egy az egyhez osztották el a pozíciókat. „Így képesek voltak jó eredményt elérni még akkor is, ha a két párt más-más célközönséget szólít meg. Innen nézve abszolút logikus, hogy folytatni fogják az együttműködést” – magyarázza a politikai elemző. A Kiskának felkínált együttműködéssel kapcsolatban már ő is bizonytalan. Mesežnikov szerint kérdés, hogy a távozó államfő élni fog-e a felkínált lehetőséggel. A választás új helyzetet teremtett, s kérdés, hogyan csapódik le a szavazóknál az összefogás lehetősége. „Egyelőre semmit nem zárnék ki, de Kiska eddig saját párt alapításában gondolkodott” – emlékeztetett az elemző. Mesežnikov szerint az ellenzéki pártok széles összefogása nemcsak elképzelhető, hanem bizonyos helyzetben elkerülhetetlen. 
„A széles összefogás például akkor lehet elengedhetetlen, ha Andrej Kiska mégis pártot alapít, és olyan támogatottsága lesz, mely nemcsak bejuttatja a parlamentbe, hanem más ellenzéki pártok emiatt a kiesés határára sodródnak” – magyarázta az elemző. Megjegyezte, most még nem látunk tisztán, de az is előfordulhat, hogy az összefogásnak nem lesz részese minden ellenzéki párt. 

Smer–SNS egyeztetés

Lapértesülések szerint az együttműködés valamilyen formájáról egyeztet a Smer és az SNS is. A szombati európai parlamenti voksolás mindkét kormánypárt számára katasztrofális eredménnyel zárult. Robert Fico pártja kevesebb mint 16 százalékon, az SNS pedig 4 százalékon zárt. Az elemző arra is emlékeztet, hogy a két párt ideológiailag azonos, ezért náluk nem egyesülésre, inkább választás előtti koalícióra kell gondolni, mert villog a preferenciájuk csökkenését jelző vészjelző. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

A kiértékelt minták száma ezer, az újonnan azonosított fertőzötteké tíz alatt Szlovákiában

Badin Ádám

VERSEK ÉS ARCOK: Megtalálni a versekben a mesét

Itthon is biztosítsuk magunkat!

Itthon is biztosítsuk magunkat!

koronavírus

Nyolc új koronavírus-fertőzött, négy járás

Lidl app

Hamis Lidl-appal támadnak a csalók

Polgár Anikó: Kijutni a magtár melletti gödörből

Polgár Anikó: Kijutni a magtár melletti gödörből

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.