Közélet

Holnap tartják Pozsonyban az uniós találkozót a kettős termékminőségről

Pozsony | Egyforma termékminőséget mindenkinek a címe annak a pozsonyi találkozónak, amit szlovák kezdeményezésre a kettős termékminőség gyakorlatának a megszűntetéséért tartanak a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) kormányfőinek, illetve az összes uniós tagország képviselőinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével pénteken.
MTI

2017. október 12. 18:54

A kettős termékminőség - egyes multinacionális vállalatok kelet-európai piacon forgalmazott termékeinek jelentős része alacsonyabb minőségű, mint az, amit ezek a cégek ugyanolyan márkanév alatt a nyugat-európai piacokon értékesítenek - azután vált jelentős politikai témává az unióban, hogy a szlovák agrártárca, egy élelmiszertermékeken végzett összehasonlító vizsgálat eredményére hivatkozva, felhívta rá a figyelmet. A szlovák vizsgálat eredményeit később tíz országban, köztük Magyarországon és Csehországban végzett hasonló elemzés is megerősítette, s az is bebizonyosodott, hogy a kettős minőség gyakorlata az élelmiszereken kívül más szegmensben, például drogériai termékeknél is nyomon követhető.

A kettős minőség megszüntetéséről szélesebb körben a visegrádi négyek kormányfőinek márciusban, Varsóban tartott csúcstalálkozóján is szó volt. Ott Robert Fico szlovák kormányfő sértőnek és elfogadhatatlannak, ugyanakkor egyértelmű csalásnak és veszélyes politikai üzenetnek minősítette a kettős minőséget, egyúttal a helyzet sürgős megvizsgálására szólította fel az EU illetékes szerveit, kilátásba helyezve, hogy amennyiben az uniós szervek nem tanúsítanak "tisztességes" hozzáállást, Szlovákia európai polgári kezdeményezést indít.

Később, júliusban a szlovák kormányfő, aki tétlenséggel vádolta meg az Európai Bizottságot, kijelentette: amennyiben Brüsszel nem tesz hathatós lépéseket a kettős minőség megszűntetésére, Szlovákia nyomásgyakorlásként már ősztől ideiglenes, egyoldalú intézkedéseket hoz. Kifejtette: az egyik lépés az lehet, hogy a közétkeztetésben kizárólag a jó minőségű belföldi élelmiszerek használatát engedélyezik.

A pénteki pozsonyi találkozó ötlete szeptemberben a szlovák és a cseh kormány együttes ülésén fogalmazódott meg azután, hogy a kettős minőség megszüntetésében érdemi előrelépés alig történt.

A pénteki találkozóról a szlovák kormányfő a napokban azt mondta: azt várja, sikerül nyomást gyakorolni az illetékes uniós szervekre azért, hogy konkrét megoldás szülessen.

A kettős termékminőségről tartott találkozó a pozsonyi várban lesz, és a visegrádi négyek kormányfőinek sajtótájékoztatójával végződik, a tervek szerint kora délután.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
A kormány arról is dönthet, hogy a népszámlálás során lehetőséget adjon-e egy második nemzetiség megadására⋌(TASR/MTI-felvétel)

Népszámlálás: nincs egyetértés abban, hogy egy vagy két nemzetiség bevallására legyen-e lehetőség

magyar pártok

Újra tárgyalóasztalhoz ültek a szlovákiai magyar pártok, de továbbra sincs megegyezés

Marek Krajčí

Krajčí: Már ezen a héten regisztrálhatnak az oltásra az idős emberek

aprópénz

Jövőre lassan eltűnhetnek a pénztárcánkból az eurócentek

Komárom

Ismertek a hétvégi komáromi tesztelés részletei

A királyhelmeci kórház is segíti a tesztelést

A királyhelmeci kórház is segíti a tesztelést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.