Hogyan fest a távoktatás?

koronavírus iskola
Pozsony |

Mától az ország összes iskolája legalább két hétig zárva lesz, ez azonban nem jelent automatikusan iskolai szünetet. A tanárok és a diákok otthon végzik el a megszokott iskolai munkát. 

A fizetésen nem érződik

„Ha az igazgatónak lehetősége van bebiztosítani, hogy a diákok individuálisan tanulhassanak, a tanárok otthonról fognak dolgozni, és megilleti őket a teljes fizetésük – tudatta lapunkkal az oktatásügyi minisztérium sajtóosztálya. – Ha az igazgató nem tudja ezeket a feltételeket megteremteni, az ő oldalán keletkezik az akadály, és a tanárokat ugyanúgy megilleti a rendes fizetésük.” 

Peter Krajňák (Híd) leköszönő oktatásügyi államtitkár lapunknak azt mondta, a tanároknak alapesetben ebben az időszakban is dolgozniuk kell.

„A tanítást ugyan felfüggesztették, de a tanároknak kommunikálniuk kell a diákjaikkal, feladatokat kell kiadniuk. Az igazgató dönt arról, hogy a tanárok ezt az iskola épületéből vagy otthonról teszik-e”

– mondta az államtitkár. 

Krajňák arról is beszélt, munkajogi szempontból sokféle helyzet alakulhat ki, az ilyen kérdésekben az oktatási intézmény fenntartója dönt.

Internetes tanítás

Papp Zsolt, a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, napi szinten fogják tartani a kapcsolatot a diákokkal és a szülőkkel az internet segítségével.

Ugyanilyen intézkedés lép életbe a kassai Márai gimnáziumban és alap-iskolában. Csurkó Éva igazgató lapunknak azt mondta, a tanárok otthonról küldik a tananyagot a diákoknak, sőt, az igazgatóságnak is, hogy felsőbb szinten is nyoma maradjon az otthonról végzett munkának. A kisebb gyerekek szüleivel tartják a kapcsolatot. 

Hasonlóan fog kinézni a következő két hét a komáromi Selye János Gimnáziumban is. Andruskó Imre igazgató elmondta, a tanárok mától otthon dolgoznak.

„Az igazgatóhelyettes kidolgozott egy táblázatot, amelybe minden kolléga beírhatja, mi mindent csinált aznap. A tartalmi részt illetően pedig a tanárok az interneten keresztül kommunikálnak a diákokkal: kidolgozzák a feladatokat, elküldik a diákoknak és ők visszajeleznek”

– magyarázta lapunknak az igazgató. Mint mondta, a táblázatra azért van szükség, hogyha később ellenőrzésre kerülne sor, bizonyítani lehessen a tanárok munkavégzését. Sőt, az iskola többi alkalmazottjának is tud olyan munkát adni, amit otthon is el tud végezni. Andruskó továbbá elmondta, feljegyzéseket kell készítenie arról, hogy a diákok elhagyják-e az országot az iskolabezárás alatt, bár valószínűsíti, hogy nem mennek külföldre. Hozzátette, ha a kéthetes bezárást meghosszabbítanák, például csak húsvét után kezdődne a tanítás, akkor körülbelül július közepéig járnának iskolába a diákok.

Az érettségi két héttel később lesz. „Az írásbeli érettségi jól jön ki, hiszen az új dátum megegyezik a pótérettségi dátumával” – részletezte Andruskó. Hozzátette, két héttel kitolódik a ballagás és a szóbeli érettségi, de nem gondolja, hogy a diákoknak gondjaik adódnak ebből. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!