Híd-vita: kié az igazi?

Felállt az új vezérkar. Képünkön balról jobbra: Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke, Pál Attila, a Híd-platform elnöke, Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke, Pandy Péter, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke és Berényi József, az MKP-platform vezetője. (Somogyi Tibor felvétele)
Pozsony |

A Szövetség szerint, annak ellenére, hogy a Híd vezetése a pártból való kilépés mellett döntött, náluk maradt a platform tagságának 85 százaléka. A távozók vezetője, Sólymos László szerint azonban ők az igazi Híd.

A Szövetség a hétvégén feltöltötte azokat a párton belüli helyeket, amelyek a Híd vezetésének a távozásról szóló döntése után üresen maradtak. A Szövetségen belül maradt hidasok egyik vezetője, a közös párt Országos Tanácsának (OT) új elnöke, Pandy Péter a hétfői sajtótájékoztatójukon kijelentette, a platformjuk továbbra is létezik. Eddig 60 tagjuk adta be a kilépési kérelmét, de ez a nagyjából 500 tagú platformnak alig 15 százaléka. Ugyanakkor azt is elárulta, nem biztos, hogy végül ők tölthetik be a Szövetségnek a parlamenti választásra állított jelöltlistáján a Híd-platformnak járó előkelő helyeket. Jelenleg még tárgyalnak arról, övé lehet-e a listán a 2. pozíció, amely az OT-elnöknek járna. Azonban leszögezte, tovább szeretnék vinni a Szövetségben a Híd ideológiáját.

A Szövetségen belüli Híd-platform elnökévé Pál Attilát választották, aki a sajtótájékoztatón elmondta, a platformelnökségükben szlovák és ruszin személy sincs, de a testületet ezen nemzetiségek képviselőivel is bővíteni szeretnék. Arra a kérdésünkre, hogy továbbra is képviselik-e Hídnak a magyar kormánnyal szemben kritikus álláspontját így válaszolt: „Azt majd meglátjuk.” Erről a párton belül szeretnének egyeztetni. Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke kijelentette, Sólymosék kilépésével a feszültségkeltő személyek távozása azt eredményezi, hogy jelenleg a párton belül harmonikusabban és hatékonyabban folyhat a munka.

Sólymos: Mi vagyunk az igazi Híd

Maga Sólymos László, immáron a Szövetségen kívüli hidasok vezetőjeként, hétfőn szintén a kamerák elé állt, és elmondta, úgy értelmezi, hogy ők az igazi Híd. „A Híd ott van, ahol a pillérei állnak, ahol azok az emberek vannak, akik azokat az értékeket képviselik, amelyek mentén 2009-ben megalapítottuk ezt a pártot” – mondta Sólymos. Majd arra emlékeztetett, még a Szövetségen belüli platformként megszavazták a kilépést. „A Híd itt van, az MKP ott maradt” – jelentette ki, de nem akarta pontosítani, hogy a tagság mekkora része tart velük. Május közepén a Híd egy része és a vezetőség legnagyobb hányada azért távozott a Szövetségből, mivel az MKP a párt választási listájára vette Gyimesi György volt parlamenti képviselőt. A Szövetségből távozó hidasok Modrí–Most-Híd néven Mikuláš Dzurinda formációjával közös választási pártban indulnak a parlamenti választáson.

Forró: A Híd-platform a Szövetség része

A Szövetség hétfői sajtótájékoztatóján Forró arról számolt be, a hétvégén a kongresszusuk levélben szavazott arról, kik töltsék fel a távozó hidasok helyét a párt vezetésében. Forró leszögezte, a Híd-platform továbbra is a Szövetség része. „A Szövetség alapszabálya kimondja, hogy a párt három platformból, az MKP-, a Híd-, és az Összefogás-platformból áll” – mondta Forró, azzal, a Híd-platform is már teljes. Hozzátette, ezzel a Szövetség felkészült a választásra, a következő napokban pedig a teljes parlamenti listát is bemutatják.

A Híd megmaradt!

„Le kell szögeznünk, hogy a Híd-platform továbbra is létezik” – mondta Pandy Péter, a Szövetség Országos Tanácsának új elnöke és hozzátette, a Híd-platform továbbra is azon fog dolgozni, hogy a nemzetiségek érdekeit képviseljék. Gyimesi Györggyel kapcsolatban pedig azt mondta, a platformon belül az a megállapodás született, a választók feladata eldönteni, hogy az exképviselő bizalmat kap-e vagy sem. Ezenfelül viszont céljuk, hogy a Híd ideológiáját továbbra is képviseljék a párton belül, mindezt az olyan kérdésekben is, mint az ukrajnai háborúhoz való viszonyulás, vagy a NATO-tagság. A múltban az ukrajnai háború témája feszültségeket szült az MKP- és a Híd-platform között. Pandy szerint a platformok közti értékrendi különbségek nem jelentenek problémát, a választókra hárul azon képviselők kiválasztásának feladata, akik reprezentálják majd a szlovákiai magyarságot. „Tudatosítjuk azt, hogy a pártban nincsenek olyan húzónevek, akik 100-150 ezer szavazatot kapnának, tehát lényegében régiónként fog kelleni összeszedni a szavazatokat, amelyek biztosítják a magyar képviseletet a parlamentben” – mondta Pandy. A Szövetség nem tervez jogi lépéseket a Sólymosék féle Híd ellen, amiatt, hogy a formáció brendjét használják.

Ki ment, ki maradt?

Pandy szerint a Híd-platform színeiben politizáló Pataky Károly azért nem vállalt a Szövetségben vezető pozíciót, mivel Kassa megyei alelnökeként túl elfoglalt. Pál Attila, a Híd-platform új elnöke pedig a sajtótájékoztatón elmondta, tudomása szerint Vavrek István, a Híd korábbi parlamenti képviselője a Szövetségben marad, de maga Vavrek már bejelentette, hogy kilépett a pártból.

Az MKP korábban indítványozta a platformrendszer megszüntetését. Lapunk kérdésére, hogy most mégis miért ragaszkodnak a Híd-platformhoz, Berényi József, az MKP-platform elnöke azt felelte, valóban szerették volna a rendszer felszámolását, de a Híd és az Összefogás ragaszkodott annak megtartásához. Ezért az MKP a kérdést a parlamenti választás utánig elnapolta.

Hol a magyar egység?

Berényi szerint a felelősségteljes magyar választók a Szövetségre fognak szavazni, hiszen a felmérések szerint ennek a pártnak van a legnagyobb esélye a parlamenti bejutásra. Forró ezt azzal egészítette ki, a Szövetség részéről megvolt a szándék a magyar egység létrehozására, épp e célból tárgyaltak korábban a Simon Zsolt vezette Magyar Fórummal is. Ezek az egyeztetések azonban kudarcba fulladtak. Azzal kapcsolatban, terveznek-e együttműködést más szlovák pártokkal, például elfogadják-e Igor Matovičnak, az OĽaNO vezetőjének az erre vonatkozó megkeresését, Forró azt felelte, a Szövetség kész másokkal tárgyalni, de kitartanak amellett, hogy a választáson önállóan induljanak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?