Közélet

Hétfőtől újabb enyhítések

Pozsony | Az egészségügyi minisztérium és a Közegészségügyi Hivatal ismertette a legújabb óvintézkedéseket. A teljes szabadságra még ugyan várni kell, de már legalább körvonalazódik, milyen tempóban nyit az ország. Az enyhítések érintik az esküvőket, a mozikat és lassan búcsút inthetünk az FFP2-es típusú szájmaszknak.
Bugár Anna

2021. május 13. 19:00

mikas
A szájmaszk viselésére vonatkozó szabályokat nagyon óvatosan enyhítették, a narancssárga és világosabb járásokban már nem lesz kötelező az FFP2-es típusú szájmaszk viselése, elég lesz a hagyományos kendő vagy sebészeti maszk. - TASR-felvétel

Újdonság, hogy hétfőtől az éttermek teraszai és a konditermek a bordó járásokban is nyitva tarthatnak, csak akkor rendelik el a bezárásukat, ha romlik a járványügyi helyzet. Minden járásban eltörlik a kötelező lázmérést az üzletközpontba való belépésnél, az üzletekbe való belépéshez már negatív tesztre sem lesz szükség. A déli járások rózsaszínűek, és már engedélyezve lesz az ételfogyasztást is a bevásárlóközpontokban. A besorolástól függő konkrét feltételeket a május 17-től hatályos rendeletében teszi közzé a Közegészségügyi Hivatal. A plázákban a továbbiakban is zárva kell tartani a gyereksarkokat és azokat a részeket, ahol több ember ülhetne egy helyen.

Akik a lagzi miatt halogatták eddig az esküvőt, részben fellélegezhetnek – a rózsaszín járásokban bent legfeljebb 25 ember, kültéren pedig 50 személy részt vehet már a lagzin. Ugyanez a szabályozás érvényes az ünnepségekre, családi összejövetelekre. Ha ezekben a járásokban tovább javul a járványhelyzet és átlépnek a narancssárga besorolásba, akkor ilyen eseményeken bent már 50, kint pedig 100 vendég is részt vehet. Ján Mikas tiszti főorvos viszont figyelmeztetett, a részvételhez minden esetben negatív teszteredmény szükséges: 72 óránál nem régebbi PCR-teszt vagy 24 óránál nem régebbi antigéntesztet kell felmutatni. Ami a tömegrendezvényeket illeti, narancssárga járásban 500 személy is részt vehet kültéri ülő rendezvényen, ha ezt a hely kapacitása engedi – az ülőhelyek felét lehet elfoglalni.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter az újdonságok ismertetése után újra megkérte az embereket, regisztráljanak oltásra, ugyanis a Pfizer és a Moderna vakcinájából is elegendő van az országban. A tárca vezetője a tegnapi sajtótájékoztatón hangsúlyozta, semmi nincs kőbe vésve – az aktuális járványhelyzetnek megfelelően és a beoltottak arányának függvényében változhatnak a szabályok. A tárca vezetője arra biztatta az embereket, jelentkezzenek a védőoltásra, mivel csak így gyorsíthatjuk fel az előírások enyhítését. Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője elmondta, a Covid-automata harmadik verzióját fogadták el a héten, s bár sok változást tartalmaz, valószínűsíthető, hogy egy-két héten belül újra módosítani fogják. Kiemelte, folyamatosan változik a vírus, illetve az oltottsági arány, a szakemberek pedig egyre több ismerettel rendelkeznek a fertőzéssel kapcsolatban, s mindezt figyelembe kellett venni az új szabályok kidolgozásánál. Az elemző szerint kulcsfontosságú, hogy az egyes minisztériumok által szorgalmazott változások is bekerültek az újonnan elfogadott dokumentumba.

A Covid-automata országos kritériumainak meghatározásánál változik a kórházban kezeltek definíciója – ezentúl már csak a koronavírusos páciensek száma lesz a mérvadó. A fertőzöttek átlagánál pedig csak a heti átlagot fogják figyelembe venni és a meghatározó mutatók között szerepel majd a PCR-tesztek pozitivitási aránya.

Fokozatos nyitás

Ján Mikas országos tiszti főorvos elmondta, az új Covid-automata az előzőnél sokkal jobban tükrözi a javuló járványhelyzetet. A szállodákkal kapcsolatban kiderült, a rózsaszín és annál rosszabb besorolású járásokban legfeljebb két felnőtt tartózkodhat a szobában, kivéve, ha egy háztartásbeli családról van szó. A konditermeknek továbbra is oda kell figyelniük, hány embert engednek be egyszerre, a Covid-automata pontosan előírja az őket érintő szabályokat. Rajtuk áll viszont, hogy egy fix számot határoznak-e meg, vagy a négyzetméter alapján döntik el, hány klienst fogadnak. Rózsaszín szintig továbbra is csak teszttel lehet belépni.

Mozik és meccsek

A bordó járásokon kívül mindenhol megnyithatnak a mozik, a pattogatott kukorica kedvelői azonban csak a narancssárga és annál jobb besorolású járásokban örülhetnek, mivel csak ezekben engedélyezik az ételfogyasztást.

A kulturális eseményeken egyelőre csak az ülő közönséget tartják biztonságosnak, csak akkor csápolhatunk majd a koncerteken, ha az adott járás a lehető legjobb (zöld) fokozatot éri el. A rózsaszín régiókban továbbra is csak az éttermek teraszain szolgálhatnak fel ételt. A narancssárga régiókban azonban már be is lehet ülni étkezni, de legfeljebb négyen foglalhatnak helyet egy asztalnál (kivétel vonatkozik az egy háztartásban élő személyekre). Már holnaptól a rózsaszín és annál jobb besorolású járásokban bármilyen sporteseményen lehetnek nézők, az ismertetett számok alapján. A szervezőknek azonban két hétig meg kell őrizniük a vendégek adatait és a belépés előtt tesztet kell felmutatni. Minden második sorban ülhetnek nézők, az ételfogyasztás pedig tilos. A szervezőknek biztosítaniuk kell a szükséges személyzetet, akik felügyelik az óvintézkedések betartását. 

Szájmaszk

A szájmaszk viselésére vonatkozó szabályokat nagyon óvatosan enyhítették, a narancssárga és világosabb járásokban már nem lesz kötelező az FFP2-es típusú szájmaszk viselése, elég lesz a hagyományos kendő vagy sebészeti maszk. A kórházban ápolt hozzátartozó látogatására továbbra is ugyanazok a kivételek vonatkoznak: a súlyos betegeket és haldoklókat lehet látogatni. A kórházba való belépésnél a negatív teszt helyett már elég az oltást vagy a fertőzésen való átesést igazolni.

Utazás

A külföldről hazatérőkre vonatkozó kötelező karantén feloldásáról egyelőre nem árultak el részleteket, annyi azonban biztos, dolgoznak az utazási szemaforon. Legkésőbb a jövő hét elején ismertetik az üdülés céljából történő utazás feltételeit.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Forró Krisztián

Forró: Bízom benne, hogy megállapodunk

horvátország tengerpart

Klus: Szlovákia lakosai már korlátozások nélkül utazhatnak Horvátországba

borsi rákóczi-kastély

Ma adják át a felújított borsi Rákóczi-kastélyt

Ryan Crouser

Megdőlt a férfi súlylökés 31 éves világcsúcsa

Cristiano Ronaldo

Ronaldónak már 300 millió Instagram-követője van

koronavírus Magyarország

A taj-szám nélküli külföldiek és külhoni magyarok is regisztrálhatnak oltásra Magyarországon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.