Hétfőig kell kérni az adóelszámolást

<p>Már csak néhány nap áll az alkalmazottak rendelkezésére, hogy munkaadójuktól kérjék az éves adóelszámolás elvégzését. Aki lekési a február 16-ai dátumot, annak márciusban adóbevallást kell készítenie. Összeállításunkban az adóelszámolással kapcsolatban szolgálunk információkkal.</p>

Az alkalmazottak bére után a munkaadó köteles adót fizetni úgy, hogy a bér kifizetésekor levonja, és az adóhivatalba befizeti az adóelőleget. Vagyis havonta az alkalmazott nem a munkaszerződésébe foglalt bruttó fizetését kapja kézhez, hanem egy, az adóval és a kötelező járulékokkal megkurtított összeget. Évente egyszer el kell számolni a befizetett előlegekkel, ami nemcsak az adóra, hanem az egészségügyi biztosításra is vonatkozik. Ez utóbbit szinte észre sem vesszük, mert az egészségbiztosítók azt törvényből kifolyólag elvégzik a biztosítottaik után a járulékelszámolást, az adóelszámolást viszont mindenkinek saját magának kell elkészítenie. Minden alkalmazott eldöntheti, ezt milyen formában kívánja megtenni.

A munkaadó elszámol

A legegyszerűbb és legkényelmesebb mód az, ha megkérjük a munkaadónkat, azaz az illetékes bérelszámolót, hogy ezt végezze el helyettünk, mi csak a szükséges adatokat adjuk meg hozzá. A másik, bonyolultabb lehetőség, hogy adóbevallást készítünk, bár ezt is rábízhatjuk adószakértőre, de ez már nem lesz ingyenes. A társadalombiztosítási járulékokkal egyelőre nem kell évente elszámolni, azt a tervek szerint 2016-tól vezetik be, s minden bizonnyal az egészségügyi elszámoláshoz hasonló lesz, vagyis majd a Szociális Biztosító elvégzi az ügyfelek helyett.

Kinek kötelező

A hatályos törvény értelmében éves adóelszámolást az köteles készíteni, akinek az előző évi bevétele túllépett egy bizonyos összeget. Eszerint idén ez a kötelezettség arra vonatkozik, akinek a 2014. évi összjövedelme meghaladta az 1901,67 eurót. Aki ennél kevesebbet keresett, annak nem kell semmivel elszámolnia. Ugyanakkor ha az 1900 eurónál alacsonyabb bevételű személy év közben nem élt az adómentes minimum adta lehetőséggel, érdemes mégiscsak elkészítenie az elszámolást, mert az adóhivatal visszaadja a befizetett adót. Az éves elszámolás lényege, hogy kiderüljön: év közben elegendő összeget vontak-e le a fizetésünkből. A jobbik eset az, ha túl sokat vontak le, vagyis adótúlfizetést állapítanak meg, s a különbözetet visszaadják. Az már kevésbé kellemes, ha az elszámolás eredménye adóhátralék, és a tartozást utólag hajtják be rajtunk. Adótúlfizetés esetén a visszaadott összeget legkésőbb a májusban folyósított áprilisi fizetéssel mindenki megkapja. Az 5 eurónál nagyobb adóhátralékot az év végéig levonják a fizetésből.

2%-os felajánlás

Aki adója 2%-át szeretné felajánlani valamilyen nonprofit szervezetnek, akkor az adóhátralékot már az áprilisi fizetéssel ki kell egyenlíteni. A 2%-os felajánláshoz az alkalmazottak kérhetnek a munkaadójuktól az adó befizetéséről szóló igazolást, melyet mellékelni kell a 2%-os adófelajánlásról rendelkező nyilatkozathoz, melyet április 30-ig kell eljuttatni az alkalmazott lakhelye szerint illetékes adóhivatalhoz. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!