Heger: Putyin zsákmányt keres 

Eduard Heger a külügyminisztérium és a Szlovák Külpolitikai Társaság (Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku) által rendezett konferencián (TASR-kép)
Pozsony |

Eduard Heger (Demokraták) ügyvezető miniszterelnök arra figyelmeztet, Vlagyimir Putyin orosz elnök újabb zsákmányt keres. Zuzana Čaputová köztársasági elnök szerint pedig a dezinformációk miatt félő, hogy a polgárok nem támogatják tovább az ország jelenlegi külpolitikai irányultságát.

Az államfő és a kormányfő a külügyminisztérium és a Szlovák Külpolitikai Társaság (Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku) által rendezett konferencián tartott beszédet. Čaputová szerint félő, hogy Szlovákia jelenlegi külpolitikai irányultságát a lakosság nem támogatja tovább. „Hazai, de külföldi szereplők is arra használják a dezinformációkat és a félreértelmezéseket, hogy csökkentsék az országunk által tett lépések támogatását a társadalomban” – fogalmazott. A polgárok tudatos félretájékoztatása, megvezetése az oka annak, hogy a lakosság jelentős része nem ért egyet azokkal a lépésekkel, amelyeket az ország az érdekei és értékei alapján tesz. Úgy látja, a helyzeten tovább ront, hogy az előre hozott parlamenti választás előtti kampány is elindul, hiszen Szlovákia geopolitikai irányultsága olyan fontos téma lesz, mint 1997-ben volt. „Akkor Vladimír Mečiar megfosztott minket attól a lehetőségtől, hogy a szomszédos Csehországgal Lengyelországgal és Magyarországgal együtt lépjünk be a NATO-ba” – emlékeztetett. Úgy látja, meg kell erősíteni a polgárok hitét abban, hogy Szlovákia az Európai Unióba és a NATO-ba tartozik. Szerinte nem engedhető meg, hogy a külpolitika a mindennapi politikai harc részévé váljon. „De a diplomáciának nem szabad hallgatnia, ha a politikusok hazudnak vagy kitalációkat terjesztenek” – tette hozzá. 

Čaputová beszédében többször is érintette az Ukrajnában dúló háborút. A szomszédos államot lerohanó Orosz Föderációt olyan országnak nevezte, amely nem a szabályokhoz tartja magát, hanem létre akarja hozni a saját befolyási zónáját. Arra emlékeztetett, hogy a Moszkva által indított háború ezernyi emberéletet követelt, milliónyi embernek kellett otthonából elmenekülnie, de óriási gazdasági és környezeti károkat is okozott. Ezzel kapcsolatban arról is beszélt, ugyan a hazai lakosság továbbra is szolidáris az ukrajnai menekültekkel, a polgárok többsége úgy érzi, azzal, hogy ide érkeztek, romlott az élete. Az államfő megemlítette, hogy Szlovákia továbbra is a jogállamiság oldalán áll. „Még annak ellenére is, hogy a régió egyes országai folyamatosan gyengíteni próbálják azt” – tette hozzá. Itt érdemes felidézni, hogy Magyarországgal és Lengyelországgal szemben az elmúlt években uniós jogállamisági eljárás indult. 

Heger az ukrajnai háborúval kapcsolatban elmondta, a konfliktussal egy új korszak kezdődött a globális politikában. Kijelentette, Oroszország hibrid háborút indított a nyugat és Európa ellen. Rámutatott, hogy ez hazai bel- és külpolitika viszonyát is megváltoztatta. „Bármiről döntünk a belpolitikában, annak automatikusan hatása van a globális politikára, és bármit döntünk a globális politikában, annak automatikus hatása van a belpolitikára” – magyarázta. A Moszkva üzeneteit népszerűsítő propaganda által terjesztett dezinformáció veszélyére hívta fel a figyelmet. A miniszterelnök szerint világosan ki kell jelenteni, hogy Szlovákia földrajzilag, mentálisan és gazdaságilag is nyugatra tartozik. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az ország az Európai Unió, a NATO és a schengeni térség, valamint az eurozóna tagja, amivel Szlovákia egy elit klub tagja. Heger kijelentette, csupán mítosz, hogy Szlovákia kelet és nyugat között valamiféle közvetítő híd szerepét játszhatja. „Azt gondolják, hogy Vlagyimir Putyin hidakat keres? Vlagyimir Putyin zsákmányt keres” – jelentette ki. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?