Heger: Az EB-nek két hét múlva javaslatot kell tennie a gázárplafonra

Eduard Heger

Az Európai Bizottságnak két hét múlva konkrét javaslatot kell tennie a földgáz maximális árának meghatározására. Olyan megoldásra van szükség, amellyel nem sodorjuk veszélybe az európai piacok ellátását – jelentette ki Eduard Heger kormányfő az Európai Tanács informális prágai csúcsértekezletét követően.

„A nyár után először találkoztak a kormányfők és elmondhatták, hogy konkrétan mire van szüksége az országuknak” – mondta Heger.

A megbeszélés alapján Heger szerint minden tagállam tisztában van vele, mennyire fontos, hogy az EB október 20-án konkrét javaslattal álljon elő a földgáz maximális árának meghatározásával kapcsolatban.

„Többen, jobban mondva mindenki egyértelműen azt hangoztatta, sürgős és elengedhetetlen az ár csökkentése. Ilyen gázárakat, amelyek meghatározzák a villanyáram árát is, nem tudnak elviselni a gazdaságaink” – mondta Heger, hangsúlyozva, hogy a kompenzálás lehetővé tételéhez is alacsonyabb szintre kell nyomni az árakat.

 A szlovák kormányfő szerint az első számú prioritás, hogy legyen elég földgáz, a második, hogy olyan áron sikerüljön bebiztosítani, amit a következő fél évben, a fűtési szezon alatt képesek finanszírozni a gazdaságok.

Hozzátette, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a fűtési szezon végére kiürülnek a gáztározók és a nyár folyamán azokat újra kell tölteni. „Attól a pillanattól kezdve szeretnénk áttérni a közös földgázvásárlásra, hogy lényegesen jobb árakat tudunk biztosítani, és a gázszállítmányokat is tudjuk garantálni az uniós tagországok számára” – magyarázta Heger.

Arról is beszámolt, hogy téma volt a gazdaságok kompenzálása is. „Nincs mindegyik ország olyan állapotban, hogy ki tudja fizetni és el tudja viselni azt az áremelkedést, amit most a piacokon látunk” – mondta Heger, hozzátéve, hogy ki kell pukkasztani a gázárbuborékot.

„Abban is egyetértettünk, hogy tisztességtelen és eltúlzott az a nyereség, amelyet egyes társaságok ma generálnak, ennek nem kellene így lennie” – tette hozzá.

Pénteken a prágai várban tartották az Európai Tanács informális csúcstalálkozóját, ez volt a soros cseh elnökség csúcsrendezvénye. Az európai vezetőket Petr Fiala cseh kormányfő fogadta, és elsősorban az ukrajnai agresszióról, az energetikai és a gazdasági helyzetről tárgyaltak.

Csütörtökön az Európai Politikai Közösség (EPC) csúcstalálkozóját rendezték a cseh fővárosban, melyen főleg a béke megteremtése, biztonsági és energetikai kérdések, valamint a nem uniós országokkal fenntartott gazdasági kapcsolatok kerültek terítékre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?