Közélet

Hárommilliárd koronát tartunk otthon

Pozsony | Több mint hat évvel a közös európai fizetőeszköz szlovákiai bevezetése után még mindig jelentős mennyiségű nemzeti valuta, hárommilliárd szlovák korona van lakossági kézben - írta kedden a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap.
author
MTI

2015. május 5. 14:52

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) adatai szerint 2014 végén még mindig lakossági kézben volt a 2009-ben a forgalomból kivont nemzeti fizetőeszköz, a szlovák korona, bankjegy és pénzérme mennyiségének jelentős hányada. Annak a szlovák koronának az összértéke, amelyet a tavalyi év végéig még nem vontak be, az euró bevezetéséig kibocsátott hazai valuta összértékének mintegy 2 százalékát adta. Ez, értékben 3,01 milliárd szlovák koronát (mintegy százmillió eurót) tesz ki, darabszámban pedig mintegy 19 millió bankjegyet jelent.

A volt nemzeti valuta bankjegyeiből, a legtöbb - több mint 10 millió darab - a legkisebb címletnek számító 20 koronásból maradt az embereknél. Az euróra be nem váltott szlovák nemzeti fizetőeszköz értéke a tavalyi év végén egy lakosra 426 koronát (mintegy 14 eurót), illetve fejenként mintegy három bankjegyet tett ki.

Szakértői vélemények szerint a mindmáig nem bevont szlovák korona bankjegyeinek és pénzérméinek legnagyobb hányadát a nemzeti fizetőeszköz iránti nosztalgiából emlékbe megtartott, illetve a károsodott és fizikailag megsemmisült bankjegyek teszik ki. 

Szlovákia 2009 január elsejével váltotta le nemzeti valutáját a közös európai fizetőeszközre és így tizenhatodikként vált az eurózóna tagjává. A hivatalos korona-euró átváltási arány 30,126 az egyhez volt. Az euró szlovákiai forgalomba hozatala 16 napig tartott, ebben átmeneti időszakban mindkét pénznem hivatalos fizetőeszköznek számított az országban. Az NBS 2013. végéig cserélte be a szlovák korona pénzérméit, a bankjegyeket korlátlan ideig beváltják.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
hegerkormany

Rendkívüli ülés a kormányváltásról

Varga Ildikó felvétele

Érsekújvári összefogás a magyar alapiskoláért

repülőgép k

Végre árcsökkenés! Januárra már olcsóbban foglalhatunk repülőjegyet

Naszvad

Beteg gyermekekért tartanak jótékonysági estet Naszvadon

Zachar Pál

Felháborította az ipolyságiakat az új polgármester számára jóváhagyott fizetés

Horvátország k

Horvátország január elsején belép a schengeni övezetbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.