Harmincadszor Gímesen

Nyitra |

<p>A Juhász Gyula Ifjúsági Klub (JUGYIK) szeptember 7. és 12. között rendezi meg a 30. Gímesi Művelődési Tábort a szokott helyen, az autókempingben.</p>

A szervezők a jubileum alkalmával különösen színes programmal készültek. Fellép a Jóvilágvan zenekar, a Kicsi Hang verséneklő együttes, a Csak Van formáció, lesz képzőművészet, szabadegyetem és öregdiák-találkozó.

A rendszerváltás előtt a szlovákiai magyar fiatal értelmiségiek tömegesen gyűltek össze Gímesen. Akkoriban szabadon gondolkodni, beszélni csak egy olyan sűrű erdőben lehetett, mint amilyen a festői szépségű gímesi vár körül található. Nem egy rendszerváltó gondolat született itt.

A tábor hagyományát a nyitrai magyar egyetemisták a bársonyos forradalmat követő évtizedekben is életben tartották.

Holnap délután a táborozóknak lehetőségük lesz kipróbálni különféle képzőművészeti ágakat és bekapcsolódhatnak a médiaszekció munkájába is. Újdonságnak számít a zenei szekció, ahol képzett zenészek foglalkoznak majd a jelentkezőkkel.

Csütörtökön a Diákhálózat külügyi alelnöke, Orosz Örs ad elő a Kétnyelvűség Felmérő Körútról. A magyar nyelvhasználatot vizsgáló felmérés elkészítésében a Diákhálózat aktivistái oroszlánrészt vállaltak. Az értékes adatok mellett rengeteg felejthetetlen élményt is sikerült összegyűjteniük.

Pénteken Menyhárt József és Presinszky Károly, a KFE Közép-európai Tanulmányok Karának nyelvészei a szlovákiai magyar nyelvjárásokról tartanak előadást. Szombaton Komzsík Attila, a nyitrai KFE Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja, illetve Baráth László, az oktatási ügyek dékánhelyettese bemutatja az általuk vezetett kart. A szombati nap egyben a 30. Gímesi Művelődési Tábor napja is. Este összegyűlnek mindazok, akik a harminc év alatt aktívan kivették részüket az esemény megszervezéséből. Vasárnap este pedig a dunaszerdahelyi Csak Van zenekar lép fel a tábor színpadán.

Részletes program a JUGYIK honlapján (jugyik.sk), illelve a szervezet Facebook-profilján. Öregdiákok és jövendőbeli egyetemisták jelentkezését a gimes.tabor@gmail.com e-mail címen várják a szervezők.

Czímer Gábor

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?