Közélet

Hangácsi: Az összes magyar pártra ráférne az önreflexió

Pozsony | A járványhelyzet a szlovákiai magyar politikai életre is rányomta a bélyegét. A pártok tevékenysége is korlátok közé szorul, a legtöbb helyen még nem került sor a parlamenti választás után esedékes tisztújításra.
Czímer Gábor

2020. május 12. 19:00

A Magyar Közösségi Összefogás programja: három párt kompromisszuma
- A szerző felvétele

A parlamenti választás után, amely során egy magyar párt sem jutott a parlamentbe, a Híd elnöke, Bugár Béla és elnöksége is lemondott. Azóta a pártot egy négytagú testület vezeti, amelynek Sólymos László is a tagja, aki kérdésünkre elmondta, május végéig szeretnék megtartani a Híd tisztújító közgyűlését. Sólymos korábban már jelezte, mérlegeli, hogy elindul a pártelnöki tisztségért, a kérdésben a kongresszust megelőző napokban dönt majd. Hozzátette, egyelőre nem értesült arról, más is fontolgatná, hogy versenybe száll az elnöki székért. „De ez nem jelenti azt, hogy nincs ilyen” – mondta. Kiemelte, mindenkinek az az érdeke, minél hamarabb meg tudják választani az új elnökséget. Sólymos arról beszélt, ha jelöltetné magát, a továbbiakban azokkal a személyekkel is számol, akik most benne vannak a párt átmeneti vezetésében, vagy a korábbi elnökségben dolgoztak, köztük Ravasz Ábelre, Agócs Attilára, Pataky Károlyra is számít. Bugár számára egy tanácsadói szerepet lát reálisnak.

Arról is beszélt, bár a szlovákiai magyarok sokszínűek, a jövőben egy politikai szubjektumot kellene létrehozniuk. „Az a fontos, hogy próbáljuk meg összefogni a szlovákiai magyar pártokat és egy erős politikai képviseletet hozzunk létre” – fogalmazott Sólymos. Hozzátette, a többi magyar politikai formációval is tartják a kapcsolatot. A pártok közötti együttműködés kialakítását az azokban történt tisztújítás után látja elképzelhetőnek. „Az igény nálunk a Hídban az, hogy létrejöjjön ez az egységes képviselet” – mondta. 

Az MKP lassabban halad

A választás óta az MKP-t is egy ideiglenes testület vezeti, hiszen a pártelnök, Menyhárt József és vele az egész elnökség lemondott. Az ügyvivő elnökségnek az egyik tagja, Őry Péter, az Országos Tanács (OT) elnöke elmondta, a testület ebben az átmeneti időszakban biztosítja a párt működőképességét, előkészítik a tisztújítást. Arról is beszélt, először a párt Országos Tanácsát kell összehívni, amelyre akkor kerülhet sor, amikor az ilyen, nagyobb létszámú rendezvényt a járványügyi intézkedések lehetővé tesznek. „Ha minden jól megy, akkor júniusban lehet Országos Tanács” – mondta Őry, és hozzátette, a tisztújító közgyűlésre talán nyár végén kerülhet sor.

Az OT-elnök arról is tájékoztatott, egyelőre nincs hivatalos pártelnökjelölt, mivel a járvány miatt az MKP járási szervezetei nem tudtak ülésezni, és jelölteket állítani. A szlovákiai magyar és a szlovák politikai szubjektumokkal való viszonyokról annyit mondott, a parlamenti ellenzéket leszámítva, mindenkivel tartják a kapcsolatot. Példaként azt említette, hogy Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminisztert is megkeresték a határátkelésre vonatkozó szabályok enyhítése végett, a gazdálkodók megsegítésére vonatkozóan pedig a mezőgazdasági minisztériummal kezdeményeztek kommunikációt. A szlovákiai magyar politikum jövőjére vonatkozóan Őry azon véleményének adott hangot, hogy a jövőben az MKP-ra kell alapozni. „Az MKP még mindig a legerősebb magyar politikai szubjektum, az MKP-ra kell építkezni” – fogalmazott, és hozzátette, a párt ajtaja nyitva áll azok előtt, akik egységben tudnak gondolkodni.

A Magyar Fórum

A Simon Zsolt vezette Magyar Fórum a választáson az MKÖ listáján indult és maradt ki a törvényhozásból. A formáció első embere lapunknak elmondta, jövő héten kedden hívják össze az elnökséget, ahol javaslatot tesznek a tisztújító kongresszus időpontjára. „Az alapszabályunk értelmében június végéig kell megtartanunk a közgyűlést, de a járványhelyzet miatt lehet, egy hónapot csúszni fogunk” – mondta Simon. Arra a kérdésre azonban nem válaszolt, hogy újraindul-e a formáció elnöki tisztségéért. „Ez most nincs napirenden” – mondta. A Magyar Fórum elnöke arról tájékoztatott, hogy folyamatosan kommunikálnak azzal a két párttal, az MKP-val és az Összefogással, amelyekkel együtt indultak a választáson.

Régi-új Összefogás-elnök

Egyedül a február 29-i voksolás során választási pártként működő Összefogásnál zajlott le a tisztújítás. A pártot továbbra is Mózes Szabolcs vezeti, aki lapunknak elmondta, a közelmúltban a szlovák kormánypárti tisztviselőkkel, képviselőkkel egyeztettek. „Olyan embereket kerestünk meg, akik a szlovákiai magyar ügyekben illetékesek lehetnek” – mondta a pártelnök, és hozzátette, Grendel Gáborral (OĽaNO), a parlament alelnökével és Filip Mónikával (SaS), az oktatási minisztérium államtitkárával is egyeztettek. Az államtitkárral a nemzetiségi oktatás törvényben való meghatározásáról, a magyar iskolaügyi háttérintézmények kialakításáról, de a szlováknyelv-tanítás módszertanának megváltoztatásáról is tárgyaltak.

Mózes a szlovákiai magyar pártokkal való egyeztetésről annyit mondott, arra várnak, hogy a többi szubjektumnál is megtörténjen a tisztújítás és újragondolják a szlovákiai magyar érdekképviselet jövőjét. „Arra várunk, hogy levonják a megfelelő következtetéseket a 2020-as választási eredményből” – fogalmazott az Összefogás vezetője. Mózes szerint a járvány után azon kell dolgozni, miként lehet létrehozni az egységes magyar politikai képviseletet.

Az elemző szerint

Hangácsi István, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint a pártok együttműködése csak akkor képzelhető el, ha tanultak az előző tíz év eseményeiből.

„Megvan az igény az egységesülésre, de mindegyik fél titkon úgy képzeli el, hogy ezt az egységet majd ő vezeti”

– fogalmazott a szakember. 

Az elemző szerint az is befolyásolhatja az erőviszonyokat, hogy ki lesz a kisebbségi kormánybiztos, amelyre valószínűleg egy MKP-közeli személyt neveznek majd ki. Kiemelte, az sem elhanyagolható, hogy bár Bugár a háttérbe vonult, de továbbra is a Híd tagja maradt. Hozzátette, az összes magyar párt esetében szükség lenne az önreflexióra.

Hangácsi szerint a mindenkori magyar kormány megkerülhetetlen a szlovákiai magyar politikum számára. „De jó lenne, ha a szlovákiai magyar elitnek az Orbán-kormánnyal együttműködő része egy kicsit önállóbb lenne” – fogalmazott az elemző, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a Híd 10 éven keresztül a Fidesztől függetlenül működött.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Tömeges tesztelés: eddig több mint ötezer fertőzöttet sikerült kiszűrni

A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

GALÉRIA: A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

gyászhír

Hattal 165-re nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma Szlovákiában

tesztelés

SZAVAZZ: Te részt veszel az országos tesztelésen?

mma

A csúcson kell abbahagyni

Ifjú Szivek

Ifjú Szivek 20

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.