Közélet

Hamarosan 5500 orvos hiányozhat

Pozsony | Belátható időn belül komoly problémát jelenthet, hogy egyre magasabb az országban dolgozó orvosok átlagéletkora. Az egészségügyi minisztérium állítja, tudatosítja az orvosok átlagkorának riasztó növekedését, ezért mindent megtesz, hogy fiatal orvosokat biztosítson a rendelőkbe és kórházakba.
Nagy Roland

2019. április 16. 18:30

A legfrissebb elemzések szerint a szlovák járóbeteg-ellátásban az orvosok csaknem fele már túllépte 60. életévét, sőt, körülbelül 1500 orvos már 65 évnél is idősebb. Az Egészségpolitikai Intézet (IZP) arra figyelmeztetett, hogy az idős orvosok várhatóan egy-két éven belül nyugdíjba vonulnak. Ha ez megtörténik, Szlovákiában akár 5500 orvos is hiányozhat. A helyzetet súlyosbítja, hogy a fiatal orvosok 18 százaléka az egyetem elvégzése után külföldön kezd praktizálni.

Költségvetési problémák

Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke lapunk megkeresésére elmondta, hogy véleménye szerint a járóbeteg-ellátás már közel van az összeomláshoz, mert az egészségügyi minisztérium túlságosan könnyelműen viszonyul az orvosok öregedésének problémájához. „A tárcának elsősorban a megfelelő költségvetési feltételeket kellene bebiztosítania a szlovák egészségügy számára. Minden évben arról szól a vita, hogy az orvosok nem kapnak elég pénzt a biztosítóktól a betegek ellátására. A minisztériumnak ezért 2-3 évre előre ki kellene dolgoznia a költségvetést, hogy az orvosok fel tudjanak készülni, és a tárgyalások gördülékenyebbek legyenek. Amíg azonban így működik a rendszer, addig nehéz lesz megakadályozni a fiatal orvosok elvándorlását” – magyarázta a szövetség elnöke. Hozzátette, a járóbeteg-ellátásból azért is hiányoznak a fiatal orvosok, mert a rendelői orvoslás nem elég vonzó számukra. „A tárcának ezért könnyítenie kellene a rendelői praktizálás adminisztratív nehézségein, valamint a szakorvosok fizetését is meg kellene emelni, hogy a fiatalok érdeklődését valóban felkeltse a járóbeteg-ellátás” – mondta Šóth.

Bővül a rezidensprogram

Az egészségügyi minisztérium elutasította a vádakat, miszerint a tárca nem törődik az elöregedés problémájával. Zuzana Eliášová szóvivő hangsúlyozta, hogy a minisztérium továbbra is keresi a lehetőségeket, melyekkel maradásra bírhatja a fiatal orvosokat. „Folyamatos tárgyalásokat folytatunk az oktatásügyi tárcával, hogy az egyetemek végzősei számára még vonzóbbá tegyük a szlovák munkapiacot, és megkönnyítsük az elhelyezkedésüket. Ennek érdekében már hoztunk néhány lépést, mely ösztönzőleg hathat a fiatal medikusok számára. Ilyen például a rezidensprogram elindítása, melynek segítségével a tárca kifejezetten azokat a szakirányokat célozza meg, amelyekben sok a hiányzó orvos. A 2014-ben indult általános orvosi rezidens programot például már több mint 100 orvos elvégezte. Idén pedig újabb szakirányokkal szeretnénk bővíteni a programot, ezek közé tartozik a sebészeti, az ideggyógyászati, a kardiológiai és az ortopédiai szakirány” – mondta lapunknak Eliášová. Hozzátette, hogy idén az ötöd- és hatodéves egyetemistáknak előadásokat tartanak majd a rezidensprogram előnyeiről és lehetőségeiről. 

Hosszú távú megoldás

Eliášová szerint a minisztérium tisztában van vele, hogy az orvoshiányt hosszú távon csakis rendszerszerű változtatások segítségével lehet megoldani. „A rezidensprogram egy ilyen változtatásnak számít. További hosszú távú megoldás, hogy az orvosi egyetemek tavaly 185-tel több diákot vettek fel. Jelenleg a tavalyi intézkedések kiértékelésével foglalkozunk, ezután pedig következhet a következő tanévvel kapcsolatos tárgyalás” – tette hozzá a tárca szóvivője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kiska pártot alapítva fogná össze az ellenzéket

Indul a Tablók Viadala 2019! Szavazz!

Ez az öt csapat lehet a DAC ellenfele az EL-ben

Čaputová kedden fogadja Dankót és Pellegrinit

Női asztronautát küldene fel a Holdra a NASA

Már az óvodásoknak is magas lehet a vérnyomása a túlsúlytól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?