Közélet

Hallgat a kormány Peredről

Pozsony/Pered | Van annyira szláv a magyar elnevezés is, mint a szlovák hivatalos, állítják a megkérdezett intézmények. A perediek márciusban megszavazták, hogy a település hivatalos szlovák neve Tešedíkovóról Peredre változzon. Ehhez kell a kormány jóváhagyása is, de egyelőre nem szólt hozzá az ügyhöz.
author
Veres István

2012. november 14. 08:50

A szükséges mellékletekkel ellátott névváltoztatási kérvényt a Vágsellyei járásban fekvő község október közepén küldte el a kormányhivatalba, mondta lapunk kérdésére Borsányi Gyula (MKP) polgármester. „A jövő héten meg kellene érkeznie a válasznak, ugyanis harminc napja van rá a kormányhivatalnak“ - tette hozzá.

A kérvényt megkapták, erősítette meg lapunk kérdésére a kormányhivatal. „A szokásos módon foglalkozunk vele“ - közölte szűkszavú válaszban a sajtóosztály. Kiderült, hogy a hatóságok eddigi érvelése sántít. Korábban arra hivatkoztak, hogy a Pered nem szlovák elnevezés, az Alkotmányban pedig az áll, hogy a Szlovákia területén levő települések hivatalos nevének szlováknak kell lennie. A falu a névváltoztatási kérelem kapcsán kikérte a Szlovák Nemzeti Levéltár és a Szlovák Tudományos Akadémia Ľudovít Štúr Nyelvtudományi Intézetének véleményét. Mindkét intézmény rámutatott, hogy a Pered szó nem magyar, hanem inkább szláv eredetű. A Štúr Intézet szerint a Peter név idegen nyelvű (latin, esetleg francia) változata, ennek magyarosított átvétele, vagy a Predeslav név eredeti szótöve, a pred lehetett a mai Pered szóalak forrása - magyarázza Borsányi. „Tehát eleve nem utasítják el a Pered nevet azért, mert magyar eredetű lenne“ - jegyzi meg. A levéltár Ján Stanislav „Szlovák dél a középkorban“ című művére hivatkozik, amelyben szintén az áll, hogy a Pered alak a pred és a Predeslav szavakból ered. Daniel Rapant századfordulón élt szlovák történész szerint Predeslav Szvatopluk nagymorva fejedelem egyik fia volt. „A magyarok tudják, hogy a Pered szónak magyarul nincs jelentése“ - jegyzi meg a polgármester.
Sok szlovák úgy véli, Tessedik Sámuel „megérdemel“ egy róla elnevezett települést Szlovákiában. „Kaptam ilyen e-maileket is, magánvéleményekről van szó“ - árulta el a polgármester. Korábban egyesek szobrot is akartak állítani a 18. században az alföldi Szarvason élt lelkészpedagógusnak. Ezeket a kezdeményezéseket viszont a falu önkormányzata rendre leszavazta. Tešedíkovo egyszer már majdnem Pered lett hivatalosan, a Mečiar-kormány 1994-ben viszont elutasította az akkori népszavazás eredményének végrehajtását.
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
nrsr k

A kisebbségi törvény nem szerepel a kormány jogalkotási tervében, Gyimesire bízták az átdolgozását

telefonálás

Megszabadulhatunk a marketinghívásoktól

tej k

Rekordárat fizethetünk a tejért

A vaddisznó helyett a társát lőtte le a vadász

TRAGÉDIA: Saját kutyája lőtte le a vadászt

50 évvel ezelőtt elrabolta egy bébiszitter, most találta meg a családja

50 évvel ezelőtt elrabolta egy bébiszitter, most találta meg a családja

óvoda

Újabb komáromi óvoda újulhat meg

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.