Közélet

Ha kell, Čentéš Strasbourghoz fordul

Pozsony | Ha nem érvényesül az igazságos bírósági eljárásra, valamint a pártatlan és törvényes bíróra való joga, Jozef Čentéš megválasztott, de ki nem nevezett főügyész fontolóra veszi, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához forduljon-e.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2013. május 20. 15:10

 

Az elnöki hivatal hétfőn arról tájékoztatott, hogy Ivan Gašparovič államfő már aláírta az alkotmánybíróság szervezeti rendjéről szóló, nemrégiben módosított törvényt. Így megszűnhet az alkotmánybíróságon a főügyészválasztással kapcsolatban kialakult patthelyzet, ám ez azt is jelentheti, hogy elutasítják Čentéš beadványát.
 
Gašparovič január elején úgy döntött, nem nevezi ki posztjára az előző parlament által főügyésszé választott Jozef Čentéšt. Az érintett emiatt panaszbeadvánnyal fordult a kassai székhelyű taláros testülethez. A beadványról azonban nem volt kinek döntenie, mert Čentéš és Gašparovič egymás után nyújtották be az egyes alkotmánybírákkal szembeni elfogultsági indítványokat. Ezzel tulajdonképpen kizárták őket a döntéshozatalból – patthelyzet alakult ki.
 
A törvénymódosítással a korábban elfogultság okán kizárt alkotmánybírók újra jogosulttá válnak, hogy állást foglaljanak Čentéš beadványával kapcsolatban.
 
A három ellenzéki párt (KDH, Híd és SDKÚ-DS) alkotta Népi Platform képviselői hétfőn bejelentették, hogy néhány órán belül beadványt nyújtanak be a módosított törvény ellen. 
 
A módosított törvény alapján megszűnhet az alkotmánybíróságon a főügyészválasztással kapcsolatban kialakult patthelyzet. Ez azt is jelentheti, hogy elutasítják Jozef Čentéš beadványát. 
 
Lucia Žitňanská, az SDKÚ-DS frakcióvezetője elmondta: az ellenzéknek egyedül olyan válaszlépésre van lehetősége, hogy a módosított törvényt az alkotmánybíróságon támadja meg, kérve, hogy a taláros testület állásfoglalásáig a törvény hatályát függesszék fel. Ezzel elérnék, hogy a a törvény ideiglenesen ne legyen végrehajtható.
 
Pavol Abrhant, a KDH alelnökét nem lepte meg, hogy az államfő aláírta a törvényt, mert Gašparovič és Ivetta Macejková, az alkotmánybíróság elnöke is „összejátszik” Robert Fico miniszterelnökkel. 
 
Solymos László, a Híd alelnöke és frakcióvezetője úgy véli, az elnök a törvény aláírásával csak azt a vonalat követi, amit az ügyben eddig is követett. (TASR, SITA)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

benzin k

Megszűnik a benzinárstop Magyarországon

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

vágai  mikulás

Régi hagyomány új elemekkel

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.