Letartóztatták Robert Ficót

fico bilincs

Nem sokkal hat óra után letartóztatta a rendőrség a Smer elnökét, Robert Ficót. Mindezt az általa összehívott, járványellenes intézkedések elleni tüntetésen.

A Smer elnökét a Tyrš térről vitték el. 

A rendőrség péntekre ígért közelebbi információkat az üggyel kapcsolatban. Egyelőre csak annyit közöltek, hogy Ficót egy bűnüldöző szerv kezdeményezésére vitték be, ami akár azt is jelentheti, hogy a Smer elnöke nem csak tüntetés miatt állították elő.

Ficót azelőtt állították elő, hogy megkezdődött volna a tervezett tüntetés.

Fico röviden nyilatkozott, mielőtt beszállt volna a rendőrautóba: elmondta, hogy békés tüntetésre készültek, és hogy szerinte így likvidálják a demokráciát Szlovákiában.

Ficót az aktuality.sk hírportál szerint néhány perccel a tüntetés kezdete előtt vitték el a rendőrök. A Smer elnöke még a keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy egy autós tiltakozást szerveznek, amelyen Zuzana Čaputová államfőnek akarják megüzenni, hogy „eltemette a demokráciát”.

Teljesen egyértelműen a kormány és az elnök asszony tudtára akarjuk adni, mit gondolunk arról, ahogy ők viszonyulnak a demokráciához” – mondta a hét elején Fico. A tüntetésre a Duna ligetfalui oldalán körülbelül 50 ember gyűlt össze. Nem autókkal, hanem gyalog érkeztek. A Smer képviselői jelezték, hogy a megmozdulás elején nyilatkoznak a sajtónak. Nem sokkal azután, hogy Fico megérkezett a tüntetésre két rendőr hozzálépett és közölték vele, hogy velük kell mennie. Fico ezt követően beszállt a rendőrautóba, a tüntetők hangosan kiabálták: így néz ki a demokrácia!

Juraj Blanár, a Smer-SD alelnöke az esettel kapcsolatban azt mondta: a rendőri beavatkozás nem állítja meg a tüntetőket. Úgy véli, a rendőrök nem meggyőződésből cselekedtek, hanem kényszerítették őket. Leszögezte, hogy folytatni fogják a tiltakozást, és befejezik, amit előkészítettek, a szabályok megszegése nélkül. "Nem állítanak meg sem minket, sem az átlagembereket, akik nem értenek egyet azzal, ami Szlovákiában folyik" - nyilatkozta Blanár.

Robert Kaliňák (Smer-SD) volt belügyminiszter törvénytelennek tartja a beavatkozást. Rámutatott: ahhoz, hogy korlátozhassák egy parlamenti képviselő személyi szabadságát, az SZK Nemzeti Tanácsának beleegyezése szükséges, ami azonban ebben az esetben hiányzik. Feltételezi, hogy Ficót hamarosan elengedik. Kaliňák szerint a demokrácia durva megsértéséről és hivatali hatáskörrel való visszaélésről van szó, bízik a felelősségre vonásban. Úgy véli, a tiltakozó akcióval nem sértettek meg semmilyen járványellenes óvintézkedést. Autós felvonulást tartani szerinte nem tilos.

 Ľuboš Blaha képviselő az eset kapcsán "fasizmust" és "rendőrterrort" emlegetett, a rendőri beavatkozást brutálisnak nevezte, és a Gestapo módszereihez hasonlította. Hangsúlyozta, hogy a párt kiáll Fico mellett. Meggyőződése, hogy a pártelnök semmi rosszat vagy törvénytelent nem követett el. Megjegyezte, hogy a lehető legbiztonságosabban és a legbékésebb módon tiltakoznak.

Veszélyhelyzet idején tilos nyilvános gyűléseket tartani. A rendőrség a héten állították elő azokat a mentősöket is, akik a parlament előtt tüntettek.

Ezt követően az autó felvonulás tényleg megtörtént:

 

(tasr, aktuality, dennikn, dp)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?