„Gyere ki, te csicska!” – skandálták a tüntetők Pellegrininek

A fagyos időjárás ellenére a kassai tüntetésen is legalább háromezren vettek részt (Németi Róbert felvétele)
Pozsony/Kassa/Rimaszombat |

A fővárosban több mint 20 ezren, de további 13 városban ugyancsak ezrek vettek részt az ellenzéki tüntetéseken, ahol a kormány lépései, így a korrupcióért járó büntetések csökkentése ellen is tiltakoztak. Más városokban polgári demonstrációt tartottak ugyanebből az okból. Kassán néhány száz méterre tüntettek az ott ünneplő Peter Pellegrini (Hlas) ellen.

A fagyos idő ellenére óriási tömeg gyűlt össze csütörtök este az ellenzéki Progresszív Szlovákia (PS), a KDH és az SaS által összehívott pozsonyi tüntetésen, hogy egyebek mellett a büntető törvénykönyv módosítása, továbbá a Speciális Ügyészség felszámolása ellen tiltakozzon. A szervezők által készített drónfelvételek alapján a demonstráción akár 22 ezren is lehettek, a rendőrség 20 ezerre becsülte a résztvevők számát.

A megmozduláson felszólalt Ladislav Kotek (a rendőrség belső ellenőrzési részlegének a munkatársa) felesége, Jarmila, aki szerint a hatalmon lévők ellen nyomozó tisztességes rendőrök családjait megfélemlítik. „A férjeinket fizikai megsemmisítéssel fenyegették. Megfigyelték őket, de minket és a gyerekeinket is” – mondta a fővárosi SzNF téren felállított színpadra lépve. A megmozduláson felszólalt a KDH alelnöke, Maroš Čaučík, az SaS alelnöke, Branislav Gröhling és a PS vezetője, Michal Šimečka is. Gröhling arról beszélt, nem engedhetik, hogy Pellegrini nyerje az államfőválasztást és a köztársasági elnöki posztért induló Ivan Korčok támogatására szólított fel. Šimečka is a közelgő államfőválasztás és EP-választás fontosságát hangsúlyozta. „Nem lehet övék minden” – jelentette ki. A megmozduláson a tüntetők az „Elég volt Ficóból”, „Börtönbe Ficóval” jelszavakat ismételgették, a tömeg Pellegrini neve hallatán azt skandálta, „csicska”. Az eseményen ott volt maga Korčok korábbi külügyminiszter is, de nem lépett a színpadra, a tömeg első sorában beszélgetett a szimpatizánsaival.

Kassai találkozás

Csütörtökön este Kassán is több ezren tüntettek a kormány lépései ellen. A demonstráció során Pellegrinit is többször a Fő utcára hívták, mert aznap este a közelben ünnepelte Rudolf Schuster volt államfő születésnapját. A fagyos időjárás ellenére a kassai tüntetésen is legalább háromezren vettek részt, ahol csakúgy mint korábban, most is a Tudományos Könyvtár előtti Alsókapunál gyülekeztek az emberek. A demonstrálók a felszólalók beszédei során többször is Fico és társai nevét skandálták, a tömegből kilátszó transzparensek legnagyobbján pedig a „Lopni megéri” felirat volt olvasható. Igor Holéczy (PS), a kassai tüntetés egyik főszervezője beszédében többször is hangsúlyozta, Ficót nem érdekli az egészségügy vagy az oktatás, hanem inkább a büntetett barátainak a biztonságával törődik. „És mindezt a szakértők hozzászólása nélkül, gyorsított eljárásban teszi” – mondta Holéczy. Eközben Zuzana Čaputová köztársasági elnök, de Pellegrini is Kassán tartózkodott. A Nemzeti Színházban voltak, a Rudolf Schuster volt államfő születésnapjával egybekötött ünnepségen, mely alig 400 méterre zajlott az Alsókaputól, ahová a tüntetést összehívták. A rendezvény közvetlen közelében, a tüntetés miatt, kiélezett volt a hangulat, a belvárost, a Szlovák Nemzeti Színház épületét, illetve a vele szemközti Slávia éttermet – ahol az ünnepi rendezvényt követő fogadásra sort kerítettek – a megszokottnál jóval több rendőr és biztonsági felügyelte. „Gyere ki, te csicska!” – skandálták az étterem előtt Pellegrininek a tüntetők.

Galéria

További tüntetések

Az említett ellenzéki pártok csütörtök este ugyancsak tüntetést szerveztek Vágbesztercén, Pöstyénben, Iglón, Privigyén, Nyitrán, Liptószentmiklóson, Nagyszombatban, Eperjesen, Léván, Besztercebányán, Zsolnán és Trencsénben is. A sajtóbeszámolók szerint a legtöbb helyszínen többen vettek részt a megmozduláson, mint a decemberi demonstrációkon. További öt városban, Poprádon, Rózsahegyen, Námesztón, Alsókubinban és Rimaszombatban pedig nem párteseményként, hanem polgári kezdeményezésként valósult meg a tiltakozás. Az utóbbi városban az összegyűltek előtt beszédet mondott Rastislav Káčer korábbi külügyminiszter is. Tiltakozó megmozdulást tartottak Prágában is.

Fico és Kaliňák

A miniszterelnök, Robert Fico (Smer) pénteken reagált a tüntetésekre, elsősorban a PS és a KDH vezetőit bírálta azért, mert a megmozdulásokon a tömeg azt skandálta, hogy bizonyos kormánypárti politikusoknak, magát a kormányfőt is beleértve, börtönben a helye. Fico azt állítja, a parlamentben arra kérte Šimečkát, ne történjen ilyesmi. „Ne játszanak a tűzzel” – idézte a PS elnökének címzett kérését a miniszterelnök. Szerinte ez pont olyan viselkedés, mint amit Igor Matovič (Szlovákia mozgalom) tanúsított, akit most egyébként nem hívnak meg az aktuális tüntetésekre. Fico kijelentette, a Smer, bár megtehetné, nem hív össze ellentüntetéseket, csak a sajtón keresztül fog a megmozdulásokra reagálni. A kormányfő azt állítja, ha a PS most hatalomra jutna, akkor visszaélnének a büntetőjoggal és üldöznék az aktuális kormánykoalíció politikusait.

A tüntetésekről a kormányoldal képviseletében Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter a Joj televízió műsorában annyit mondott, az ellenzék természetes megnyilvánulásainak tekinti azokat, amelyekkel a büntető törvénykönyv módosításával kapcsolatos egyet nem értésüket fejezik ki. Hangsúlyozta azonban, hogy a kérdéses módosításokat már a kormánypártok választási programja is tartalmazta, így nekik teljesíteniük kell ezeket az ígéreteket. Kaliňák arról beszélt, a módosítás célja, hogy ne lehessen visszaélni a büntetőjoggal, mint ahogy az szerinte eddig történt.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?