Közélet

Gröhling elutasítja a szabadidős utalványokat

Pozsony | Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter szerint felelőtlenség közel 400 millió eurót költeni a diákok szabadidős foglalkozására, az iskolák ugyanis elsősorban tanárhiánnyal küszködnek, a tankönyveket gyakran a szülőkkel fizettetik meg, s most az ukrán gyerekek befogadása újabb kihívás elé állítja az oktatási intézményéket.
author
Bugár Anna

2022. május 18. 18:15

grohlingnemszavaztameg
Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter hangsúlyozta, a javaslat jelenlegi formájában legalább 8 törvény módosításához vezet, amit nem lehet egyik napról a másikra kidolgozni. Egyebek mellett ezért sem támogatja, hogy az állam 400 millió eurót költsön a diákok szabadidős foglalkozására. - TASR

A szerdai kormányülés után az oktatási tárca vezetője élesen bírálta az Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter által kidolgozott szociális csomagot, mely részét képezi a 18 évnél fiatalabb diákok számára jóváhagyott havi 50 euró értékű juttatás. Gröhling leszögezte, szívesen támogatná a délutáni köröket, először azonban az iskolában töltött idő kihívásait kell megoldani.

Felelőtlen pénzszórás

A szabadidős foglalkozásokra költhető utalványok elfogadása szerinte nem más, mint „felelőtlen hazardírozás a közpénzzel”. „Támogatom a szabadidős tevékenységet és a gyerekek iskola utáni időtöltését, mert ez fontos a mentális egészségük, valamint a készségeik fejlesztése szempontjából. Ha viszont nincs megoldva a fő iskolai idő, nem fektethetünk majdnem 400 millió eurót a körökbe, miközben nincs ki tanítsa a gyerekeket és a szülők fizetnek a javításokért, tankönyvekért, illetve az iskola működéséért” – véli. A javaslat szerdán Gröhling beleegyezése nélkül ugyan, de zöldet kapott a kormányban, a végső döntés azonban a parlamenti képviselők kezében van, s mivel gyorsított eljárásban tárgyalják az ügyet, ezért valószínűleg csütörtökön kiderül, sikerül-e a koalíciónak elég szavazatot összegyűjtenie az ellenzék soraiból. Richard Sulík, a liberális párt vezetője jelezte, a parlamentben sem támogatják a kezdeményezést.

Inkább béremelést

A pénzügyminisztérium javaslata alapján az oktatási tárca és a kulturális minisztérium kidolgoz egy listát, ahol feltüntetik, milyen tevékenységekre lehet felhasználni a támogatást. Az 5 évnél idősebb gyerekek részére interneten vagy mobilalkalmazáson keresztül a szülők létrehoznak egy számlát, ahova a hónap elsejéig megérkezik az összeg. A kiválasztott délutáni foglalkozást szintén az alkalmazáson keresztül lehet majd megrendelni. „A jogosult személy köteles a gyermek részvételét minden olyan szabadidős tevékenységen megjelölni, amelyen részt vett, illetve értékelnie kell annak minőségét” – áll a kormány által jóváhagyott tervezetben.

Gröhling az egész elképzelést kivitelezhetetlennek tartja. Rámutatott, hátrányos helyzetbe kerülnek azok, akiknek nincs internet-hozzáférésük, nekik ugyanis a községi hivatalban személyesen kell majd igazolniuk, hogy a gyermekük részt vett a körön, valamint értékelniük a foglalkozás színvonalát is. A tervek szerint a pénzügyminisztérium idén 486 alkalmazottat vesz fel az utalványokkal kapcsolatos feladatok biztosítására. „A szabadidős foglalkozások minisztériumát megyünk létrehozni” – jegyezte meg Gröhling.

Hangsúlyozta, a javaslat jelenlegi formájában legalább 8 törvény módosításához vezet, amit nem lehet egyik napról a másikra kidolgozni. Mindemellett azt kifogásolta, nincsenek meghatározva az oktatási kritériumok, így lényegében bárki tarthat bármilyen délutáni foglalkozást, amiért ráadásul az állam fizet. Kiemelte, az iskoláknak elsősorban rendesen megfizetett tanárokra van szükségük, akiknek az alacsony bérek miatt nem kell majd mellékállásban dolgozniuk.

A Szakszervezetek Szövetsége (KOZ) bejelentette, támogatja a pedagógusok és iskolai dolgozók június 15-re tervezett tüntetését. A szervezet figyelmeztet, a tanárok nem lehetnek az egyes miniszterek közötti személyes ellentétek áldozatai.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sulík matovič

Vége az állandó veszekedéseknek, kibékült Matovič Sulíkkal?

grendel gábor

Grendel: Azok, akik a kormánykoalícióra szavaztak, nem akarnak előrehozott választásokat

brocková

Brocková: Szlovákia határozottan Ukrajna oldalán áll

j8ce9w7zusvdj

Medvére figyelmezteti a rendőrség a Kassa környékieket

n75rdzuij

Így hűtsd le magad, ha nincs légkondid!

baleset k

SZÖRNYŰ BALESET: Szörnyethalt a sofőr, miután nekihajtott egy autó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.