Közélet

Grendel: Legmerészebb álmainkat is felülmúlta a választási eredmény

Valószínűleg az egyetlen magyar nemzetiségű parlamenti képviselő lesz az OľaNO listáján induló Grendel Gábor. Arról kérdeztük, mit gondol a választási eredményekről és hogyan fogja képviselni a szlovákiai magyarok érdekeit.
Szalay Hajnalka

2020. március 1. 13:46

Grendel Gábor
Grendel Gábor - TASR-felvétel

Hogyan értékeli az OľaNO eredményét?

Óriási, kellemes meglepetés. Legmerészebb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy ilyen eredményt érünk el, viszont kevésbé kellemes meglepetéseket is hozott a választás. Nem vártam, hogy mindazok után, ami az elmúlt években történt, 18%-os eredményt ér el a Smer, és arra sem számítottunk, hogy a Progresszív Szlovákia és a Spolu koalíciója nem éri el a hét százalékos küszöböt.

Csalódott a PS/Spolu eredménye miatt?

Mindenképpen bővítette volna a koalíciós partnerek számát. Így szűkült a kör és nagyon sok szavazat elveszett. Ugyancsak sajnálom, hogy egyik magyar párt sem jutott be, viszont az továbbra is érvényes, amit már tavaly nyáron is mondtunk: készen vagyunk felvállalni a kisebbségi kérdéseket a kormányban és a parlamentben.

El tudja ezt képzelni rendszeres együttműködés szintjén?

Ezzel kapcsolatban van egyfajta elképzelésem, de először a párton belül szeretném megtárgyalni, és ha sikerül lezárni a kérdést, utána tájékoztatjuk a közvéleményt.

A magyar nemzetiségű politikusok közül ön kapta a legtöbb preferenciaszavazatot. Bár nem tudhatjuk, hogy mennyi származott magyar szavazóktól, de valószínűsíthetően sok, hiszen a déli járások nagy részében az OľaNO nyert. Érez azzal kapcsolatban felelősséget, hogy ezzel önre hárul a magyar érdekképviselet?

Természetesen. A felelősségérzet annál erősebb, hogy nem került be egy magyar párt sem, és ha nem tévedek, rajtam kívül egy magyar nemzetiségű képviselő sem. Ez nem tükrözi az országos viszonyokat, de sajnos ez a helyzet, el kell elfogadnunk és meg kell tennünk mindent, hogy a magyar kisebbség igényei is ki legyenek elégítve.

Egymaga felvállalná a majdnem félmillió magyar képviseletét a parlamentben?

Ez nagyképűségként is hangozhat, én óvatosabban fogalmaznék. Azt szeretném elérni, hogy a kormánykoalíció valamilyen módon fel tudja vállalni a kisebbségek képviseletét. Biztos vagyok benne, hogy megtalálni ennek a formáját.

Egyetért azzal, hogy a Sme rodina lesz az első, akit Igor Matovič megszólít?

Ők érték el a legjobb eredményt a demokratikus ellenzéki pártok közül, tehát ilyen szempontból ez érthető. A számokból azonban egyértelmű, hogy ahhoz kevés mandátuma van a két pártnak, hogy ne legyen szükség további partnerekre. Nem a sorrend a fontos.

Ön ragaszkodik ahhoz, hogy alkotmányos parlamenti többséggel rendelkező kormányt alakítsanak?

Megvan az oka, hogy Igor Matovič az alkotmányos többséget emlegeti. Mindenképp szükség lesz olyan törvényekre, főleg az igazságszolgáltatással kapcsolatban, amelyekhez alkotmányos többség kell. Az, hogy ez a kormánykoalíción belül jön létre, vagy alkalmanként, egyes szavazásoknál, a koalíciós tárgyalások során eldől.

Ha úgy adódna, hogy egy javaslatot csak a Smer vagy Kotlebáék támogatásával lehetne elfogadni, kitartana a javaslat mellett?

Nem szeretek találgatásokba bocsátkozni, ez attól is függ, hogyan lesz megfogalmazva a koalíciós szerződés, ez is a következő napok kérdése.

A saját jövőjét hol látja a kormányban?

Az elsődleges cél az volt, hogy ellenzékbe kényszerítsük a Smert. Ezt elértük, sőt, talán túl is teljesítettük, hiszen 2006 óta az OľaNO az első párt, amelynek sikerült legyőznie a Smert, annak ellenére is, hogy Robert Fico azzal indította a kampányt, hogy ötödször is megnyeri a választást. Úgy gondolom, az eredménnyel elégedettek lehetünk, az összes többi olyan részletkérdés, amelyre biztosan megtaláljuk a választ.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

patika

Szájmaszkokon kívül lázcsillapítókat és vitaminokat vásárolnának a legtöbben

Szombati piaci körkép Komáromból

Szombati piaci körkép Komáromból

fertot

Egyes felületeken három napig is életben marad a koronavírus

Juhos Ferenc

Juhos Ferenc: Nem kell pánikba esni, hiszen Isten kezében vagyunk

koronavírus Olaszország

Olaszországban csökkent a halottak száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.