Közélet

Grendel Gábor: el kell venni a belügyi tárcát a Smertől

Pozsony | Grendel Gábor parlamenti képviselőt, a titkosszolgálatokat ellenőrző parlamenti bizottság elnökét a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és kedvesének meggyilkolásával kapcsolatos aktuális kérdésekről kérdeztük.
Ibos Emese

2018. március 1. 15:23

Grendel Gábor
Grendel Gábor - TASR-felvétel

Viliam Jasaňnyal kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a kormányhivatal biztonsági tanácsának titkáraként hogyan kaphatott szigorúan titkos biztonsági átvilágítást a Nemzetbiztonsági Hivataltól, mikor korábban az olasz maffia tagjaival üzleti kapcsolatban állt?

A kérdés teljesen jogos, a választ azonban a Nemzetbiztonsági Hivatalnak kell megadni erre a kérdésre. Vagyis hogy Viliam Jasaň átvilágításakor foglalkoztak-e a múltjával, kapcsolatrendszerével, és ha voltak információik arról, hogy kapcsolatban állt az olasz alvilághoz köthető személyekkel, akkor hogyan ment át a szigorúan bizalmas átvilágításon. Másrészt a parlament Nemzetbiztonsági Hivatalt ellenőrző bizottságának vizsgálatot kell indítania ebben az ügyben, hogy kiderüljön, minden rendben volt-e.

Ön szerint elképzelhető, hogy az NBÚ itt politikai megrendelésre dolgozott?

Bizonyítékok nélkül nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni. Erre a kérdésre a Nemzetbiztonsági Hivatalnak kell meggyőző választ adnia. Úgy vélem, mindenkiben logikusan merül fel az a kétely, hogy ez a hivatal működhet-e függetlenül, ha az élén egy olyan személy áll, aki a kormányfő egyik legközelebbi munkatársa, és aki a Gorilla-botrány eltussolása idején a szlovák titkosszolgálat igazgatója volt (Jozef Magaláról van szó – a szerk. megj.). Még egyszer hangsúlyozom azonban, hogy a választ erre a kérdésre a hivatalnak kell megadnia.

Mária Trošková, a kormányfő asszisztense át sem esett ilyen átvilágításon, ugyanakkor rendszeresen elkísérte Robert Ficót a különböző tárgyalásokra, nem lehet kizárni, hogy az államot érintő titkos információkkal is kapcsolatba kerülhetett. Nem jelent ez problémát?

Úgy gondolom, hogy Mária Trošková nem kerülhetett érintkezésbe ilyen jellegű titkos információkkal, mert ha nincs megfelelő szintű engedélye, akkor ilyen bizalmas információk nem kerülhetnek el hozzá. Egyébként ez törvénysértést jelentene. 

Hétfőn reggel derült ki, hogy Ján Kuciak oknyomozó újságírót és kedvesét kivégezték. Rövid időn belül kiderült az is, hogy Kuciak az olasz maffiát érintő íráson dolgozott. Normális az, hogy a rendőrség csak csütörtökön razziázik Antonio Vadala és Diego Roda lakásában, cégeiben?

Ezt azért sem tartom normálisnak, mert a rendőrség vasárnap értesült a gyilkosságról, a sajtó hétfőn beszámolt arról, hogy ki volt az áldozat és hogy milyen témán dolgozott. Biztos vagyok abban, hogy a rendőrségnek hétfő óta tudnia kellett, milyen témán dolgozott Ján Kuciak. A csütörtöki razziát nevetségesnek és elkésettnek tartom. 
 

Az SaS és az OĽaNO felszólította Ficót, hogy váltsa le Kaliňákot és Gašpart

2018. február 28. 14:54

Az SaS és az OĽaNO felszólította Ficót, hogy váltsa le Kaliňákot és Gašpart

Hogyan értékeli azt, hogy Tibor Gašpar annak ellenére tájékoztatja a nyilvánosságot a nyomozás eredményeiről, hogy Jaromír Čižnár hírzárlatot rendelt el?

Tibor Gašparnak annyiban igaza van, hogy a büntető törvénykönyv alapján a nyomozó dönti el, hogy milyen mértékben tájékoztatja a nyilvánosságot a nyomozás részeredményéről, részeredményeiről. Amíg az ügyet felügyelő ügyésztől nem kap arra vonatkozó utasítást, hogy ne tájékoztasson, márpedig ha jól értelmeztem Jaromír Čižnár szavait, akkor ilyen utasítást a nyomozó nem kapott, addig tájékoztathat, akár az országos rendőrfőkapitányon keresztül is. 

Tegnap Tibor Gašpar egy lehetséges drogos vonalat is felvázolt a kettős gyilkossággal kapcsolatban. Ugyanakkor többen felvetették, hogy elterelésről lehet szó. Egyet ért ezzel?

Helyénvalónak tartom, hogy a rendőrség rendszeresen tájékoztassa a nyilvánosságot arról, milyen értesülésekkel dolgozik a nyomozás során. Tibor Gašpar tegnap azt is elmondta, hogy a legvalószínűbb indítéknak továbbra is Ján Kuciak tevékenységét tartják. Egyre több verzió lát napvilágot. A nyomozással kapcsolatban csak azt tudom mondani, hogy az országos rendőrkapitányságon, a Főügyészségen és a speciális ügyészségen is maradtak még megbízható, szavahihető és szakmailag képzett emberek. Teret kell adni nekik arra, hogy nyugodtan nyomozhassanak. 

Mi a véleménye arról, hogy a Híd Robert Kaliňák belügyminiszter és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány távozásáról tárgyal a kormányhivatalban? 

Robert Kaliňák és Tibor Gašpar távozását nem tartom elégségesnek.  Véleményem szerint a Smernek nincs olyan szavahihető, megbízható személyisége, aki Robert Kaliňák után átvehetné a belügyminisztériumot, és akinek a neve garantálhatná azt is, hogy ez a nyomozás teljesen objektív lesz. Én úgy érzem, a nyomásnak irányulnia kellene arra is, hogy a koalíciós partnerek elvegyék a belügyi tárcát a Smertől.
 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
v
Frissítve

GALÉRIA+VIDEÓ: Tüntetnek az elnöki palota előtt, a tömeg eltorlaszolta az utat

rendőrség

Kamionnal ütközött egy személyautó - az anya nem élte túl, három gyermek megsérült

woman

Nem kell plasztika, elég a Pfizer-vakcina! - Több nő is azt állítja, hogy megnőtt a melle az oltás után

ff

Karanténversek két IP-címre

massz

Eltörte páciense gerincét egy ukrán masszőr - a nő belehalt a sérülésbe

Burián Katalin

Tokió 2020 - Burián továbbjutott, Hosszú 20. 200 méter háton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.