Közélet

Gašpar tagadja, hogy parancsot adott Kuciak átvilagítására

Pozsony | Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitány visszautasítja, hogy parancsot adott volna Ján Kuciak újságíró átvilágítására a rendőrségi adatbázis alapján. Erről Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő tájékoztatott a szerdai kormányülés után. Arról, hogy Gašpar Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter tanácsadója marad-e, nem akart vitát nyitni. A minisztert támogatásáról biztosította.
TASR

2019. január 30. 15:00

Tibor Gašpar - Fotó: Matej Jankovič/Plus jeden deň

„Természetesen ha bizonyítást nyer, hogy bárkinek bármilyen módon köze van ehhez a tevékenységhez, amely valószínűleg ellentétes a törvénnyel, akkor a miniszter asszonynak valamilyen személyzeti kérdéseket érintő döntést kell majd hoznia. Én most nem akarom utasítani sem a miniszter asszonyt, sem a volt rendőrfőnököt, hogy hol kellene, vagy nem kellene lennie” – mondta Pellegrini. Hozzátette: kedden (január 29.) találkozott Sakovával, de erről a témáról nem beszéltek. A kormányfő semmilyen dokumentumot nem látott ezzel kapcsolatban, Gašpar állítólagos parancsáról csak a médiából értesült.

„Csak közvetett információm van arról, hogy egy konkrét rendőr azt állítja, hogy az érintett személy átvilágításával kapcsolatos feladatot az akkori rendőrfőkapitány utasítására hajtotta végre. A másik oldalon viszont arról tájékoztattak, hogy a volt rendőrfőnök tagadja, hogy bármikor kiadott volna ilyen parancsot. Ezért most nem várhatják tőlem, hogy én hozzak ítéletet” – jegyezte meg a kormányfő.

 

2019. január 30. 10:10

Kuciak-ügy: a jogállam a tét

Hozzátette: az ügyet a megbízott nyomozónak és az ügyésznek kell kivizsgálnia, akik beidézhetik kihallgatásra az érintetteket, és kideríthetik az igazságot. Hangsúlyozta, hogy a hatóságok szabad kezet kapnak, és azt hallgatják ki, akit kell. „Nekem most nincs a kezemben semmilyen bizonyíték, csak az egyik fél szava a másikéval szemben” – mondta Pellegrini. Ha az információ igaznak bizonyulna, a kormányfő szerint határozottan kellene reagálni, de egyelőre csupán hipotézisekről van szó.

„Nem dobhatok ki senkit a gallérjánál fogva egy újságcikk alapján” – zárta Pellegrini.

Grendel Gábor (OĽaNO) ellenzéki képviselő elképzelhetetlennek tartja, hogy Gašpar továbbra is a helyén maradjon. Grendel Sakovát is kérdőre akarja vonni Gašparral kapcsolatban, mint mondta, a képviselők már a héten feltehetik neki a kérdéseiket. Az SaS képviselői felszólították a kettős gyilkosság ügyében nyomozó hatóságokat, hogy a Büntető Törvénykönyv értelmében tájékoztassák a nyilvánosságot arról, Pavol Vorobjovnak milyen jellegű, Ján Kuciakkal kapcsolatos információkat kellett összeszednie a rendőrségi adatbázisból az akkori rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar számára.

„Az érintett bűnügyben tovább folyik a nyomozás. Egyelőre nem zárult le az előkészítő eljárás, ezért nem adunk bővebb tájékoztatást” – reagált a felszólításra a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Enyhén csökken a munkanélküliség

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Frissítve

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Ne hagyja, hogy a sérülés gátolja a mozgását

Felújítják a balesetveszélyes a vasúti átjárót Galántán

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?