Forró támogatottsága az első körben erősödött a magyarok között

Forro

A Focus közvélemény-kutató ügynökség adatai szerint az elmúlt két hónapban több lett a Forró iránt elhivatott magyar nemzetiségű szavazó, a második fordulóban Peter Pellegrini pedig háromszor annyi voksot kapna a magyarok körében, mint Ivan Kook.

A Focus rendszeresen közölt felméréseiben külön számon tartják a magyar nemzetiségű válaszadókat is. Összehasonlítva a januári és legutóbbi, márciusi közvélemény-kutatások adatait az első fordulóban enyhe elmozdulást tapasztalhatunk a magyar választók viselkedésében. Érdemes megjegyezni, hogy a felmérések hibahatára és a nemzetiségi minta alacsony száma miatt az eredmények nem feltétlenül tükrözik a valós viszonyokat, csak következtetni tudunk a jelöltek valós támogatottságára a magyarok körében. 

A Focus legutóbbi, március 7-11. között készített országos felmérése szerint a a köztársaságielnök-választást első fordulójában Peter Pellegrini (Hlas) 34,4%-ot, ellenzék kihívója Ivan Korčok pedig 33,1%-ot szerezne. A harmadik helyen Štefan Harabin végezne 12,7%-kal; őt követné a sorban Igor Matovič (4,7%), Ján Kubiš (4,5%), Forró Krisztián (3,2%), Andrej Danko (3,1%), Marian Kotleba (1,8%), Patrik Dubovský (1,5%), Róbert Švec (0,6%) és Milan Náhlik (0,4%). A második forduló a Focus szerint Pellegrini győzelmét hozná 56-44 százalékos arányban.

Az ügynökség részletesebb adatai alapján az első körben a biztosan szavazó magyar választók körében Forró Krisztián bizonyulna a legnépszerűbb jelöltnek 38 százalékos támogatottsággal. Peter Pellegrinire a magyar választók 35 százaléka szavazna, majd Korčok (13%) és Harabin (6%) következik. A januári adatok szerint a magyar választók 40 százaléka még Pellegrinit, 22 százaléka pedig Forrót támogatta volna az első körben, tehát a Magyar Szövetség elnöke a kampányidőszakban érezhetően erősödött a közösségen belül. Korčok népszerűsége ugyanakkor stagnál – az ellenzéki pártok közös jelöltje két hónapja is 13 százalékon állt a magyar válaszadók körében. 

A Focus adatai szerint a második fordulóba továbbjutó két jelölt népszerűsége a magyarok körében érdemben nem változott. A magyar válaszadók 75 százaléka Pellegrinit, 25 százaléka pedig Korčokot választaná az áprilisban esedékes második körben, a támogatók egymáshoz viszonyított aránya ugyanúgy alakulna, mint két hónappal korábban. A pontos eredményekre hatással lesz a szlovákiai magyar választók átlagon aluli részvételi hajlandósága is, ahogy a kis minta miatt kiugró eltérések is előfordulhatnak a valós és mért támogatottság között – hívta fel a figyelmet lapunknak Martin Slosiarik szociológus, a Focus igazgatója. Az elnökválasztás első fordulóját egy hét múlva szombaton tartják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?