Folyamatosan javul a járványhelyzet Szlovákiában, a jövő héttől 14 fekete járás lesz

Eduard Heger

Folyamatosan javul a járványhelyzet Szlovákiában. Ezt kedden jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter és megbízott egészségügy-miniszter.

Csökkenő tendenciát mutat a pozitív tesztek aránya, a reprodukciós szám, az elhalálozások és a kórházi betegek száma is, növekedett viszont a mesterséges lélegeztetésre szoruló betegek száma. A COVID-19 betegség ellen beoltottak száma folyamatosan nő.

Heger szerint a helyzet annak köszönhetően javul, hogy Szlovákia lakosai betartják a járványellenes óvintézkedéseket. Hozzátette: továbbra is szükség van a veszélyhelyzet fenntartására, és az óvintézkedéseket a húsvéti ünnepek alatt is be kell tartani. A legutóbbi felmérés eredménye szerint az új koronavírus brit változatának szlovákiai előfordulása 97 százalékos.

Naponta átlagosan 81 személy hal bele a COVID-19 betegségbe. Míg múlt héten 3834 személyt kezeltek kórházban, mostanra ez a szám 3620-ra csökkent. A reprodukciós szám 0,85-0,9 körül mozog.

Az utóbbi hetekben csökkenő tendenciát mutatnak azok az esetek, amikor COVID-pozitív vagy COVID-gyanús páciensekhez kellett kiszállniuk az egészségügyi mentőszolgálat mentőseinek. Pozsony megyében ugyanakkor az elmúlt héten enyhén emelkedett az ilyen esetek száma.

A minisztériumi statisztikák szerint február vége óta csökkenő tendenciát mutat a betegfelvétel napi átlaga a kórházakban. Hétfőn (március 22.) 723 egészségügyi dolgozó volt karanténban a COVID-19 betegség miatt. Továbbra is foglalt a súlyos COVID-fertőzöttek számára fenntartott ágyak nagy része. Eddig 9190 személy halt bele a fertőzésbe. 1718 olyan személy is meghalt, aki COVID-19 betegségben is szenvedett.

Jana Ježíková egészségügyi államtitkár elmondta: Szlovákiában eddig összesen 785 049 adag oltóanyagot használtak fel. A második adagot eddig 241 259 személy kapta meg. Hozzátette: az elmúlt két hétben lényegesen kevesebb szállítmány érkezett az Astra Zeneca társaság vakcináiból. Két hét múlva több mint százezer adagot várnak az említett cégtől. A szociális intézetekben az átoltottság az első adag vakcinával 60, a második adaggal pedig 29 százalékos

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy Szlovákia ún. monoklonális antitesteket is alkalmaz a betegség elleni küzdelemben. További, bamlanivimab, kasirivimab és imdevimab hatóanyagú szerek és hiperimmunglobulin beszerzését is kilátásba helyezte. Ezeknek a gyógyszereknek az árát az egészségbiztosító térítené.

14 járás lesz fekete a jövő héttől

A Covid-automata értelmében jövő hétfőtől (március 29.) 14 járás lesz fekete besorolású, ezekben negyedfokú riasztás lesz érvényben. 58 járás bordó, 7 pedig piros besorolású lesz. Ami az egész ország besorolását illeti, Szlovákia továbbra is fekete fázisban van.

A jövő héttől a Covid-automata szerint a követekező térkép érvényes:

a

Jövő héttől fekete besorolású lesz a Csacai (Čadca), Gölnicbányai (Gelnica), Illavai (Ilava), Korponai (Krupina), Kiszucaújhelyi (Kysucké Nové Mesto), Losonci (Lučenec), Miavai (Myjava), Vágújhelyi (Nové Mesto nad Váhom), Poltári (Poltár), Poprádi (Poprad), Rózsahegyi (Ružomberok), Trencséni (Trenčín), Stubnyafürdői (Turčianske Teplice) és Zsolnai (Žilina) járás.

Harmadfokú, bordó riasztás lesz érvényes a legtöbb járásban, köztük az öt pozsonyi (Bratislava) járásban, a négy kassai (Košice) járásban, a déli járások közül pedig a Dunaszerdahelyiben (Dunajská Streda), a Galántaiban (Galanta), a Kassa-vidékiben (Košice-okolie), a Komáromiban (Komárno), a Nagymihályiban (Michalovce), a Nagykürtösiben (Veľký Krtíš), a Rimaszombatiban (Rimavská Sobota), a Rozsnyóiban (Rožňava), a Szenciben (Senec), a Tőketerebesiben (Trebišov) és a Vágsellyeiben (Šaľa).

Hét járásban másodfokú, piros riasztás lesz érvényben. A déli járások közül a Lévai (Levice), a Nyitrai (Nitra) és az Érsekújvári (Nové Zámky) tartozik ebbe a kategóriába.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?