Közélet

Figyelni kezdik a fertőzöttek mobilját

Pozsony | A parlament elfogadta azt a törvényt, mely szerint a koronavírus-járvány miatt a Közegészségügyi Hivatal hozzáférhet a mobiltelefonok adataihoz. Fertőzés gyanúja esetén látni fogják, mikor és merre járunk.
Czímer Gábor

2020. március 25. 19:00

gps
A kormány szerint csak a fertőzött személyek és a velük kapcsolatba kerülő emberek mozgását fogják figyelni, ám a törvény lehetőséget ad arra is, hogy megnézzék, kivel telefonáltunk (Demecs Péter felvétele)

A gyorsított eljárásban elfogadott módosítás értelmében felhasználhatják a mobilszolgáltatóktól nyert adatokat a koronavírus-járvány lehetséges gócpontjainak azonosítására. Ez azt jelenti, hogy a Közegészségügyi Hivatal olyan adatokhoz is hozzáférést kap, amelyek eddig telekommunikációs titoknak számítottak. A helyadatok mellett arról is tudomást szerezhet, mikor keletkeztek azok. Az üzenetek tartalma és az, kivel kommunikáltunk ugyanakkor továbbra is titkos maradna. Ez a jog csak a rendkívüli helyzet, illetve a szükségállapot idején illeti meg a Közegészségügyi Hivatalt. A törvény szerint az intézkedés év végéig tart, meghosszabbításához újabb törvénymódosítás kell. Az adatokat egyrészt anonimizált formában, statisztikai célokra, másrészt a fertőzött személyek és környezetük követésére használhatják.

Korlátozott alapjogok
Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter elmondta, a jogszabályváltozás több korlátozást is tartalmaz arra, mikor kérhetik ki a polgárok személyes adatait. Így csak rendkívüli helyzetben vagy szükségállapot idején, az egészség védelmében és csak a Közegészségügyi Hivatal férhet hozzá az adatokhoz. „Tudatosítjuk, hogy ez az alapvető szabadságjogok korlátozása, ne mondjuk azt, hogy nem az” – mondta Kolíková. Hozzátette, ezt abban az esetben meg lehet tenni, ha a cél, most a járványhelyzet kezelése, megköveteli. Az igazságügyi miniszter arról beszélt, a jogszabály-módosítás például lehetővé teszi a Közegészségügyi Hivatal számára, hogy ha egy fertőzött személy nem hajlandó átadni a mozgására vonatkozó adatokat, akkor a beleegyezése nélkül is hozzáférjenek.

Egyelőre nem büntetnek
Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes, beruházásokért és régiófejlesztésért felelős miniszter elmondta, az adatok követésének technikai megoldását egy héten belül szeretnék bemutatni. Hangsúlyozta, az intézkedés átmeneti. Remišová rámutatott, hasonló rendszert már bevezettek Csehországban is. A helyadatok felhasználásának köszönhetően sikerült lassítani a vírus terjedését Dél-Koreában, Szingapúrban és Tajvanon is. A miniszter szerint az azonosítás lehetővé tenné, hogy azonnal elszigeteljék azokat a személyeket, akik kapcsolatba kerültek egy bizonyítottan fertőzött személlyel, és teszteljék őket, még mielőtt jelentkeznének náluk az első tünetek. A helyadatok alapján döntenének arról is, hogy kit részesítsenek előnyben a tesztelések során. „Az első alapfeltétel, hogy legyen elég tesztünk. A másik, hogy pontos ismereteink legyenek arról, kiket kell tesztelni, hogy megakadályozhassuk a tömegfertőzést” – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes. Remišová arról is beszélt, az adatokat egyelőre nem fogják arra használni, hogy megbüntessék azokat, akik megsértik a karantént, de ez később változhat.

Itt az állami Big Brother?
Mivel a technikai megoldás részleteit még nem ismertették, nem teljesen világos, hogy a mobiltelefonokból kinyert személyes adatokat mire és hogyan fogják felhasználni. Eddig csak a titkosszolgálatok férhettek hozzá az ilyen személyes adatokhoz, de azok is csak akkor, ha erre bírói végzést kaptak, ráadásul elvben nem követhették például valós időben egy személy mozgását. Kérdés azonban, hogy a Közegészségügyi Hivatal miként használja majd ezeket az adatokat és vannak-e megfelelő eszközei és szakemberei a feldolgozásukhoz. Ha az utóbbiak nem állnak rendelkezésére, hogyan szeretné pótolni azokat. Kérdéseinkkel megkerestük a hivatalt, de lapzártáig nem kaptunk választ. A Sme napilap megkeresésére Peter Kováč, a Nagyszombati Egyetem docense, büntetőjogász elmondta, az ilyen intézkedés már túlmegy a jogállamban elfogadható határon.

Ellenzéki bírálat
Az ellenzéki pártok is bírálták az intézkedést. A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia elnökségi tagja, Martin Dubéci biztonságpolitikai szakértő szerint mivel a Közegészségügyi Hivatal jelenleg nem tudja az ilyen adatokat feldolgozni, valószínűleg ebben a titkosszolgálatok segítségére szorul majd. Dubéci arra is figyelmeztetett, hogy elvben a koronavírus-járvány után más fertőzések esetén ugyanígy életbe léptethetik a rendelkezést, vagy a mostani határidejét meghosszabbíthatják. Az ellenzéki politikus szerint biztosítani kell, hogy a Közegészségügyi Hivatal megfelelően védje ezeket a személyes adatokat, a folyamatot pedig egy parlamenti bizottságnak kellene ellenőriznie. Korábban az ellenzéki Smer képviselői is bírálták az intézkedést, szerintük a kormánykoalíciós pártok a politikai ellenfeleik ellen is felhasználhatják az adatokat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus vásárlás

Újra megrohamozhatjuk a boltokat

parlament k
Frissítve

A munkanélküliek az eddiginél tovább lesznek jogosultak a segélyre

Igor Matovič

Még szigorúbb intézkedések jöhetnek húsvétra

Tavaly ezen a napon kékbe öltözött Érsekújvár főtere

Lelki segélyvonal és tanácsadás az autizmussal élők családjainak

parlament k

Csak a következő ülésen szavaznak a belügyminisztérium javaslatairól

Eurovea

VIDEÓ: Így néz ki egy pozsonyi pláza a koronavírus-járvány idején

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.