Fico: Újra tartalommal kell megtölteni a szlovák-cseh kapcsolatokat

robert fico k

Bizonyos mértékig kikezdte az idő a szlovák-cseh kapcsolatokat – jelentette ki Robert Fico kormányfő pénteken Prágában, és hozzátette, első külföldi útja Csehországba vezetett, és nem csupán udvariassági látogatást tett.

Fico cseh kollégájával, Petr Fialával folytatott megbeszélése után elmondta, hogy Csehország és Szlovákia válságos időszakokon ment keresztül a közös állam felbomlása óta, pénzügyi és egészségügyi kríziseket is beleértve, és nem volt mód a kapcsolatok számbavételére és új projektek építésére. Fico szerint konkrét tartalommal kell megtölteni a kapcsolatokat – tájékoztatott a TASR-hírügynökség prágai tudósítója.

Fico úgy fogalmazott „nagyon érdekes” volt a Fialával folytatott találkozó. Az ukrajnai fegyverszállítások kérdésének kivételével gyakorlatilag azonosak az álláspontjaink" – mondta, és megismételte, hogy véleménye szerint az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás nem működik, amire Fiala azt válaszolta, ő éppen ellenkezőleg látja, meggyőződése, hogy helyes döntés az ilyen segítségnyújtás.

A cseh miniszterelnök szerint azonban az, hogy nem értenek egyet valamiben, nem jelenti azt, hogy nem tudnak együtt dolgozni azokban az ügyekben, ahol erre szükség van. „Nem kell elmélyíteni a problémákat. A közöttünk levő eltéréseket nem látjuk olyan nagyoknak, hogy ne tudnánk megegyezni. Az emberek azt várják, hogy a politikusok megoldják a nézeteltéréseiket" – fogalmazott Fiala.

Fico azt mondta, értékeli, hogy – amint megalakul az új lengyel kormány – a cseh miniszterelnök össze akarja hívni a visegrádi négyek (V4) miniszterelnökeinek találkozóját. Hangsúlyozta továbbá, hogy Csehország folytatni szeretné a közös kormányülések hagyományát. „Konkrét tartalmat kell adnunk a cseh-szlovák kapcsolatoknak, nem maradhatunk csupán a emlékezés optimizmusánál, arról beszélve, milyen szép volt a múlt" – tette hozzá Fico. Fiala bejelentette, a cseh és a szlovák kormány következő ülése jövő tavasszal lesz Csehországban. Fico meghívta Fialát Szlovákiába.

Fiala elsősorban a két ország energetikai együttműködését tartja fontosnak, kiemelte, hogy cseh cégek is részt vesznek a mohi atomerőmű 4-es blokkjának befejezésében. A lakosság szempontjából fontos ágazat a közlekedés is, Szlovákiának és Csehországnak is érdeke, hogy rákapcsolódjon az európai gyorsvasúthálózatra. „Egyes szakaszok már az előkészítés fázisában vannak, hogy 2026-ban megkezdődhessen az építésük” – tette hozzá. A védelmi együttműködés terén kiemelte a CV-90-es lánctalpas, páncélozott gyalogsági harcjárművek közös vásárlását.

A két kormányfő az illegális migrációról is tárgyalt. „Ez az ügy a kölcsönös kapcsolataink szempontjából is eléggé kellemetlen, mert ideiglenes határellenőrzések bevezetésére kényszerít bennünket” – mondta Fiala. Ezen a területen is hangsúlyozta a két ország együttműködésének szükségességét, mivel nem működik megfelelően az uniós migrációs és menekültpolitika. Hozzáfűzte, közös cseh-szlovák érdek, hogy ne legyen szükség határellenőrzésekre.

Fico a szenátusban kezdte első prágai látogatását, ahol közös munkareggelin vett részt Miloš Vystrčillel, a szenátus elnökével. Ezt követően Markéta Pekarová Adamovával, a képviselőház elnökével találkozott, délután pedig Petr Pavel köztársasági elnökkel folytatott megbeszélést. A cseh sajtó szerint Fico ellenzéki politikusokkal, Andrej Babiš volt miniszterelnökkel és Milos Zeman volt köztársasági elnökkel is találkozik.

A szlovák kormányfőt Juraj Blanár külügyminiszter, Denisa Saková gazdasági miniszter és Jozef Ráž közlekedési miniszter is elkísérte Prágába.

Ficónak miniszterelnökként ez a negyedik beiktatási látogatása Csehországban. Először 2006-ban Jiří Paroubek akkori cseh miniszterelnök, 2012-ben Petr Nečas, 2016-ban pedig Bohuslav Sobotka fogadta Prágában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?