Fico kíméli Kočnert, Bödör a barátja

Pozsony |

Robert Fico, a Smer elnöke tegnap kijelentette: támogatja a Marián Kočner vállalkozó ügyeiben vizsgálódó nyomozókat. Kizártnak tartja, hogy Kočner befolyásolhatta volna a nyomozók munkáját, azt viszont valószínűnek tartja, hogy a rácsok mögül megpróbált ezt-azt elérni. 

Először állt az újságírók elé a Smer elnöke azóta, hogy nyilvánosságra kerültek Marián Kočner Norbert Bödör nyitrai vállalkozóval váltott üzenetei, amelyekből kiderül, hogy a vállalkozó Bödörön keresztül próbált befolyásolni több, személyével kapcsolatos nyomozást, hatósági eljárást. Mindketten nyomást gyakorolhattak bírókra, magas beosztású rendőrökre. Kiderült például, hogy Norbert Bödör ellen Ján Kuciak meggyilkolása kapcsán elfogatóparancsot is kiadtak, ám azt 27 perccel később maga a nyomozó magyarázat nélkül visszavonta. 

Fico kizártnak tartja, hogy Kočner befolyásolni tudta volna az ellene folyó eljárásokat. Abban pedig nem lát problémát, ha valaki megpróbál tenni valamit saját maga érdekében. „Ha valaki ellen bűnvádi eljárást folytatnak, az úgy harcol, mint az oroszlán. De nem ért el semmit, rács mögött ül” – mondta Fico. 

Norbert Bödör apja, Miroslav, annak a Bonul őrző-védő szolgálatnak a tulajdonosa, amely Fico kormányzása alatt jelentős állami megrendelésekhez jutott, s a Nemzetbiztonsági Hivataltól megkapta a legszigorúbb biztonsági átvilágítást. Fico nem tagadta, hogy Miroslav Bödört ismeri. „Az egy öreg úr, neki semmi köze ahhoz az úrhoz, akiről most a sajtó ír” – mondta tegnap Fico Miroslav Bödörre és fiára, Norbertre utalva. Fico szerint a Bonulnak semmi sincs a rovásán. „A politikusnak feladata találkozni olyan cégek képviselőivel, akik annyi embert foglalkoztatnak” – válaszolta Fico arra, részt venne-e a Bonul karácsonyi bankettjén.

Tovább bővülne a szociális csomag

A szociális csomag újabb módosítását is prezentálta Robert Fico, a Smer elnöke. Ha a gyerekét nevelő elvált szülő nem kapja meg volt házastársától a megítélt tartásdíjat, két hónap elteltével az illetékes járási hivatalhoz fordulhatna, hogy az állam utalja neki a póttartásdíjat. A javaslatról ősszel döntene a parlament. Radikálisan emelkedne a póttartásdíj összege. Az eddigi 115 euró helyett, ami a gyerekek számára megállapított létminimum 1,2-szerese, a javaslat értelmében 300–350 euróra, a létminimum 3–3,5-szörösére emelkedne az állam által átvállalt póttartásdíj. 

Módosítanák azt az összeget is, amely után a szülő még jogosult lesz a póttartásdíjra. A jelenleg érvényes szabályozás szerint ha a szülő nettó 673 eurónál többet keres, már nem kaphat póttartásdíjat. A Smer ezt az összeget 1000 euróra emelné. „Javasoljuk, ha egy nő bevétele nem haladja meg az 1000 eurót tisztán, akkor is jogosult lehessen a póttartásdíjra. Ez jelenleg még vita tárgya, erről még beszélünk” – mondta Fico. 

A Smer által javasolt módosításban az is szerepel, hogy az ellen a szülő ellen, aki nem fizeti a tartásdíjat, két végrehajtói eljárás lesz folyamatban. „A végrehajtás egyik kedvezményezettje a gyermeket nevelő szülő, aki jogosult a bíróság által megítélt tartásdíj és a póttartásdíj közötti különbözetre, a másik az állam, amely kifizette a póttartásdíjat” – zárta a Smer elnöke. (szh, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?