Fico bemutatta a második szociális programot is

Pozsony |

<p>Szombaton a kormányfő bemutatta a kormánypárt második szociális programját is, amely 15 pontból áll, s 200 millió eurójába kerül majd az adófizetőknek.</p>

A Smer kongresszusán bemutatásra került a már régóta emlegetett második szociális csomag is. A kormányfő szerint az elsőnek sem voltak negatív hatásai a költségvetésre, sem a közterhekre. „Az effektív adóbeszedésből és az adócsalások visszaszorításából származó összegből fedeztük. Nem kötődött semmiféle adóemeléshez, és a megvalósításához nem szükségeltett eladni semmit az állam vagyonából. Nem állt kapcsolatban a második pillér megnyitásával sem. Pontosan ugyanezek a feltételek érvényesek a második szociális csomagra is.” – mondta Fico szombaton.

A második szociális csomag tartalmazza a minimálbér emelését, hogy az megközelítse a 400 eurós határt. 2016 január 1-jétől 10 százalékra csökken az áfa az alapélelmiszereken (vaj, tej, teavaj, kenyér). Csökkenek a gyerekek és a nyugdíjasok gyógyszerei után fizetett többletkiadások is (a 62 éven felülieknek a 42 eurós plafon 25 euróra csökken negyedévenként, míg hat éves korig 8 euróra csökken negyedévenként).

A munkanélküliséggel (20 százalék és magasabb) sújtott régiók is segélyhez jutnak – támogatást kapnak az infrastruktúrára és a munkahelyteremtésre – ígéri a miniszterelnök.

Az anyasági szabadságon lévőknek 230 euróról 280 euróra növelik a havi támogatást – amennyiben a gyerek még nem érte el a három éves kort. A kormány elkülönít pénzt arra is, hogy 13 állami kórházat felújítson, elsősorban azok szociális és közös helyiségeit. 70 milliós kiadást szán a bankoknak is, akiknek kötelességük lesz bevezetni az olcsó bankszámlák bevezetését is. A legszegényebb réteg ingyen jut bankszámlához, a többiek maximum három eurós havi díj ellenében. „Csak egy ilyen számlája lehetne minden embernek.” – tette hozzá a miniszterelnök. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?