Közélet

Fico: Az elnök asszonynak ki kellene neveznie három alkotmánybírót

Pozsony | Zuzana Čaputová elnök asszonynak az eddig megválasztott alkotmánybíró-jelöltek közül ki kellene neveznie hármat. „Amíg ezt nem teszi meg, nincs okunk újra szavazni” – jelentette ki Robert Fico, a Smer-SD elnöke a Koalíciós Tanács hétfői ülése után.
TASR

2019. június 17. 17:30

Robert Fico - TASR-felvétel

„Ellenkező esetben fennállna a különféle diszkriminációs vádak kockázata, ami óriási problémákat okozhatna az Alkotmánybíróságon” – figyelmeztetett Fico, hozzátéve: emiatt nem valószínű, hogy sor kerül a jelöltválasztásra a csütörtöki ülésen.

Fico az elnök asszonytól azt várja, hogy a már megválasztott jelöltek közül fogja kiválasztani az új alkotmánybírókat. Ezzel kapcsolatban kiemelte: az AB megállapította, hogy az előző államfő, Andrej Kiska megsértette bizonyos jelöltek alkotmányos jogait. Hozzátette: reméli, hogy a Koalíciós Tanács ülésén született egyezséget a plénumban is betartják majd.

Čaputová elnök asszony a TASR-nek adott interjújában kijelentette: az alkotmánnyal összhangban fog eljárni. „Megvárom, amíg a parlament teljesíti a kötelességét, és megválasztja a kellő számú jelöltet” – tette hozzá.

Az újabb alkotmánybíró-választásra a parlamentben csütörtökön, június 20-án kellene sort keríteni. A képviselők eddig háromszor szavaztak az alkotmánybíró-jelöltekről, de még mindig nem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizenkettőt.

Február közepén kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A taláros testületben jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13. Az Alkotmánybíróság új elnöke Ivan Fiačan.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Visszatért Szepsibe a holokauszttúlélő

Magyarország–Spanyolország vb-elődöntő

Az alkalmazottak több mint harmada akar munkahelyet váltani, és jók az esélyeik

Tűzoltóakció a pozsonyi Lafranconi hídon, lezárták a D1-est

Egyre többen fizetnek kártyával az üzletekben

Új mobilapplikáció Dunaszerdahelyen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?