Közélet

Fico a kopaszok elleni „harcra” készül

Pozsony | Terrorelhárító és a szélsőségesek ellen harcoló speciális osztag létrehozását jelentette be tegnap Robert Fico kormányfő. Sajtótájékoztatóján elhatárolódott minden szélsőséges megnyilvánulástól, a fasizmustól és a gyűlöletkeltéstől, holott nemrég még nyilvánosan cigányozott és arról beszélt, nem engedi, hogy egységes muzulmán közösség jöjjön létre az országban.
Demecs Péter

2017. február 2. 10:09

Csehország és Magyarország után tegnaptól Szlovákiának is van egy speciális terrorelhárító osztaga, melynek egyik fő feladata a szélsőséges megnyilvánulások elleni harc lesz. Figyelni fogják például a közösségi portálokon megjelenő gyűlöletkeltő megnyilvánulásokat, ám csak azokat, amelyeknél valószínűsíthető, hogy törvényt sértenek. Az orosz propagandát vagy konspirációs elméleteket terjesztő honlapokat figyelmen kívül hagyják.
 
Az orosz propaganda 
 
Robert Fico kormányfő szerint a Facebook közösségi portálon terjedő gyűlöletkeltésre Szlovákia mindeddig nem volt felkészülve. „Alábecsültük azt a hullámot, amely Szlovákiát is elérte, s melynek következtében a közösségi portálokon szabadon és büntetlenül terjeszthetnek olyan nézeteket, melyeket nem lehet összeegyeztetni ennek az országnak az irányultságával” – állítja Fico. 
 
Az egység viszont csak olyan kijelentéseket vesz szemügyre, amelyeknél valószínűsíthető, hogy törvényszegésről van szó. Így az európai térségben egyre nagyobb teret hódító orosz propagandát vagy a konspirációs, gyakran szélsőséges nézeteket is tartalmazó portálokat figyelmen kívül hagyja. Ebben tehát eltér a Csehországban év elején létrejött terrorelhárító csoporttól, melynek egyik legfontosabb feladata épp az interneten terjedő orosz propaganda elleni harc. 
 
Szlovákiában a propagandát vagy a konspiratív teóriákat, úgynevezett konteókat tartalmazó portálokat hivatalos tájékoztatás szerint a Nemzeti Biztonsági Elemzőközpont figyeli, amelynél a rendőrség és a titkosszolgálat emberei is dolgoznak. A központ eddigi tevékenységéről vagy eredményeiről viszont hivatalos tájékoztatást mindeddig nem tettek közzé. 
 
Harc a "zöld trikósok" ellen
 
 „Azoknak az embereknek, akik szélsőséges nézeteket terjesztenek, érezniük kell, hogy Szlovákia demokratikus jogállam, amely ilyen véleményeket elutasít. Ezek ellen a megnyilvánulások ellen nem lehet szóban harcolni, represszióra van szükség” – jelentette ki Fico körülbelül húsz, maszkban felsorakozott rendőr, az újonnan megalakult egység képviselői előtt. A 125 rendőrből álló csoport a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséghez (NAKA) tartozik, Fico szerint Marian Kotleba pártja képviselőinek szélsőséges kijelentéseit is górcső alá veszik.
 
Azt, hogy az egység Kotlebáék, valamint a nézeteiket terjesztő egyének ellen irányul, Fico nem is tagadta. „Olyan embereket látunk, akik a vonatokban zöld trikókban sétálnak, biztonságról beszélnek, ám közben olyan ideológiát terjesztenek, melynek nevében a múltban több község lakosságát lemészárolták Szlovákiában. Senki sem gondolta, hogy egy megyeszékhelyen kopaszok fognak sétálni és »Na stráž« (a szlovák fasiszta bábállam képviselőinek köszöntése – a szerk. megj.) üdvözlettel fogják egymást köszönteni” – mondta Fico. 
 
A legtapasztaltabbak
 
Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány szerint a terrorelhárító egységbe a legtapasztaltabb rendőrök és nyomozók kerültek, többségük a NAKA szervezett bűnözés elleni részlegén dolgozott korábban. Legalább húsz rendőr a sajtótájékoztatón is felsorakozott maszkban, több tucat nyomozó pedig civilben ült a helyiségben, az újságíróknak megtiltották, hogy az arcukról felvételt készítsenek. 
Robert Kaliňák belügyminiszter szerint az új egység a kormány és az állam teljes támogatását élvezi ugyanúgy, mint minden más specializált rendőri egység. Ráadásul még 1989 novemberének üzenetét is megemlítette, holott a bársonyos forradalom témáját a Smer vezető képviselői, Ficót beleértve rendszerint kerülik. „Olyan feltételeket fogunk kialakítani az egységnek, hogy nyugodtan és teljes erőbevetéssel tudjanak koncentrálni azokra, akik megvetik a Szlovákiában 1989-ben kiharcolt alapvető jogokat és szabadságot” – mondta a belügyminiszter. 
 
A gyűlöletkeltés elleni harccal is foglalkozó egység létrehozását nem sokkal azután jelentette be Fico, hogy egy tévévitában először használta a roma helyett a – szlovákban kifejezetten pejoratívan használt – cigány szót.  Közismert a tavalyi parlamenti választásokat megelőző kampánya is, melynek egyik fő témája az erős, bevándorlásellenes retorika volt. Többször kijelentette, hogy nem engedi Szlovákiában az egységes muszlim közösség létrehozását, és azt is mondta, hogy minden egyes muszlim az országban megfigyelés alatt áll. Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány pedig nemrégiben egy konspirációkkal és szélsőséges nézettekkel teli nyilatkozatot írt alá, amely az orosz politikához hasonlóan a civilszervezeteket és Angela Merkel német kancellárt hibáztatja a menekültválság miatt. „Ma szemtanúi lehetünk annak, ahogy az európaiak számkivetetté válnak saját országukban az »emberjogi imperializmus« érvényesítése miatt. A jelenlegi migráció nem más, mint a politika és média által irányított összecsapás az európai civilizációval” – olvasható a nyilatkozatban, amelyhez aláírásával Tibor Gašpar is jelentkezett. 
 
Gašpar máig nem tisztázta, hogy miért írta alá a dokumentumot és egyetért-e ezekkel a nézetekkel. Fico ezzel az üggyel nem akar foglalkozni, a rendőrfőkapitányban megbízik. Az ügyről Kaliňák sem nyilatkozott, holott a belügyminisztérium korábban kijelentette, hogy a propaganda és az extrémizmus szoros összefüggésben vannak, s ez a trend főleg a világhálón, a közösségi portálokon figyelhető meg. Bár az újságírók erre is rá akartak kérdezni a tegnapi sajtótájékoztatón, Fico, Gašpar és Robert Kaliňák belügyminiszter nem válaszolt, a sajtónyilatkozat után azonnal elhagyták a helyiséget. 
 
Szélsőséges rendőrök 
 
Arról nem árulnak el hivatalos adatokat, hogy a rendőrség körében hányan szimpatizálnak szélsőséges eszmékkel, információink szerint viszont a belügyminisztérium több olyan statisztikával is rendelkezik, melyek igazolják, hogy az átlagos rendőrök, a speciális kommandók tagjainak jelentős része nemcsak Kotlebával, hanem más szélsőséges szervezetekkel is tartja a kapcsolatot.
 
 
Radovan Bránik, szélsőségesekkel foglalkozó szakértő szerint egy kormány, amely minden társadalmi sikert a saját sikerének könyvel el, nem állíthatja, hogy semmi köze nincs ahhoz, hogy Kotleba népszerűsége ennyire megugrott.  „Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az elmúlt közel tíz év kormányzása okozta, hogy a szélsőséges szervezetek ilyen népszerűségre tettek szert. Nem mondom, hogy közvetlen Fico juttatta Kotlebát a parlamentbe, de azt állítani, hogy ehhez semmi köze, szintén nem lehet. Azt a tüzet próbálják most eloltani, amelyre éveken át öntötték az olajat” – mondta lapunknak Bránik. „Jelenleg nehéz megítélni a speciális osztag eredményességét. A jogszabályok már most is lehetőséget adnak a gyűlöletkeltés büntetésére, ám a hatóságok részéről nem mindig van hajlandóság eljárást indítani a teljesen evidens törvényszegések ügyében sem. Várjuk ki, milyen kompetenciát kap az osztag, milyen törvényekre fog hivatkozni és mennyire lesz sikeres” – tette hozzá a szakértő. 
 
Žitňanská díjazza
 
Az egység létrehozását Lucia Žitnanská (Híd) igazságügyi miniszter díjazta. „Ha harcolni akarunk a szélsőséges szervezetek ellen, akkor ehhez szakértőkre is szükségünk van. A gyűlöletkeltés elleni harcban viszont nem lehet csak a hatóságokra számítani. Ezek a bűncselekmények csupán a jéghegy csúcsát képezik, 90 százalékban viszont az egyének véleményéről és hozzáállásáról van szó és arról, hogy képesek legyünk szembeszegülni ezeknek a nézeteknek és elutasítani ezeket” – közölte a miniszter. Egyébként Žitňanská is egy speciális osztály felállításán dolgozik, a bírósági szakértőkből álló csoport feladata lenne a fasiszta megnyilvánulások elemzése. Az elmúlt években ugyanis csak elvétve sikerült valakit faji gyűlöletkeltésért elítélni, mivel a hatóságok nem tudták kellőképpen bizonyítani a törvényszegést. 
 
Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?