Közélet

Fiala-Butora: Nem önmagában a Minority SafePack jelentette volna az áttörést

Pozsony/Brüsszel | Az Európai Bizottság (EB) a Minority SafePack elutasításával olyan döntést hozott, amely politikailag visszaüthet – véli Fiala-Butora János nemzetközi jogi szakértő.
Czímer Gábor

2021. január 19. 07:30

Gyűlnek az aláírások a Minority SafePack-hez
- Képarchívum

A múlt héten az EB teljes egészében elutasította a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezést. Ez azt jelenti, hogy a kezdeményezés alapján, amelyet több mint 1,1 millió EU-állampolgár támogatott az aláírásával, nem indítanak uniós jogalkotási folyamatot. Ezzel tulajdonképpen a Minority SafePack körüli jogi folyamat egy fontos szakasza lezárult, de vannak még további lehetőségek. Fiala-Butora János, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala mellett működő Jogsegélyszolgálat jogásza lapunknak ezzel kapcsolatban elmondta, az uniós törvények szerint az Európai Parlamentnek (EP) lehetősége van arra, hogy értékelje a bizottság döntését, de meghallgatást is tarthat és akár újra felszólíthatja a bizottságot a jogalkotási lépések kezdeményezésére, vagyis a mostani döntés megváltoztatására.

Az uniós hatáskör kérdése

Az EU-ban a kisebbségi jogok legnagyobbrészt tagállami hatáskörbe tartoznak, de ennek ellenére bizonyos mértékig az uniós intézmények is beleszólhatnak az ilyen kérdésekbe. 

Fiala-Butora szerint a Minority SafePackbe bekerült megoldások nem lépték túl az uniós szervek hatásköreit. A bizottság a kezdeményezés elutasításakor egyébként erre nem is hivatkozott. „Én úgy gondolom, a javaslatban található dolgok kisebbségi szempontból kisebb jelentőségű lépések voltak. Pont amiatt volt ez így, mert a kezdeményezőknek az EU-s szervek hatáskörén belül kellett ezeket megfogalmazniuk” – mondta a jogász azzal, hogy mindez jelentősen le is szűkítette a Minority SafePack elindítóinak mozgásterét.

Fiala-Butora úgy látja, ha a bizottság elfogadta volna a kezdeményezést, nem maguk a konkrét javaslatok jelentették volna az áttörést, hanem az, hogy a kisebbségi jogok hivatalosan is az uniós testület politikai agendájának részévé váltak volna. „Van egy tág és bizonytalan zóna aközött, ami biztosan az EU hatáskörébe tartozik, és ami biztosan nem. Ahol a bizottság aktívan fellép, és a tagállamok ezt hallgatólagosan elfogadják, ott az EU hatáskörre tesz szert” – magyarázta a szakértő azzal, hogy a Minority SafePack segítségével a bizottság fokozatosan növelhette is volna a hatásköreit a kisebbségjog terén.

Volt már megoldás?

A bizottság a kezdeményezés elutasításakor azzal is érvelt, hogy az eredeti, 2013-as a Minority SafePack előterjesztés óta eltelt években számos olyan intézkedés született, amely megoldást kínál a benne megfogalmazott javaslatokra. „Ez így egyszerűen nem igaz, a javaslat számos valós, létező, jelenlegi problémára mutat rá” – mondta a jogász. Ezzel kapcsolatban a szakértő kiemelte, ugyan valóban születtek a bizottság által említett intézkedések, de nagy túlzás lenne azt mondani, hogy ezek megoldották volna a javaslatban felvetett problémákat. Fiala-Butora szerint jól mutatja a bizottság álláspontjának hiteltelenségét, hogy hivatkoznak a Roma Stratégiai Kerettervre, az LGBTIQ stratégiára, a Nemi Egyenlőség Stratégiára és a Rasszizmusellenes Akciótervre, amelyek nem oldják meg a Minority SafePack által felvetett problémákat.

A jogász szerint a bizottság döntésének nem csak kisebbségpolitikai jelentősége van. Magának az európai polgári kezdeményezésnek is a kudarca ez.  „Ezt az eszközt az EU demokratizálódása érdekében vezették be, de egyelőre csak azokat a hangokat erősíti meg, amik szerint az EU-t nem érdekli a polgárok véleménye. Ez pedig politikailag visszaüthet” – véli Fiala-Butora.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
útlevél k

Továbbra is hatályban marad az állampolgársági ellentörvény

Igor Matovič
Frissítve

Matovič továbbra sem árulja el, miben állapodtak meg a szakértőkkel

Németh Krisztián

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? – Németh Krisztián válaszol

cukor

Kevesebb hazai cukor, felfelé araszoló árak

kajak

Nagy fába vágta a fejszéjét a somorjai kajakvilágbajnok

Komárom

Stagnál a járványhelyzet a Komáromi járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.