Közélet

GALÉRIA: Ferenc pápát megszólította a hagyományos szlovák üdvözlés

Ferenc pápa elmondta, hogy megszólította őt a hagyományos, kenyérrel és sóval történő szlovák üdvözlés és ebbőla gesztusból kiindulva szólt az ország lakóihoz.
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. szeptember 13. 10:26

Frissítve
pápalátogatás
- Somogyi Tibor felvétele

Szlovákiának Európa szívében több próbatétel ellenére nyugodt módon sikerült integrálódnia és különbözőnek maradnia. Az ország küldetése, hogy a béke követe legyen Európa szívében. Míg különböző frontokon folytatódnak a harcok az uralom megszerzéséért, hadd közvetítse ez az ország továbbra is az integráció és a nyugalom üzenetét, és Európa hadd rendelkezzen a határain átlépő szolidaritással, amely a kontinenst visszajuttathatja a történelem középpontjába. Ezt Ferenc pápa közölte hétfőn, az állam, a civil társadalom és a diplomácia képviselői előtt Pozsonyban, az elnöki palota kertjében.

 A Szentatya örömét fejezte ki a szlovákiai látogatásával kapcsolatban, és azt mondta, zarándokként érkezett ebbe a fiatal, ám nagy történelemmel és mély gyökerekkel rendelkező országba Európa szívében. A pápa elmondta: olyan földre jött, amelyen már sokan áthaladtak. A Nagymorva Birodalomtól kezdve a Magyar Királyságig, Csehszlovákiától kezdve a mai napig, a szlovákok nem kevés próbatételen keresztül bizonyították, hogy békeszerető módon tudnak integrálódni és különbözőnek maradni. „28 évvel ezelőtt a világ csodálattal figyelte két független ország konfliktusmentes megalakulását” – állapította meg.

A pápa rámutatott a szlovák zászló kék színű sávjára, amely - mint elmondta - a szláv népek testvériségét jelképezi. A Szentatya szerint azért van szükség testvériségre, hogy támogathassuk az egyre fontosabb szerepet betöltő integrációt. „Épp most van erre sürgősen szükség, abban a pillanatban, amikor a pandémia kemény hónapjai után – sok nehézség mellett – a gazdaság vágyott újraindulását várjuk” - közölte. Ugyanakkor figyelmeztetett a sietség kockázataira: hogy engedünk a haszon kísértésének, amely átmeneti eufóriát okoz, és ahelyett, hogy összekötné az embereket, elválasztja őket.

Galéria
pápalátogatás-1
pápalátogatás-2
pápalátogatás-3
pápalátogatás-4
+16

A pápa azt modta, hogy megszólította őt a hagyományos szlovák üdvözlés: hogy kenyérrel és sóval fogadták. „A gazdagság nem a javak felhalmozásában, hanem a megosztásukban rejlik“ - mondta. A megtört és egyenlően elosztott kenyér a pápa szerint az igazságosság jelképe. A só a pápa szerint a szolidaritás jelképe – ahogy a só is csak akkor ad ízt, mikor feloldódik, a szolidaritás is csak akkor gazdagít, ha másoknak adjuk.

A pápa szerint nincs értelme panaszkodni a múlt miatt: fel kell tűrni az ingujjat, és közösen neki kell látni a jövő építésének.

A pápa szerint a hit letagadhatatlan részét képezi a szlovák történelemnek, ezért bízik benne, hogy ez természetes módon segít a testvériség szándékának és érzésének a fenntartásában. Az ország lakosságát arra szólította fel, hogy a szívükből ne engedjék eltűnni a testvéri hivatást. „Hadd kísérje ez az önökre jellemző szimpatikus autenticitást” – jelentette ki a pápa.

Beszédében a koronavírus-járványra is kitért, amelyet korunk próbatételének nevezett. Az embereknek szerinte a válságot egy olyan felhívásként kellene fogadniuk, amelynek hatására átértékelik az életvitelüket. A pápa szerint nincs értelme annak, hogy a múltra panaszkodjuk. Fel kell tűrni az ingujjat, és együtt kell építenünk a jövőt. „Azt kívánom önöknek, hogy ezt felemelt fővel tehessék, mint amikor a Tátra gyönyörűségére tekintenek” – jegyezte meg.
 

(tasr, ú)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nyugdíjas

Egy rossz döntéssel tízezreket bukhatunk a 2. nyugdíjpilléren

Katerína Vytvytska

A Kijevben élő Katerina vérfagyasztó vallomása: a táskám összecsomagolva, a legrosszabbra számítunk!

Orosz katona egy hadgyakorlat során Fotó: TASR/AP

Orosz-ukrán háború: Szlovákia orosz lőtávolba került

tél illusztráció

Ilyen időnk lesz csütörökön

Az észak királynője

Programajánló: a Scandi filmfesztivál

kalasnyikov

Egy ukrán sorkatona agyonlőtte öt társát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.