Közélet

Felmérés: Egyre több korrupciót látunk

Pozsony | A lakosság fele szerint az elmúlt öt évben növekedett a korrupció mértéke. Csak minden tizedik polgár érzékeli úgy, hogy csökkentv volna a korrupció – derül ki a Focus ügynökség felméréséből.
Czímer Gábor

2018. december 7. 13:00

A kutatás szerint, amelyet az ügynökség az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány (Nadácia Zastavme korupciu) megbízásából készített, az egy évvel ezelőtti állapothoz képest valamelyest növekedett azoknak a száma, akik úgy gondolják, az emberek többsége bejelentené, ha korrupcióval találkozik. A felmérést egyébként a korrupció ellenes harc idei világnapja, december 9-e alkalmából készítették. A reprezentatív kutatás szerint a lakosság 49 százaléka gondolja úgy, hogy az elmúlt öt évben növekedett a korrupció. Ebből 21 százalék számára úgy tűnik, hogy jelentős növekedésről van szó.

A megkérdezettek 36 százaléka azt válaszolta, hogy szerinte a korrupció mértéke az elmúlt öt évben nem változott, és csak 12 százalék gondolja úgy, hogy a jelenség csökkenő tendenciát mutat. A tavalyi, hasonló felméréshez képest a valamelyest növekedett azoknak a száma, akik úgy gondolják, hogy többen jelentenék be, ha korrupcióval találkoznak. A kutatás szerint a megkérdezettek 45 százaléka ért egyet a következő mondattal:


"Az emberek többsége jelentené, hogy korrupciós bűncselekménnyel találkozik, ha megfelelő védelmet kapna." 


Az alapítvány igazgatója, Zuzana Petková a sajtónak elmondta, hogy a parlament nemrégiben első olvasatban jóváhagyta azt a törvényt, amely értelmében egy új, a korrupciót bejelentő személyeket védő hivatal jönne létre. Petková szerint, ha az intézmény valóban működni fog, akkor az egy olyan jelzés lehet a polgárok felé, hogy komolyan foglalkoznak az igényeikkel. Ez azért is fontos, mert a felmérés szerint a polgároknak a bűnüldöző szervekbe vetett hite nem éppen magas. A kutatásból kiderül, hogy a lakosság 74 százaléka elégtelennek értékelte a rendőrségnek a korrupció felderítésére tett erőfeszítéseit. Azon emberek aránya azonban, akik rendkívül elégedetlenek a rendőrség munkájával, egy év alatt 31-ről 25 százalékra csökkent.

A felmérés szerint különbözően ítéljük meg a korrupció egyes formáit. Kiderült ugyanis, az emberek a 86 százaléka gondolja azt, hogy elítélendő, ha valaki egy hivatalban csúszópénzt ad, de már csak 60 százalék szerint megengedhetetlen, ha valaki ellenszolgáltatást kínál fel egy hivatalnoknak, és csak 56 százalék nem ért egyet azzal, ha a egy ügyfél tárgyi ajándékot ad egy hivatali alkalmazottnak.

A kutatásból az is kiderül, hogy átlagosan a korrupciót az emberek a második legnagyobb problémának tartják. Az első helyen az alacsony életszínvonal áll. 20 százalék szerint azonban a korrupció az első számú probléma az országban. A reprezentatív felmérést november 7-e és 14-e között 1012 személy megkérdezésével készítették. 

2018. november 16. 16:09

Kevesebb szlovák fizet kenőpénzt, de a korrupciót is kevesebben jelentik
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Lövöldözés volt a strasbourgi karácsonyi vásáron, egy ember meghalt, többen megsebesültek

Fegyveres rablás Tornalján

Belharc dúl az MKP gútai alapszervezetében

Bašternák elajándékozza a vagyonát

Fergeteges Csallóközi Gála

Megnyílt a műjégpálya Dunaszerdahelyen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?