Közélet

Féja Géza

Talán véletlen, de mindenképpen érdekes egybeesés, hogy az uniós csatlakozás előtti napokban három esztergomi intézmény neve megváltozott. A Szabadidőközpont Bajor Ágost, a Sportcsarnok pedig Pézsa Tibor nevét vette fel.
ÚJ SZÓ ONLINE

2004. május 7. 10:00

jéghegy globális felmelegedés
Talán véletlen, de mindenképpen érdekes egybeesés, hogy az uniós csatlakozás előtti napokban három esztergomi intézmény neve megváltozott. A Szabadidőközpont Bajor Ágost, a Sportcsarnok pedig Pézsa Tibor nevét vette fel. A kertvárosi Közösségi Ház neve is módosult, rövidült, bár megtartotta régi névadójának, Féja Gézának a nevét.

Bajor, Pézsa, Féja! Mindhárman országos hírességek, akik sok szállal kötődnek Esztergomhoz, illetve Esztergom-kertvároshoz. Mégis, sokszor tapasztalom, hogy főleg a fiatalabbak értetlenül néznek e nevek hallatán. A múlt század neves személyiségei számukra ismeretlenek. Egy rövid sorozat első részeként ismerkedjünk most meg Féja Géza íróval.

1900. december 19-én született, Bars megyében, Szentjánospusztán. 1919-ben Léván érettségizett, 1920-tól menekültként a budapesti egyetem magyar-német szakos hallgatója lett, az Eötvös-kollégium tagja. 1922-ben jelent meg első verse a kor egyik legrangosabb irodalmi folyóiratában, a Nyugatban. 1923-ban Szabó Dezső vonzásába került, az Auróra, majd az Élet és Irodalom munkatársa volt, ahol főként tanulmányokat közölt. Tanulmányai elvégzése után elsősorban, mint irodalmár tevékenykedett: író, költő, szociográfus, újságíró, kritikus és szerkesztő is volt.

1924 és 1931 között a szaléziánusok vezetése alatt álló, esztergomtábori Fiúnevelő Intézet óraadó tanára, 1927-től igazgató-helyettese. Kisugárzó hatású személyiség volt, jó szónok és szervező. Szociális érzékenysége nem talált volna jobb gyakorlóterepet, mint az esztergomtábori intézet.

1929-33 között Bajcsy-Zsilinszky Endre belső köréhez tartozott, az Előőrs, a Kohó, és a Szabadság című lapok munkatársa, szerkesztője volt. 1933-tól fokozatosan eltávolodott Bajcsy-Zsilinszkytől, s Zilahy Lajoshoz közeledett. Részt vett az Új Szellemi Frontban. 1937-ben csatlakozott a Márciusi Fronthoz, ugyan ebben az évben jelent meg egyik legfontosabb alkotása, a Viharsarok című szociográfiája. A könyvet elkobozták, Féját állásából elbocsátották, és kéthavi fogságra ítélték. 1939-ben a jobboldali Magyarország munkatársa lett. 1945-56 között Békéscsabán élt, kirekesztődött az irodalmi életből, könyvtárosként dolgozott. 1956. november 1-jén viszszatért Budapestre, ahol a Petőfi Párt Irányító Testületének tagjává választották. 1960-tól a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tudományos főmunkatársa volt. 1966-ban József Attila-díjat kapott. 1978. augusztus 14-én halt meg Budapesten.

Emlékét Esztergom-kertvárosban utca, és a róla elnevezett Közösségi Házban Kálvin Pál alkotása, egy fából faragott dombormű őrzi.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Mózes Szabolcs (középen), az Összefogás elnöke szerint ha az építési törvény javasolt változatát fogadnák el, akkor az építési engedély tízszer, hússzor is drágább lehetne a jelenleginél ⋌(TASR-felvétel)

A Szövetség szerint is rossz az új építési törvény tervezete

Parlament

Halasztani kellett a parlamenti ülést, továbbra sincs egyezség a koalícióban

Vladimír Lengvarský

A beoltottak júniustól európai tanúsítványt kapnak

spanyolnátha

GALÉRIA: A történelem 10 leghalálosabb járványa

Ikea

Veszélyes termékekre figyelmeztet az IKEA

hold

Teljes holdfogyatkozás a jövő héten. Milyen lesz a vérvirágos szuperhold?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.