Közélet

Fanyalogva fogadták az új magyar pártot

Búcs/Pozsony | Nem fogadta kitörő örömmel a harmadik szlovákiai magyar párt megalapításának szándékát a konkurencia. Van, aki azt mondja, meg kell várni a programjukat, mások szerint örülni kell, hogy lesz miből választani.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2012. október 24. 19:29

De még az sem biztos, hogy a Magyar Kereszténydemokrata Szövetségnek sikerül párttá alakulnia.

Magyar Kereszténydemokrata Szövetség néven új politikai pártot készül alapítani magánszemélyek egy csoportja. Szándékukat hétfőn este jelentették be a komáromi járásbeli Búcson. A keresztényi eszméket és az összefogás gondolatát tűzték zászlójukra. Fehér Csaba, az egyik kezdeményező kijelentette, párbeszédet szeretnének folytatni mindkét magyar párttal, az MKP-val és a Híddal is. „Nem a megosztás, a további szétzilálás politikáját folytatjuk, hiszen az ellentétes lenne a keresztényi gondolatisággal. A közösség érdeke nem az ellenség, hanem a testvér keresése” – tette hozzá Fehér.
 
Nehéz lesz az MKDSZ-nek
Az új pártkezdemény hétfőn kezdte meg a párttá alakuláshoz szükséges 10 ezer aláírás gyűjtését. Fehér Csaba elmondása szerint már a jövőre esedékes megyei választásokon ringbe szállnának.
A Magyar Kereszténydemokrata Szövetségnek azzal is gondja lesz, hogy rövid időn belül összeszedje a pártalapításhoz szükséges aláírásokat, figyelmeztet Tokár Géza. „A politikai életbe az MKDSZ-nek nagyon kis esélye van beágyazódni, ahhoz nagyon sok pénz és erőforrás kell” – teszi hozzá a politológus. Szerinte érdemes lesz figyelni, milyen úton fogja ezt a szervezet megpróbálni, hiszen három egyház képviselője is tevékeny, szimbolikus szerepet vállalt a búcsi szándéknyilatkozatnál. A rendezvényen ugyanis megszentelték az alakuló párt zászlaját. Köztük volt Herdics György címzetes apát, dunaszerdahelyi esperes, Dobai Sándor dunamocsi református lelkész és imát mondott Dóczé Bálint szentpéteri baptista lelkipásztor. „Felmerül a kérdés, hogy az egyházat használhatja-e nem formális kommunikációs csatornaként az új párt, vagy nem” – jegyzi meg Tokár.
 
Bugár és Berényi egyetért
A Híd és az MKP egyelőre nem kívánja bővebben kommentálni a kezdeményezést. Meg kell várni a programjukat, mondta kérdésünkre Bugár Béla. „Kemény fába vágták a fejszéjüket. Az embereket gazdasági és szociális problémák gyötrik, nem biztos, hogy a politika felé fognak fordulni” – véli a Híd elnöke. A szlovákiai magyar politikai helyzet stabilizálásához egy harmadik párt szerinte nem biztos, hogy hozzájárulhat. „Példaként említeném a 2014-es megyei választásokat, melyekkel kapcsolatban már zajlanak az egyeztetéseink az MKP-val, és nagyon sok helyen úgy néz ki, semmi nem lesz belőle” – árulta el Bugár. A választási program a lényeg, hangsúlyozta. „Ha a pártprogramok összeegyeztethetők, lehet szó együttműködésről” – bocsátotta előre a pártelnök.
Az MKP szkeptikus egy új szlovákiai magyar párt létjogosultságát illetően. „Az emberek közt járva nem azt tapasztalom, hogy új pártra várnának, inkább az egység megteremtését hangsúlyozzák” – mondta kérdésünkre Berényi József. A pártelnök ezért kételyekkel tekint a kezdeményezésre. Emlékeztet, hogy az MKP és a Híd szavazóbázisa is több mint százezer főt számlál. „A parlamentbe jutásért ennek alapján csak a komolyabb pártokkal érdemes egyezkedni” – teszi hozzá. Berényi attól tart, hogy egy harmadik erő csak újabb félreértéseket szülhet és növelheti a feszültséget.
Egy olyan új politikai alakulat, amelyet több pártot megjárt politikai kalandorok alapítanak, teljesen ellentétes a felvidéki magyarság érdekeivel és az új párt által hirdetett eszmékkel – véleményezte tegnap a kezdeményezést a Via Nova ICS, az MKP ifjúsági csoportja. „A sok párt csak a megosztottságot fokozza, és gyengül a közösség érdekképviselete” – vélekedik az ICS vezetése.
 
Főleg az MKP-tól lophat
Egy új, keresztény-konzervatív párt főleg az MKP szavazóbázisát csapolhatja meg, figyelmeztet Tokár Géza. Azok a választók, akik templomba járnak, emellett tudatosan keresztény és nemzeti értékrendet vallanak, szerinte viszonylag kis csoportot alkotnak. „A stabilan a bejutási küszöb alatt egyensúlyozó MKP-nak viszont minden támogatóra szüksége van” – mutat rá az elemző. A Hídnak, az MKP-nak és az MKDSZ-nek hármas koalícióban kellene indulni a következő parlamenti választásokon, véli Fehér Csaba.
 
KMSZ, MKDSZ
A pártalapítási szándékot bejelentő eseményen jelen voltak az előkészítő bizottság tagjai, akik Pozsonytól Nagykaposig az egész dél-szlovákiai régiót képviselték. Köztük van ifj. Kozsár Miklós (Nagykapos), Lukács Dániel (Ipolynék), Borbély Kálmán (Komárom), Vicena Melinda (Pozsony), és Fagyas Marcell (Ipolyvarbó). Jelen volt ifj. Batta György is, azonban elmondása szerint ő nem készül a párt tagja lenni, csupán támogatásáról biztosítja a kezdeményezést. Fehérhez hasonlóan függetlenként ő is a Híd listáján indult Komáromban az utolsó önkormányzati választásokon.
Fehér Csaba elmondta, az alakuló pártban ugyan többen részt vesznek a Keresztény Magyar Szövetségből, azonban nem annak átalakulásáról van szó. A KMSZ megmarad civilnek, és mivel ők politikai szerepet vállalnak, ott átadják a vezetést másoknak. Sárközi János és Fehér Csaba, a búcsi rendezvény két szónoka többször idézte a két világháború közti időszak kiemelkedő politikusainak, Szüllő Gézának és Esterházy Jánosnak a szavait, megjegyezve, a nevükkel fémjelzett Országos Keresztényszocialista Párt irányvonalát tekintik példának. Sárközi János úgy fogalmazott: mindannyiunk érdeke, hogy a keresztény értékrend kilépjen a templomok falai közül. (vkm, vps)
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
orvosok

A költségvetés megvágása végeredményben az egész egészségügyre kihathat

koronavírus halottak napja

Jövő héttől megduplázódik a fekete járások száma az országban

Egy kisfiú küzdelme a mosoly mögött

Egy kisfiú küzdelme a mosoly mögött

rendőrség

VIDEÓ: Tömegbaleset – három kamion és egy személyautó ütköztek

Hőkamerás drónok röpködtek Sopron környékén is

Hőkamerás drónok röpködtek Sopron környékén is

komáromi röpisek

Jó tapasztalat lehet az Olimpiakosz elleni BL-párharc

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.