Közélet

„Ez a magyar tudomány Trianonja”

Budapest | A tiltakozások dacára benyújtotta a kormány a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) államosítását célzó törvényjavaslatot, trükköznek jövőre az intézmény költségvetésével is.
Kósa András

2019. június 6. 19:30

Magyar Tudományos Akadémia
Forrás: Index

Megalázták a Fidesz képviselői Lovász Lászlót, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét. A világhírű matematikaprofesszor ugyanis elment az Országgyűlés Kulturális Bizottságának szerdai ülésére, hogy az akadémiai törvény tervezetéről beszéljen a kormánypárti képviselőkkel, de a bizottságban többségben lévő kormánypárti képviselők még csak szót sem adtak neki, majd elnapolták az ülést.

Nemzeti összetartozás

Pedig lett volna miről beszélni, az Akadémiai Dolgozók Fóruma ugyanis egyenesen úgy reagált a tervezetre, hogy „ez a nap a magyar tudomány, a magyar kutatótársadalom Trianonja”. A kormány ugyanis éppen a nemzeti összetartozás napján nyújtotta be azt a törvénytervezetet, ami a szakmai szervezetek szerint szétverheti a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) működését. Mint írták, „pontosan 99 éve, 1920. június 4-én a trianoni békediktátum szentesítette Magyarország területi feldarabolását. Ma, 2019. június 4-én a magát »nemzetinek« nevező kormány elrendelte a legfontosabb nemzeti kulturális intézmény, a Magyar Tudományos Akadémia megcsonkítását. A nyilvánosságra került költségvetési tervezet elcsatolja az MTA-tól a teljes kutatóhálózatot, a kiválósági programokat, és azokat teljes kormányzati ellenőrzés alá helyezi. A nemzeti tudományos életet összefogó intézmény súlytalan tudósklubbá silányul”. 

Nemzetközi tiltakozás

Tiltakozott a CEU is, az egyetem reagálása szerint „az ország csak akkor lehet versenyképes, ha a tudomány szabad. Kifejezzük támogatásunkat az Akadémia minden dolgozója iránt, és felkérjük a döntéshozókat, hogy vegyék figyelembe az MTA közgyűlésének akaratát”. Érdekes, hogy – mint korábban megírtuk – a hvg.hu megkeresésére az Európai Bizottság is tőle szokatlanul erőteljes hangnemben bírálta a kormányt a tudomány szabadságát veszélyeztető lépései miatt. A hétvégén több ezren tiltakoztak az MTA kormányzati lenyúlása ellen, több felszólaló akadémiai vezető abban bízott, hogy a közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslat visszavonása, a reklámadó 0 százalékra redukálása után a nemzetközi tiltakozások hatására az MTA-törvénytől is visszalép a kormány. Nem így történt, a jelek szerint ezt komolyan végigviszi a kormány.

Formálisan független

A benyújtott törvényjavaslatról már írtunk korábban, a lényege, hogy az akadémiai kutatóintézeti hálózatot – egészen pontosan 16 kutatóközpontot és -intézetet – kiveszik az MTA felügyelete alól és az újonnan létrehozandó Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) alá rendelik. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azzal próbálta nyugtatni a kedélyeket, hogy a törvény benyújtásakor hangsúlyozta: a hálózat „önálló költségvetési fejezetet képez a költségvetési törvényben, nem tartozik a kormány irányítása vagy felügyelete alá”. Ez formálisan igaz ugyan, csakhogy a tizenhárom fős irányító testületben hiába lesz elvileg hat akadémikus, az összes tagot a miniszterelnök nevezi ki, ráadásul a tudósok még így is könnyen kisebbségbe kerülhetnek a döntések meghozatalakor, hiszen a másik hat tag és az elnök leszavazhatja őket – arról nem is beszélve, hogy Orbán Viktor nyilván nem fog „renegát” akadémikusokat kinevezni.

Kézi irányítás

Ezen felül az intézmények működését innentől kezdve alapvetően a tizenegy tagú Nemzeti Tudománypolitikai Tanács határozza majd meg, hiszen a magyar tudomány stratégiai kérdéseiben a jövőben ez a testület dönt majd. Ennek tagjait szintén Orbán Viktor nevezi majd ki, és a tanács egyedül neki is lesz felelős. Bár a kormány és Palkovics László innovációs miniszter szeret a német példákra hivatkozni a hazai tudományos intézményrendszer átalakításakor, a kritikusok szerint a most létrehozott struktúra sokkal inkább az Oroszországban működőre hasonlít, a lényege a kézi irányítás. A kormány szerint a változások elsődleges célja „Magyarország versenyképességének növelése a hatékonyabb működés és az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeinek megteremtésével. Több forrásból több kutatást szeretne a kormány. (…) A fennálló rendszer nem hatékony, Magyarország lemaradásban van. A bevált gyakorlatokhoz igazodó átalakításra van szükség”.

A törvénytervezet több olyan elemet is tartalmaz, ami felrúgja Lovász László MTA-elnök és Palkovics László korábbi megállapodását, eszerint például a változásokra egyéves moratórium után került volna sor, az ELKH irányító testülete fontos kérdésekben kétharmaddal dönthetett volna csak.

Csökkenő, növekvő

Egyelőre nem világos, jövőre több vagy kevesebb pénz jut-e kutatásfinanszírozásra, az akadémiai testületek működésére, mert a kormány a korábbi finanszírozási rendszert is átalakította. Az Innovációs Minisztérium azt kommunikálta, hogy 32 milliárd forinttal (100 millió euró) több pénz jut erre a területre jövőre, de nem világos, ez hogy jön össze. Ugyan az ELKH neve mellett valóban megjelenik egy 32 milliárd forintos tétel a 2020-as büdzsé tervezetében, de ez nyilvánvalóan az odakerült intézetek fenntartására megy majd, ugyanakkor az MTA 2019-es 56,1 milliárd forintos (175 millió euró) költségvetése jövőre 16,9 milliárdra (52,81 millió euró) csökken. Azt egyébként a Magyar Narancs szúrta ki a törvénytervezet szövegéből, hogy a jövőben az akadémiai kutatóintézetek beszállhatnak tulajdonostársként magáncégekbe is, könnyen lehet, hogy az egész átalakításnak valójában az a célja, hogy ezáltal megnyíljon az út a kutatási pénzek becsatornázásához kormányközeli vállalkozásokba.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Dúl a harc az MKP pártelnöki posztjáért

Drežka Erzsébet egészségügyi nővér bemutatója

Telt ház a magyar napközis táborban és a magánóvodában

óriáskerék

Óriáskerék az óvárosi rakparton

igor matovič dac

Reagált a DAC Matovič vádjaira

Komárom

Doležal: nincs előkészítve a Nyitra és Komárom közti elsőrendű út

Gombos Norbert és Jiry Vesely

Kvitová sérülés miatt nem játszik Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.