Közélet

Évente 2000 szerzetes „szerel le”

Pozsony | Évente mintegy kétezer katolikus szerzetes hagyja el a kolostorokat világszerte, monda Szlovákiában járva José Rodríguez Carballo, a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregáció titkára.
TASR

2015. szeptember 25. 16:23

A válság nemcsak Európát érinti, hanem Latin-Amerikát is, ahonnan a legtöbb szerzetesi hivatás érkezik. „A probléma nem csak abból fakad, hogy eleve kevesebben vállalkoznak a kolostori életre. Évente mintegy 2000 szerzetes távozik a rendekből a civil életbe” – mondta. Az érsek szerint emögött a mély lelki válság, a közösségi élet problémái, vagy éppen a szerelem áll. „A Vatikánba küldött kérvényekben éppen a harmadik ok a leggyakoribb. De kérdeznünk kell. A szerzetes, ha szerelmes lett, és házasságra akar lépni, hogy került ilyen helyzetbe. Ez lelki válság, és válság az életben és a társadalomban” – mondta Carballo.
 
Carballo a csökkenés okai közt említette az alacsony gyermeklétszámot is. „Ha nincsenek gyermekek, nem lesznek hivatások sem” – mondta.
 
Jeremiáš Daniel Kvaka, a Szlovákiai Szerzetesrendek Vezetői Kongregációjának elnöke igazolta az érsek szavait, elmondta, Szlovákiában a rendszerváltás után léptek be sokan a szerzetesrendekbe, azóta ez a szám folyamatosan csökken. 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Vladimír Lengvarský

Júliustól a körzeti orvosok és a gyermekorvosok is oltanak

koronavírus rendőrség határ

Szlovákiából korlátlanul lehet utazni Magyarországra

*

ZÖLD ÚT a nyári utazásoknak

szalai ádám

A magyarokat dicséri a nemzetközi sajtó a tegnapi meccs után

Tőketerebes

Újabb hidat zártak le a Tőketerebesi járásban

Almási László

Almási László: Az Ostrava nagyon akart engem

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.