Közélet

Eva Rezešová a baleset előtti percekben telefonált

Nem kizárt, Eva Varholíková Rezešová közvetlen a négy ember halálát okozó karambol előtt telefonált – írta a hvg.hu hírportál a vádlott híváslistájára hivatkozva. Ebből kiderült, hogy az ütközés előtt folyamatosan hívogatták és SMS-ekkel bombázták.
Demecs Péter

2013. október 10. 13:10

Kérdéses, hogy a milliomosnő ellen folytatott eljárásban ezeket az információkat felhasználják-e, ugyanis mint kiderült, a rendőrség „megfelelő eszköz” híján még a SIM kártyát sem tudta kivenni Rezešová telefonjából, sőt, nyomozás közben visszaadták a lefoglalt mobilt a vádlottnak.

Az elsőre legfeltűnőbb dolog a hajnali időponthoz képest szokatlanul nagy adatforgalom: 38 tétel szerepel Rezešová híváslistáján nagyjából másfél óra alatt, attól kezdve, hogy a magyarországi mobilszolgáltató észlelte a mobilját 3 óra 12 perckor a baleset valószínűsíthető időpontjáig, 4 óra 45 percig. Konkrétan öt személlyel kommunikált vagy próbált kommunikálni.

Telefonját visszaadták

A rendőrség, az ügyészség és a bíróság sem hajlandó válaszolni arra a kérdésre, miért nem foglalkoztak tüzetesen ezekkel a kulcsfontosságú bizonyítékokkal s miért adták vissza a vádlottnak a telefont. A hvg.hu által megszólított biztonsági területen dolgozó, híváslistákhoz értő szakember szerint egyszerűen érthetetlen a telefon visszaadása, hiszen szerinte erről rengeteg hasznos információt ki lehetett volna nyerni a bizonyítási eljárás során. A telefon visszaadásával ezek simán megsemmisíthetőek. „Ha van egy kis esze, azonnal beledobta a Dunába” – jegyezte meg.

A baleset a szakértők szerint 4 óra 45 körül történt, a nyomozás adataira építő vádiratban információink a következő megfogalmazás szerepel: „4 óra 45 percet megelőző – pontosan meg nem határozható időpontban” ütközött neki Rezešová BMW X5-e hátulról a belső sávban éppen egy nyerges vontatót előző Fiat Puntónak, amelynek mind a négy utasa meghalt. A híváslista szerint Rezešovának 4.43-kor egy, 4.44-kor pedig két „sikertelen” bejövő hívása is volt, míg a másik lista szerint a telefonban „Laska” néven szereplő ismerősével még beszélt is ugyanabban a percben, 4.44-kor. A szolgáltató adatai alapján ez az utolsó hívás – a vádirat alapján talán a baleset percében – 3 másodperc után véget ért.

Alkoholproblémái voltak

Azt is homály fedi, miért telefonáltak neki a szóban forgó éjszaka olyan gyakran. Erre a felvetésre magyarázatot adhatna korábbi élettársa, egyik kislányának apja, Erik Fischer, akit a rendőrség hallgatott ki a balesetet követően. Vallomásában elmondta, hogy Evának komoly alkoholproblémái voltak, nem ihatott, mert nem bírta a szeszt. Ha ivott, hisztérikus viselkedés lett rajta úrrá, és előfordult, hogy „elmenekült otthonról, ami azt jelentette, hogy beült a kocsijába, és elhajtott, nem lehetett telefonon sem elérni. Utána rájöttem arra, hogy ezt azért csinálta, mert élvezte, hogy ilyenkor mindenki aggódik érte, és mindenki őt keresi” – mondta vallomásában Fischer.

A Rezešovával szembeni bírósági eljárás augusztus 27-én kezdődött, a következő tárgyalás október 27-én lesz; az ítélethirdetés november 19-re várható. (dem)

Önnek ajánljuk

Klímasztrájk és tüntetés

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Birkózó-vb a tévében

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?