Közélet

EU 27: jóban-rosszban együtt

Nagyszeben | Közös nyilatkozat aláírásával végződött tegnap az erdélyi Nagyszebenben az Európai Tanács informális találkozója. Az Európai Unió 27 tagállamának állam- és kormányfői ebben röviddel az európai parlamenti választás előtt leszögezték, hogy a tagállamok a jövőben jóban-rosszban egységesek lesznek, s arra törekednek majd, hogy a problémákra közösen találjanak megoldást.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. május 10. 15:03

- TASR-felvétel

Angela Merkel német kancellár jelképes jelentőségűnek nevezte, hogy a román uniós elnökség idején az erdélyi Nagyszebenben ülésezik az Európai Tanács és azt is, hogy az EU-27-ek vezetői Európa napján, a Schuman-nyilatkozat évfordulóján, és a „nagy bővítés után” tizenöt évvel tanácskoznak az unió jövőjéről.

„A véleményeink különböznek, de keressük a közös nevezőt, olyan intézkedéseket akarunk hozni, amelyek segítenek megőrizni a jólétet, biztonságot. Ugyanakkor meg akarjuk őrizni az európai értékeket is, amelyeket az EU-n kívül is népszerűsíteni akarunk” – mondta a német kancellár, hozzátéve: az EU-ban maradók egységét hangsúlyozó optimista nyilatkozat elfogadása az unió jövője szempontjából is fontos.

Peter Pellegrini miniszterelnök a 2016 szeptemberében megrendezett pozsonyi uniós csúcs folytatásaként értékeli az Európai Tanács csütörtöki nagyszebeni informális találkozóját. „Egyértelmű jelét kell adnunk annak, hogy az Európai Unió vezetői tisztában vannak vele, hogyan kell kinéznie az EU-nak a jövőben, mik lesznek a prioritásai” – mondta a sajtónak a miniszterelnök. Az eredeti tervek szerint a nagyszebeni lett volna az első, brexit utáni csúcstalálkozó, mivel az Egyesült Királyságnak március 29-én kellett volna kilépnie az unióból. A brexitet viszont október 31-ig elhalasztották. Theresa May brit miniszterelnök már nem vesz részt a nagyszebeni csúcstalálkozón.

Emmanuel Macron francia elnök Nagyszebenben hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak stratégiai célkitűzései közé kell emelnie azt, hogy 2050-ig nullára csökkenti szén-dioxid-kibocsátását. Macron szerint az uniónak határai megvédésére, a schengeni övezet biztonságossá tételére is kiemelt figyelmet kell fordítania. (dem, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Megvonta a támogatást a magyar kormány az alistáli szélsőséges rendezvénytől

Bugár: Kétszer ajánlottam fel a lemondásomat az elmúlt időszakban

Két holttestet találtak egy szenicei kútban

Tragédia: Egy vagon tetején szenvedett halálos áramütést egy szenci fiatal

Az SaS módosítaná a nyelvtörvényt

Beiktatták hivatalába Zuzana Čaputovát - ÖSSZEFOGLALÓ

Legfrissebb galériák
Olvasta már?