Közélet

Épülhetne az első felhőkarcoló

Pozsony | Bár Pozsony-Óváros kiadta az engedélyt az Eurovea 2 bevásárló- és bizniszközpont megépítésére, melynek keretében megépülhet az ország első felhőkarcolója, a városrész új vezetése valószínűleg panaszt nyújt be ellene.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. december 11. 08:11

Az ország első, 168 méteres felhőkarcolójának 47 emeletén közel 400 lakás lesz (Felvétel: J&T Real Estate)  

Múlt hét végén szerezte meg J&T Real Estate befektetőcsoport Pozsony-Óvárosának áldását az Eurovea 2 projektjének megépítésére. Ennek keretében, a már létező Eurovea folytatásaként hat különböző épületet építenek meg a Duna bal partján. A legméretesebb az Eurovea Tower lakóház lesz, amely a 168 méteres magasságával elnyeri ország első felhőkarcolójának a címét. A hivatalos nemzetközi kritériumok szerint a 150 méternél magasabb épület számít felhőkarcolónak, amelynek minimum 40 emelete lesz. Az Eurovea Tower 47 emeletén 389 lakás lesz.

Vitatott projekt

Az egész projektet kezdetektől fogva sokan bírálták, a leginkább viszont Rózsavölgy városrész volt polgármestere, Dušan Pekár. Ő egyrészt azt nehezményezte, hogy felhőkarcoló megépítésével nem számol a főváros területrendezési terve, másrészt pedig bírálta, hogy bár a projekt nagyobb része Rózsavölgy területén fekszik, mégis az óváros adhatta ki rá az engedélyt.

Tegnap már PozsonyÓvárosának új polgármestere, Zuzana Aufrichtová is megszólalt az ügyben, aki azért bírálja elődjét, Radoslav Števčíket, hogy az Eurova 2 megépítését néhány nappal azelőtt engedélyezte, hogy véget ért a megbízatási ideje. „Az engedélyt 16 nappal a választások után hagyta jóvá, hat nappal azelőtt írta alá, hogy átadta a hivatalt” – mondta Aufrichtová azzal, hogy a volt polgármester egyetlenegy találkozójukon sem említette, hogy a projekt jóváhagyását tervezi. Kifogásolta azt is, hogy a projektről furcsamód az óváros döntött, holott 90 százalékban Rózsavölgy területén fekszik. A projektről bővebben csak azután fog nyilatkozni, hogy áttanulmányozta a szükséges dokumentumokat.

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+4

A döntés nem jogerős

Az óváros Eurovea 2 megépítésére kiadott engedélye egyelőre nem jogerős, az érintett felek még benyújthatják fellebbezésüket a projekt ellen. Ha valaki él ezzel a lehetőséggel, az óváros megvizsgálja a kiadott engedély törvényességét. Arra a kérdésre, hogy Aufrichtová beleegyezne-e egy felhőkarcoló megépítésébe a Duna-parton, azt válaszolta, hogy probléma nem a magassággal, hanem az életminőség romlásával vagy azzal lehet, hogy egy ilyen építmény befejezése után összeomolhat a fővárosban a forgalom. (dem, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

MKP-összefogás Matovičcsal?

Jövőre biztosan drágul az áramszolgáltatás

Frissítve

Kočner Bödörnek: Fico a mi főnökünk

Olajpiac: enyhült a feszültség, mégis többe kerül majd a benzin

LISTA: Ennyit kell országonként dolgozni az új iPhone 11 Pro-ért

Frissítve

November 25-én választanak újra elnököt a Legfelsőbb Bíróság élére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?