Közélet

EP-választás: alacsony részvétel valószínű

Szlovákia lakosainak 51%-a tartja jó dolognak az ország uniós tagságát, 77% szerint Szlovákia előnyére válik a tagság, a jövőre esedékes európai parlamenti választáson csak az emberek 14 százaléka tervezi, hogy biztosan részt vesz – derül ki az Eurobarometer legfrissebb felméréséből.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. október 18. 17:05

Az Európai Unió népszerű a lakosok körében, a jövőre esedékes európai parlamenti választások iránt mégis alacsony az érdeklődés - TASR-felvétel

Az Európai Unióról (EU) alkotott képre fókuszáló kutatás most közzétett adatsora azt mutatja, az unió népszerűsége rekordmagasságon áll a 16. évüket betöltött európaiak körében. Az európaiak 62%-a tartja jó dolognak országa EU-s tagságát, 68 százalékának véleménye szerint a tagság országa előnyére válik. Ezek az elmúlt évtizedekben mért legmagasabb értékek. Szlovákiában az uniós átlaghoz képest nagyobb különbségek vannak a válaszokban. Figyelemre méltó, hogy Magyarországon az Orbán-kormányok masszív unióellenes propagandája dacára a lakosság 60%-a tartja jó dolognak, és 79% gondolja az ország számára előnyösnek a tagságot. 

EP-választás és részvétel 

Külön figyelmet érdemel az EPválasztások kérdése. Míg a fél év múlva esedékes választás iránt az európai polgárok 51%-a mutat érdeklődést, Szlovákiában ez a kérdés sokkal kevésbé rezonál: a válaszadóknak csak a 28%-át érdekli a választás, szemben a 70 százalékkal, akiket az ügy egyáltalán nem foglalkoztat. A felmérés szerint Szlovákia lakosainak csak a 14%-a tervezi, hogy biztosan részt vesz a választáson, ezzel az értékkel az utolsó előtti helyen állunk. A szlovákiai megkérdezettek fele azt valószínűsítette, hogy nem megy el választani. Ez nagyjából megfelel a valóságnak is, hiszen a korábbi európai parlamenti választáson sorra Szlovákiában volt a legalacsonyabb a részvétel. 

A választási kampánytémák fontossági sorrendje összeurópai mintán: bevándorlás (50%), gazdasági növekedés (47%), fiatalok munkanélkülisége (47%), terrorizmus elleni harc (44%). Szlovákiában hasonló a kép, annyi különbséggel, hogy a terrorizmus elleni harc jóval hátrébb, csak a 9. helyre sorolódik. 

tab

EU-t népszerűsítő brexit 

Abritnépszavazásótamajdnemaz összes felmérés az unió népszerűségének szignifikáns növekedését mutatja. Ez az európaiak körében a brit kilépés negatív következményei miatti aggályokról árulkodik. A rendre megfeneklő brexittárgyalások szintén erősíthetik az unió iránti elköteleződést. A mostani felmérés szerint az európaiak 66%-a országa EU-s tagsága mellett szavazna, 17% kilépne, ám ugyancsak 17% a bizonytalanok aránya. Szlovákiában az unióban maradás mellett a lakosok 59%-a tenné le a voksát, 16% lépne ki, 25% bizonytalan a kérdést illetően. Megjegyzésre érdemes, hogy minden tagállam maradáspárti. 

Fontos a demokrácia 

A közzétett adatok azt mutatják, hogy az európaiak növekvő mértékben elégedettek az EU-ban a demokrácia működésével; a most mért 49% az ezt megelőző, áprilisi méréshez képest 3%-os növekedés. Szlovákia esetében ez a mutató 44%. Uniós szinten a válaszadók 48%-a véli úgy, hogy a szavának van jelentősége az EU-ban, ugyanakkor ez az érték több országban csökkenő tendenciát mutat. 
A felmérés némely kérdésben kedvezőtlen vélekedéseket is feltárt. A megkérdezettek fele nem elégedett az unió által követett irányokkal, és hasonló arányban vélekednek így, ha a saját országra vonatkoztatva válaszolnak a kérdésre. 

A közvélekedés az EU jövőbeni szerepére elvárásokkal tekint: 48% szeretné, ha az unió fontosabb szerepet töltene be, szemben a válaszadók 27%-ával, akik kevesebb szerepet szánnak az EU-nak. 

Az Eurobarometer felmérését 2018. szeptember 8. és 26. között készítette a Kantar Public az EU 28 tagállamában, 27 601 megkérdezett 16 év feletti európai polgár személyes válaszai képezték a felvett adatokat. (Index, EP info, mzs)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Szállodákat és katolikus templomokat ért terrortámadás Srí Lankán, több száz áldozat

Videón az egyik Srí Lanka-i robbantás

Furgon és autó ütközött, mentőhelikoptert kellett hívni

VIDEÓ: Centikkel tudta elkerülni az irányíthatatlan kamiont az autós

Gašpar már évekkel ezelőtt tudta, hogy Vadala olasz maffia-sejtet hozott létre Szlovákiában

Nyugalomban zajlik az ukrán választás, Zelenszkij és Porosenko már szavazott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?