EP-választás: A leopoldovi börtönben akarnak a legtöbben szavazni

börtön k

A leopoldovi büntetés-végrehajtási intézetben érdeklődnek a legtöbben a szombati európai parlamenti (EP) választáson való részvétel iránt, az itteni intézményben kértek a legtöbben választói igazolványt, szám szerint 81-en.

A legkevesebben a zselízi büntetés-végrehajtási intézetben akarnak voksolni, ott mindössze három fogvatartott él a választójogával. Általában alacsony az érdeklődés a választáson való részvétel iránt – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Anna Ragasová, a Büntetés-végrehajtási Testület (ZVJS) koordinációs és PR-osztályának munkatársa.

A ZVJS emlékeztetett, hogy a leopoldovi börtön külön választókörzet, ami azt jelenti, hogy minden szavazónak fel kell mutatnia a választói igazolványát. 18 büntetés-végrehajtási intézetben összesen 9205 fogvatartott adhatja le szavazatát.

A büntetés-végrehajtási intézetekben választási bizottságok fognak működni. „Azokat a gyanúsítottakat és elítélteket, akik jelezték, hogy voksolni akarnak, és megfelelnek a törvényben előírt feltételeknek, a választás napján a körzeti választási bizottság elé kísérik, és mozgóurnába adhatják le szavazatukat” – közölte a ZVJS.

A fogvatartott személy akkor szavazhat választói igazolvány nélkül, ha Szlovákia területén, abban a körzetben van az állandó lakhelye, ahol a szabadságvesztését tölti. Nyolc fogvatartott, és 418 olyan személy szavazat választói igazolvány nélkül, aki előzetesen jelezte, hogy élni akar a választójogával, és előzeteses választói igazolványt igényelt.

Jelenleg 458 külföldi van a büntetés-végrehajtási intézetekben, akik közül senki sem jelezte előzetesen, hogy rész akar venni az  EP-választáson.

Azok a fogvatartottak is szavazhatnak, akik a választás napján engedélyt kaptak az intézet elhagyására. Összesen 23 ilyen személyt tartanak nyilván.

Jelenleg 9596 fogvatartott van az intézetekben, 8329 elítélt és 1267 gyanúsított.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?