Közélet

Enyhítenék a nyelvtörvényt

Pozsony | Az SaS parlamenti képviselői törölnék a nyelvtörvény záradékát, miszerint a szlovák nyelv előnyt élvez a Szlovákiában használatos többi nyelvvel szemben. A Híd első olvasatban támogatja a módosítást, de az SNS és a Smer is elutasítja azt.
Czímer Gábor

2019. június 18. 09:51

Ondrej Dostál (OKS) szerint javaslatuk a nyelvtörvény azon részeit törölné, amelyek feleslegesen avatkoznak bele az emberek magánszférájába. A képviselő szerint a nyelvtörvény indokolatlanul korlátozza az információterjesztés szabadságát. „A nyelvtörvény a nacionalista politikának a mečiarizmus idejéből visszamaradt kövülete” – mondta Dostál. Szerinte az SaS frakciója minden jel szerint támogatni fogja a módosító javaslatot, de más pártokkal még nem tárgyaltak erről.
A Híd kifogásai

Debnár Klára, a Híd szóvivője azt nyilatkozta, a párt első olvasatban támogatni fogja az SaS-es képviselők javaslatát, hogy az a második olvasatba kerülhessen. Azonban a végső szavazás során csak akkor támogatják azt, ha kikerülnek belőle bizonyos hibák. A párt nyilatkozata szerint az ellenzéki javaslat ugyanis nem következetes: „Nem veszi figyelembe azt a fontos tényt, hogy bizonyos élet- vagy nyelvhasználati helyzeteket az államnyelvtörvény és a kisebbségi nyelvhasználati törvény párhuzamosan szabályoz” – fogalmaz a közlemény. A nyilatkozatban a Híd kifogásolja, hogy a módosítás olyan részt is tartalmaz, amely az egészségügyi és szociális intézmények kisebbséginyelv-használatát szigorítaná.

SNS: Kizárt!

Az SNS kizártnak tartja, hogy beleegyezzen a nyelvtörvény módosításába. Az Andrej Danko (SNS) házelnök irodája által nyilvánosságra hozott közlemény szerint a koalíciós párt nem lát okot arra, hogy 1993. január 1-je után, azaz mióta az önálló Szlovák Köztársaság létezik, „gyengüljön a szlovák nyelv helyzete”. Az SNS szerint a törvénymódosítási javaslattal az SaS csak „feleslegesen fokozza a feszültséget.”

Číž: Nincs terítéken a módosítás

A Smer parlamenti frakciójának alelnöke, Miroslav Číž pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen változtatásokat a koalíciós tanácsnak kell jóváhagynia. „De szerintem nagyon kicsi annak a valószínűsége, hogy a kérdéssel komolyan foglalkozzunk” – mondta Robert Fico pártjának képviselője, és hozzátette, a javaslatot csak az ellenzék politikai húzásának tartja. Číž szerint jelenleg nincs olyan, a kormányprogramból kiinduló szakmai vita, amely a nyelvtörvény módosításáról szólna.

Kicsi az esély

A módosítás elfogadásának a két szlovák kormánypárt támogatása nélkül nincs sok esélye, és az OĽaNO sem nyilatkozott a javaslat támogatásáról.

Fiala-Bútora: Fontos lépés

Fiala-Butora János, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala mellett működő Jogsegélyszolgálat munkatársa a tervezett módosítással kapcsolatban elmondta, az SaS képviselői által beadott javaslat egy jó irányba tett, fontos lépés. A javaslat kiküszöböl néhány problémát: „Bizonyos értelmetlen korlátozásokat kivesz a törvényből” – mondta a jogász, de hozzátette, ettől még a nyelvhasználati szabályozás egésze továbbra is ellentmondásos és hiányos marad. Példaként a városrészeket jelölő közlekedési táblák szabályozását említette. Az SaS módosítása értelmében például nem lenne tilos olyan táblákat kihelyezni, amelyeken magyarul tüntetik fel egy településrész nevét, de elő sem írná azt semmilyen jogszabály. Így végső soron az útkezelők nem helyeznének ki ilyen táblákat. „A nyelvhasználati szabályozás egyik legnagyobb problémája a széttöredezettség és az átláthatatlanság. Az államnyelvtörvény és a kisebbségi-nyelv-használati törvény helyett egy komplex jogszabályt kellene elfogadni” – vélekedik Fiala-Butora.

Eltörölnék a nyelvrendőrséget

Az SaS a nyelvtörvényben más módosításokat is szeretne: a tervezet szerint az egyházak maguk dönthetnék el, milyen nyelven adják ki nyilvános dokumentumaikat, a települések krónikáját a szlovák mellett magyarul is lehetne vezetni, de a módosítás szerint a magyar változat tartalmának nem kellene kötelezően egyeznie a szlovák szöveggel.

A javaslat szerint a kisebbségi iskolák jelenleg két nyelven vezetett pedagógiai dokumentációját is lehetne csak az adott nemzetiség nyelvén vezetni. Arról, hogy milyen dokumentumokat kellene a továbbiakban szlovákul és magyarul is vezetni, az oktatási minisztériummal egyeztetnének. A törvénymódosítás a nyelvrendőrséget is eltörölné, tartalmazza ugyanis a felügyelet és a nyelvtörvényben található pénzbírságok megszüntetését. Módosulnának a településrészeknek, az utcáknak és tereknek a nem államnyelven való megjelölésére vonatkozó szabályok is, és az egészségügyi intézményekben való nyelvhasználat szabályai is lazulnának.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

WHO: Magas cukortartalmúak és a babák számára nem megfelelőek a bébiételek

Nagy meleg, száznál több futó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?