Emelkedő juttatások az életkörülmények javításáért

3

Júliustól a szeretteiket otthon ápolók magasabb óradíjat kapnak a segítségnyújtásért, és a gondozásért járó pénzbeli juttatás is módosul. 

A munkaügyi minisztérium minden év július 1-jén javaslatot tesz a személyes segítségnyújtás óradíjának és az ápolási díj összegének emelésére. A szándék elsősorban az, hogy javuljanak azon személyek életkörülményei és életszínvonala, akik ilyen helyzetben élnek. 

Az ápolási díj és a személyi segély havi összegének kiigazítása összesen több mint 84 ezer kedvezményezettre lesz pozitív hatással. A minisztérium költségvetéséből idén közel 33 millió eurót különítenek el erre a célra.

"A szociális szolgáltatások terén teljesítjük másik vállalásunkat is, nevezetesen javítjuk mindazok feltételeit, akik otthon ápolják segítségre szoruló szeretteiket. Idén azonban nemcsak az ápolási támogatást emeljük, hanem egyenlő feltételeket is teremtünk. Ez azt jelenti, hogy nem teszünk különbséget a nyugdíjas és az aktív korú ápolók között. Ők 615,50 euróra jogosultak egy eltartott személy ápolásáért (ma egy nyugdíjas ápoló 426,75 eurót kap). Ez az ápolási támogatás tehát a nyugdíjasok esetében 188 euróval fog emelkedni, amit jelentős előrelépésnek és valóban érezhető pénzügyi javulásnak tartok. Úgy vélem, hogy ez a változás különösen az időseknek segít abban, hogy minél tovább együtt maradjanak otthon, amíg egészségi állapotuk engedi, hiszen az otthoni környezet a legjobb és legbarátságosabb minden segítségre szoruló ember számára" - mondta Erik Tomáš munkaügyi miniszter. 

Körülbelül 13 400 személy részesül havonta személyi segítséghez nyújtott készpénzjuttatásban. Az ápolási támogatásban részesülők száma megközelítőleg 70 700 fő, amely magában foglalja a nyugdíjasokat és az aktív korúakat is. Közülük több mint 27 000-en a nyugdíjszerű ellátások valamelyikében is részesülnek.

Az ápolási támogatás feltételeit a súlyos fogyatékosságért járó pénzbeli támogatásról szóló törvény szabályozza. Július 1-jétől a törvény módosítása szerint az ápolási támogatás összege csak két összegben fizetendő, attól függően, hogy az ápoló egy vagy több személyt ápol. A módosítás bevezeti továbbá a segített személy jövedelmének figyelembevételét, azon ápolók esetében is, akik nyugdíjszerű ellátásban részesülnek.

A módosítás emellett az ápoló munkaviszonyból származó jövedelmének, a támogatás nyújtását befolyásoló küszöbértékét a létminimum összegének kétszereséről a létminimum összegének 2,5-szeresére emeli egy egyedülálló, nagykorú természetes személy esetében.

Az ápolási táppénz összege havi 100 euróval emelkedik minden olyan ápoló esetében, aki egy vagy több gyermeket ápol, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e munkaviszonyból származó jövedelemmel, vagy részesül-e valamelyik nyugdíjellátásban.

(pluska)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?