Közélet

Eltörölnék a születési számot

Pozsony | A belügyminisztérium tervei szerint 
az elkövetkező években 
a születési számot felválthatják a véletlenszerűen generált BIFO-kódok. A tárca így tenné biztonságosabbá 
a személyes adatok védelmét. A szakértők megkérdőjelezik, hogy a befektetett pénz valóban megéri-e a régi rendszer megváltoztatását.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. július 2. 10:00

Denisa Saková
Denisa Saková - TASR-felvétel

A belügyminisztérium állítja, a jelenlegi születési szám használata manapság már veszélyes lehet, hiszen kiolvasható belőle az illető születési dátuma, illetve neme, amivel különféle virtuális támadások során visszaélhetnek a bűnözők. Ráadásul számos hivatal épp a születési szám alapján azonosítja be az ügyfeleket, így elvileg ennek a számnak az ismeretében számos hivatalban tárolt információhoz is hozzá lehetne jutni egy virtuális támadás esetén. Ezért a születési dátumok helyett bevezetnék az úgynevezett véletlenszerűen kigenerált személyi azonosítót, vagyis a BIFO-kódot, amelynek köszönhetően nagyobb biztonságban lennének a személyes adatok.

Elfogynak a számok

A tárca ezenkívül arra is figyelmeztetett, hogy a következő harminc évben elfogyhatnak a még nem használt születési számok. A jelenlegi rendszert ugyanis 1954-ben vezették be, azonban fennáll a veszély, hogy 2054-re az összes lehetséges 10 számjegyű kombináció elfogy. Ennek eredményeként bonyodalmak léphetnek fel az ügyintézéskor.

„Az embereket mindenhol a családnév, keresztnév és a születési szám alapján ellenőrzik. Ennek szerepét venné át az új azonosító”

– jelentette ki Denisa Saková (Smer) belügyminiszter.

A tárca már ki is dolgozta a javaslatot, melynek alapján bevezetnék a BIFO-kódot. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a 2020-ban kiosztott személyigazolványokon és jogosítványokon már az újonnan létrehozott kódok szerepelnének, 2030-ra pedig már teljesen eltűnnének a születési számok.

További kódok jöhetnek

A BIFO-kódon kívül a belügyminisztérium további azonosítókat is bevezetne. Úgynevezett szekcionált kódokról van szó, amelyeket a Szociális Biztosító, az egészségbiztosítók, a szociális hivatalok és az ügyészség osztana ki. Ezeket a kódokat viszont az embereknek nem kellene használniuk a mindennapi életükben, nem is lennének feltüntetve az okmányokban, csak az említett intézmények adatbázisaiban szerepelnének. A belügyi tárca állítja, ezzel még biztonságosabbá válna a kliensek személyes adatainak védelme.

Nem biztos, hogy megéri

Pavol Draxler, a Binary Confidence kibernetikai védelemmel foglalkozó cég biztonsági menedzsere szerint a születési számmal való visszaélés főként a banki tranzakciók esetében jelent komoly veszélyt. „Olyan lopásokról beszélünk, amikor a virtuális pénzt készpénzre váltják. Például ha valaki feltöri a virtuális számlánkat, és átutalja egy másik számlára a pénzt, akkor az még mindig a banki rendszerben van. Ezt neki készpénzre kell váltania, és éppen ennél a mozzanatnál szokták kérni a születési számot mint azonosítót. Ez főleg olyan országokban működik így, ahol még kevésbé fejlett a banki szféra” – nyilatkozta a szakértő. Ugyanakkor hozzátette, hogy a virtuális tolvajok az új BIFO-kódot is elrabolhatják, úgyhogy a probléma ezzel nincs teljesen megoldva.

„A véletlenszerűen generált kódok mindenképpen biztonságosabbak lesznek, a kérdés inkább az, hogy a probléma tényleg akkora-e, amekkora összeget be akarnak fektetni az új rendszerbe”

– mondta Draxler.

A tárca javaslata több tízmillió euróba is kerülhet az államnak. A belügyi tárca eddig 8 millió eurót különített el az egyes hivatalok számára, és várhatóan a következő három évben további 4,8 millióra lesz szükség. A minisztérium ugyanakkor elismerte, hogy az új rendszer teljes bevezetéséhez valószínűleg jóval több pénzre lesz szükség.

Tisztázatlan részletek

Az Országos Adatvédelmi Hivatal (ÚOOÚ) bírálta a javaslatot, szerintük több helyen is pontatlan, és nem egyértelműek bizonyos intézkedések. A hivatal tárcaközi egyeztetés során 35 megjegyzést fűzött a tervezethez. „Szükséges lenne tisztázni, hogy a belügyminisztérium pontosan hogyan osztja majd ki a kódokat, és hogy erről hogyan szereznek tudomást az érintettek” – mondta Tamara Valková, a hivatal titkárságának munkatársa. Hozzátette, hogy a törvény kidolgozásakor a tárca nem kérte az Országos Adatvédelmi Hivatal segítségét. (nar, Pravda, TA3)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Tallósi malom

Natúrpark lehetne a Csallóköz

napsütés

Ilyen időnk lesz hétfőn

Derzsi Réka

Prágai lakos, öt nyelven játszik

SpaceX

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

gygy

Gyógyüdülés járvány idején

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.