Elszámoltatná a pénzügyminisztérium a járulékokat

Pozsony |

<p>Jövőre már a Szociális Biztosító számolja ki minden ügyfelének a társadalombiztosítási járulék összegét. Ezenfelül éves járulék-elszámolásra is fel kell készülnünk. A kormány így szeretné elkerülni a &bdquo;trükközést&rdquo;, évente mintegy 56 millió euró pluszbevételre számít.</p>

A pénzügyminisztérium a társadalombiztosítási járulékok rendszerének reformjára készül, ennek keretében akarja bevezetni – az egészségbiztosítási járulékok elszámolásának mintájára – a társadalombiztosítási járulékok elszámolását is. Az elszámolást a Szociális Biztosító végzi majd az adóbevallások alapján.

Kiszűrnék a spekulánsokat

A pénzügyminisztérium azt várja az intézkedéstől, hogy ezzel kiszűrhetőek lesznek a spekulánsok. Ugyanez volt az indok az egészségbiztosítási járulékok bevezetésekor is, amellyel egyes cégek ugyancsak trükköztek. Ha ugyanis havonta számolják el a járulékokat, akkor megéri az év folyamán alacsonyabb fizetést adni – például minimálbért, amiből csak nagyon alacsony járulékokat kell fizetni – és év végén egy összegben magas prémiumot fizetni az alkalmazottnak. A járulékok esetében ugyanis létezik a kivetési alap felső határa, ami felett már nem kell járulékot fizetni. Ezer eurós bruttó fizetés esetén ezzel a módszerrel éves szinten több mint 1400 euró járulék takarítható meg – teljesen legálisan.

Peter Kažimír pénzügyminiszter éppen ezt a „rést” szeretné betömni azzal, hogy jövőre már bevezetné a járulék-elszámolást. A 2015-ben fizetett járulékokat ugyanis 2016-ban már éves szinten számoltatná el a Szociális Biztosító, így elkerülhető lenne, hogy az egyszeri magas jutalmak után csökkentett mértékben fizessen járulékot az alkalmazott.

Az előbb említett példa az évi 12 ezer euró bruttó bérrel rendelkező alkalmazottra vonatkozik, akit év közben minimálbéren vezetnek, vagyis 11 hónapon át havi 352 euró bruttó fizetést kap. Ez összesen mintegy 3870 eurót jelent, a 12. hónapban azonban egyszerre kapja meg éves fizetése nagyobbik részét – több mint 8100 eurót. Mivel azonban a járulékokra vonatkozó kivetési alap felső határa 4025 euró, az e fölé eső összegből már nem kell járulékot fizetnie. Mivel a tervek szerint 2015-ben már éves szintű lesz az elszámolás, mindegy lesz, hogy havonta elosztva, vagy egy összegben kapja meg fizetését, az egész összegből járulékot kell majd fizetnie, legkésőbb a 2016-ban esedékes elszámolás során a Szociális Biztosító behajtja majd a be nem fizetett összeget.

Az egyéni vállalkozókra is vonatkozni fog

Ugyanez vonatkozik majd az egyéni vállalkozókra és a megbízási szerződés alapján dolgozókra. A pénzügyminisztérium azonban még nem döntötte el, hogy el kell-e számolniuk a járulékokkal a szerzői törvény alapján dolgozóknak és a vállalat nyeresége alapján járó jutalmakból. A pénzügy szerint még több változaton dolgoznak, ezért nem akarnak végleges válaszokat adni.

A vállalkozók és munkaadók szövetségei egyelőre óvatosan nyilatkoznak, a rendszer szerintük lehet jó is, de rossz is. „Természetes, hogy a kormány minél több járulékot szeretne beszedni, de az alkalmazottnak sem rossz, ha magasabb társadalombiztosítási járulékot fizet, mivel így magasabb ellenszolgáltatást várhat a szociális rendszerből, például magasabb lesz a nyugdíja” – mondta a Pravdának Rastislav Machunka, a Munkaadói Szervezetek Szövetségének (AZZ SR) vezetője. A társadalombiztosításban ugyanis az egészségbiztosítástól eltérően jelen van a rászolgáltság elve, vagyis aki többet fizet be, többet is kaphat vissza. Az említett nyugdíj mellett magasabb táppénzre, anyaságira vagy munkanélküli segélyre számíthat.

Az ellenzék sincs ellene

A kisvállalkozók szerint az lehet az új rendszer előnye, hogy a biztosítótól pontos tájékoztatást kapnak majd arról, hogy mennyi járulékot kell fizetniük. Viera Kromerová, a Szlovák Kisiparosok Szövetségének titkára szerint az egyéni vállalkozók túlnyomó többségét nem érinti majd hátrányosan a változás. „Korrektebb lesz a kapcsolatunk a Szociális Biztosítóval” – véli Kromerová.

Nem tartja rossz ötletnek az éves elszámolást Jozef Mihál (SaS), korábbi szociális ügyi miniszter sem, viszont kifogásolja, hogy elhamarkodva vezeti be ezt a minisztérium. „Miért nem az Umitas projekttel együtt vezetik be a járulékelszámolást” – kérdezi Mihál. A kormány ugyanis már régen tervezi az egységes adó-, vám- és járulékrendszer kiépítését, amelynek keretében a járulékokat is egy helyre fizetnék az emberek. Úgy véli, hogy az Unitas nélkül nagyon nehézkes lesz a rendszer és nagy drága is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?